Plus Proefwerk

De Kop van Oost: 1-0 achter maar toch een winnaar (8)

Over het interieur van De Kop van Oost, aan het Zeeburgerpad, valt te twisten. Over de keuken zeer zeker niet. 

De Kop van Oost, Zeeburgerpad 1 Beeld Eva Plevier

Vanavond drinken we een aperitief bij Brouwerij ’t IJ. Wat een geweldig bedrijf is dat toch, met die molen en dat interieur dat naadloos aansluit op hun mooie ambachtelijke product. Hoewel er vanavond ook flink wat toeristen zijn, is de sfeer er zo ijzersterk dat het toch als een Amsterdamse huiskamer voelt. Heel anders is dat bij het verderop gelegen De Kop van Oost, in vroeger tijden de loods van een bouwmaterialenhandel.

Tik op de vingers

Wie hoge plafonds met stalen balken, stellingen en hijsconstructies, gebutst beton en felle tl-balken verwacht, komt bedrogen uit.

Bij zaken als De Goudfazant in Noord weten ze hoe je het verleden van een ruimte kunt laten spreken in het heden. In een stad waar alles steeds sneller lijkt te gaan, voelt de gast zich daar prettig bij. Bij De Kop van Oost hebben ze gekozen voor een giga glazen pui, die prachtig uitzicht geeft op het water en de molen van de brouwerij, maar wie er op het interieur is losge­laten mag een tik op de vingers krijgen. Bij dezen. Alleen al het vale paars op alle muren...

Aangezien ze hierdoor bij binnenkomst met 1-0 achterstaan, is de verrassing over wat er uit de keuken komt des te groter. We krijgen goed brood met boter van gefermenteerde kerrie, die een gerecht op zich is. Alsof je butter chicken op je bammetjes smeert. Misschien willen we iets neutralers bij de maaltijd, lekker is het wél. We drinken een fles spätburgunder van Joachim Heger uit Baden, die met €35 prima geprijsd is en dat fijne ijzer-en-bloedige heeft. Gul en streng tegelijk, als een mollige stiefmoeder.

Verzorgde blonde man

De bediening is vandaag in handen van een verzorgde blonde man, die een van de vijf(!) eigenaren blijkt te zijn. Ze begonnen hier ooit als pop-up Schnitzel & Weizen, en kregen mettertijd de kans zich permanent te vestigen. De eigenaar is vriendelijk en correct, in zo’n grote zaak zou hij van ons best een grotere bek mogen hebben.

We bestellen carpaccio van gerookte biet (€11), zalmtartaar (€11) en steak tartare (€10,50), als hoofdgerechten lamsstoof met kruidenmousseline (€19,50) en een vegetarisch gerecht van kikkererwten en aardpeer (€17,50). Als je een voor-, hoofd-, en nagerecht kiest, rekenen ze een menu van €34,50 met supplementen voor de entrecôte of kaas.

Best
Het vegetarische hoofdgerecht met aardpeer en kikkererwt is niet minder dan geweldig.

Minder
De binnenhuisarchitect van De Kop van Oost mag zich nog eens achter de oren krabben.

Opvallend
Bij De Kop van Oost eet je een uitstekend driegangenmenu voor slechts €34,50

De carpaccio heeft een heerlijke rooksmaak en de zoete diepgang van geroosterde biet. Hij ligt in dunne plakjes op een papadum (krokant Indiaas flinterbrood) met chilimayonaise, sesam en bieslook erover. Een knallende vegetarische snack, waarin ondanks het smaakgeweld alle losse onderdelen overeind blijven. De zalmtartaar bestaat voor 20 procent uit gerookte zalm en 80 procent uit gepekelde zalm, en wordt geserveerd met dille-emulsie (mayonaise), een krokant mengsel van desembrood­kruim, sesamzaad en lijnzaad, en zoetzuur van koolrabi. Uit­stekend uitgevoerd.

De steak tartare is gehakt: qua werkdruk begrijpelijk, maar het is zoveel lekkerder van het mes. Prima aangemaakt, dat wel, met frisse cornichons/kappertjes. Er ligt krokante ­kippenhuid op en een tandoori-emulsie naast. Ook hier flinke smaken die het hart van het gerecht niet overstemmen.

Geweldige peer

De lamsstoof bevat veel wortel en is zoet-hartig fijn; het vlees is na het garen in zachte draadjes geroerd. Een leuk idee, maar het ligt op een ook al zachte kruidenmousseline, wat het gerecht als geheel structuurloos maakt. De chips van truffelaardappel en zoetzure kerrieui helpen daar wel iets bij. Wat gas terug op de kerrie was fijn geweest.

De Kop van Oost

Zeeburgerpad 1
1018 AH Amsterdam

Openingstijden:
ma-do vanaf 17.00 uur, vr-zo vanaf 11.00

020 2386988
dekopvanoost.com

Echte winnaar van de avond is het vegetarische hoofdgerecht: een plak bruingebakken en vanbinnen zalfzachte kikker­erwtenpannenkoek die me als de zomerzon tegemoet straalt, erbij geroosterde aardpeer in de schil, zoetzure aardpeer, gehakte amandelen, verse doperwtjes en dubbelgedopte tuinbonen. Een schuimige crème van aardpeer als saus. Niet minder dan geweldig. Als bijgerecht krijgen we fris aangemaakte rauwe spinazie met erg goede hollandaise (€4).

Nét stijve custard

Onze desserts: rabarbercompote met vanille-ijs en crumble, en crème brûlée met tonka (beide €7,50). De compote heeft nét genoeg zoet om het lieflijk te houden, het ijs is prima en de crumble hadden we misschien iets fijner gewild.

Een feestje is de crème brûlée: mooie dunne caramel met een nét stijve custard eronder. De plukjes anijzige cress blijken een goede toevoeging, de blobjes tonkabonen-gel daarentegen mogen van mij wegblijven.

Al met al eet u bij De Kop van Oost een uitstekend en betaalbaar driegangenmenu naar keus, en het uitzicht door de hoge pui is prachtig. Zorg wél dat u knap gezelschap meeneemt om naar te kijken.

Gilles van der Loo Beeld Oof Verschuren

Vorige proefwerken:
In ’t 4e Baarsje (6)
Minevitus/Vity’s (8)
Biladi (6,5)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden