Aldus

De kennisstraat van de toekomst: groen en minder verkeer

Podcast Van grijs naar groen neemt de Knowlegde Mile onder de loep. Communitymanager Cora Kreikamp (52) droomt van een circulaire kennisstraat.

Noor Lagendijk
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Voor de goede orde: wat is de Knowledge Mile?

“Dat is de kennisstraat die begint bij het Amstelplein en via de Wibaut- en de Weesperstraat naar de IJtunnel loopt. We willen deze straat groener maken én verduurzamen.”

Jullie werken samen met onder meer de HvA, Rabobank en de gemeente.

“Ja, deze en alle andere organisaties in de straat, van een snackbar tot een bedrijf als Philips, zijn verenigd in een bedrijfsinvesteringszone die de leefbaarheid van het gebied wil vergroten. Genoeg kennis om een duurzame straat te maken, lijkt mij.”

Hoe gaat de straat vergroenen?

“We willen veel groen plaatsen: verticaal tegen gevels, bovenop gebouwen en gericht op biodiversiteit. Er zijn al vogelhuisjes opgehangen. Of denk aan het collectief inkopen van koffiebekers. Van de vermalen bekers maken we toiletpapier.”

De straat van de toekomst.

“Een circulaire straat zou toch mooi zijn? In de podcast komen ook andere plannen voor de straat aan bod, zoals dat van student Wesley, die vervuilend verkeer wil terugdringen. En ook het verleden blijft niet onbesproken. Zo vertelt Bertien Minco – de maker van de podcast – over haar familie; de eerste bewoners van de straat.”

Op het Jonas Daniël Meijerplein is ook een installatie geplaatst.

“De pilaren ervan staan voor het verleden, het heden en de toekomst van de straat. Door te leren over het schimmige verleden – in de oorlog werden vanuit de Weesperstraat Joden weggevoerd – is te zien dat we van ver komen. Op de toekomstpilaar kunnen buurtbewoners toekomstdromen achterlaten. Mijn favoriet: ‘Grijs voor groen, gras voor grind.’”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden