Culinaire trend

De laatste hype: veganaises - soms zijn ze serieus smakelijk

Wekelijks voert culinair journalist Mara Grimm ons langs noviteiten en trends. Deze week: veganaise.

Beeld shutterstock

Eigenlijk had ik allang in actie moeten komen, want die totaal overbodige mondkapjes heb ik natuurlijk allang, Een béétje prepper schijnt zelfs een pijl en boog in huis te hebben om plunderaars te lijf te gaan; toch beperk ik me liever tot mijn voorraadkast. Dat het schap met mijn favoriete spaghetti (nummer 11 van De Cecco) opeens stukken leger is dan normaal vind ik dan ook reden tot paniek. Toch weiger ik opeens tien pakken in te slaan, want dat maakt de tekorten alleen maar erger. Bovendien heb ik coronatechnisch maar één ­echte angst: een mayonaisetekort.

Natuurlijk kun je die zelf maken, maar wat als de eieren straks op zijn? Precies. PANIEK!

Hoewel een paar weken zelfisolatie me als muziek in de oren klinkt, overleef ik nog geen dag zonder mayo. Mayonaise is de moeder aller sauzen, misschien wel de beste uitvinding sinds het wiel.

Over trends op mayogebied kan ik me dan ook enorm opwinden. Want het is heel simpel: kom je aan mayonaise, dan kom je aan mij. Zo zag je een tijd geleden opeens een zwarte variant opduiken. Zwarte. Mayonaise. Het is maar goed dat ik zo’n lage bloeddruk heb, anders had ik dat nooit overleefd.

De laatste hype zijn de veganaises, oftewel: mayonaises die volledig plantaardig zijn. Mayo zonder ei is als pesto zonder basilicum, als Bonnie zonder Clyde, als Bassie zonder Adriaan. Althans, dat dácht ik. Toen ik dik twintig jaar geleden in een veganistische fase zat, kocht ik immers bij de natuurwinkel eens tofunaise – de smaak van ingedikte kots probeer ik sindsdien te verdringen, maar dat is nooit helemaal gelukt.

Tot nu. De afgelopen jaren is er op het gebied van veganaises namelijk een enorme inhaalslag gemaakt. Hoewel het merendeel plant based mayo’s om onverklaarbare redenen helaas mierzoet is, zitten er ook serieus smakelijke tussen.

Het ultieme voorbeeld daarvan komt gewoon uit Amsterdam: de plantaardige mayonaise van The Mayo Sisters is zelfs zo goed dat hij niet van echt te onderscheiden is. Dat er geen suiker in zit, maakt het alleen nog maar beter. Hij is te koop bij de delicatessenwinkel van The Mayo Sisters zelf: Chefs & Co op het Scheldeplein. Ook kun je terecht bij Sterk op de De Clercqstraat, wat sowieso een walhalla voor mayonaisefetisjisten is. Ze hebben er de beste merken (Amora! D&L! Kewpie!), en nu dus ook de plantaardige mayonaise van The Mayo Sisters – al is de voorraad daarvan inmiddels flink verminderd. Want coronaepidemie of niet: ik heb voor de zekerheid vast vijf flessen gekocht.

Mara Grimm (1979) is culinair journalist en food trendwatcher. Elke woensdag schrijft ze een column over de laatste culinaire trends. Klik hier om haar andere columns te lezen. 

Mara Grimm.Beeld Imke Panhuijzen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden