Aldus

De kunst van het luisteren: ‘Het is heel makkelijk om af te dwalen’

Dorine Kettenes (56) weet dat luisteren meer is dan niets zeggen. Dat is best lastig, dus start de Luisterlijn een campagne: de kunst van het luisteren.

Noor Lagendijk
null Beeld -
Beeld -

De Luisterlijn zal het nu drukker hebben dan ooit.

“Er wordt niet zozeer vaker gebeld, maar de gespreksonderwerpen verschuiven. We merken dat mensen hun contact met de buitenwereld missen. Zij willen hun verhaal kwijt.”

U traint vrijwilligers en werkt al twaalf jaar bij de Luisterlijn. Wat maakt iemand een goede luisteraar?

“Dat begint met aansluiting maken; dat je je écht inleeft in de ander. We leren mensen vooral om op de structuur van het gesprek te letten. Het is heel makkelijk om af te dwalen, terwijl iemand belde met een behoefte. Dat kan van alles zijn: gehoord worden, sparren of juist samen stil zijn.”

Tussen luisteren en een luisterend oor zijn, zit dus een wereld van verschil.

“Zeker. Je luistert naar iemand – soms in stilte – en hebt tegelijkertijd een actieve rol. Je bent alert op wat er naar voren komt in het gesprek en je leest tussen de regels door. Wat zegt iemand niet? Ook dat is van belang.”

Wat zijn veelgemaakte fouten?

“Het gebeurt vaak dat iemand een gesprek overneemt. Je vertelt jouw vakantieverhaal en voor je het weet zit je te luisteren naar andermans avonturen. Een andere grote valkuil is invullen. In plaats van onze eigen reactie geven, kunnen we beter vragen: hoe was dat voor jou?”

Echte aandacht voor de ander.

“Precies. Dat betekent dus ook het vragen naar gevoelens. Er zijn weinig mensen die dat durven, maar in ons werk is dat vaak de sleutel. Met deze campagne geven we tips en hopen we mensen aan te moedigen anders te gaan luisteren. Als alle mensen die ons bellen gehoord worden door hun eigen omgeving; dat zou prachtig zijn.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden