Culinaire trend

De kardemomhype heeft zijn piek nog lang niet bereikt

Wekelijks voert culinair journalist Mara Grimm ons langs noviteiten en trends. Deze week: kardemombroodjes.

Beeld Jakob van Vliet

Het regende zo hard dat mijn jas nog steeds kletsnat is als deze krant in de winkel ligt, maar dat maakte me niet uit, want ik móést en zou heel Amsterdam doorfietsen voor mijn laatste culinaire liefde: cardamom buns. Deze kardemombroodjes lijken op de cinnamon buns waar we de afgelopen jaren in Amsterdamse koffietentjes nog net niet mee zijn doodgegooid. Maar er is een belangrijk verschil: kardemombroodjes zijn tien keer lekkerder.

Heel objectief ben ik overigens niet, want als er kardemom in het spel is ben ik sowieso met een natte vinger te lijmen. Het is peperig, zoet, fris en kruidig en geeft alles een onweerstaanbare, mysterieuze smaak. Ik vind het óveral lekker in, maar vooral zoet wordt er beter van – spannender en volwassener ook.

In Nederland eten we het vooral in kruidnoten en speculaas. U snapt: ik vind het nogal een drama om nog tot 5 december te moeten wachten. In India snappen ze het stukken beter, want daar is kardemom het hele jaar door onmisbaar. Het wordt niet alleen gebruikt in curry’s, maar ook in rijst, chai en marinades. Ook in veel Arabische keukens kom je het tegen, bijvoorbeeld als smaakmaker voor koffie – wat als het aan mij ligt óók een trend mag worden, maar dat terzijde.

Dichter bij huis zijn ook de Zweden er dol op. Daar worden kardemummabullar – Zweeds voor kardemombroodjes – namelijk volop gegeten bij de fika, de Zweedse koffiepauze. Voor een goed kardemombroodje moest je in Amsterdam tot voor kort dan ook bij de Zweedse adressen zijn. Dus fietste ik in de stromende regen naar Selma’s Bakery op de Jan van Galenstraat, waar je zonder twijfel een van de beste broodjes van de stad koopt.

Gelukkig komen er steeds meer adressen bij. Zo introduceerde het sowieso van harte aanbevolen 4850 op de Camperstraat een paar weken geleden een zeer goede cardamom bun. Ook bij de eind vorig jaar geopende bakkerij Levain et le vin op de Jan Pieter Heijestraat zijn ze nu te koop. Nog niet genoeg? Arket op het Koningsplein verkoopt verslavende kardemomkoekjes.

Er zullen de komende tijd ongetwijfeld veel adressen volgen, want de kardemomhype heeft zijn piek nog lang niet bereikt. Ik fiets er in ieder geval met liefde voor door de stromende regen – al was het maar omdat 5 december nog zo ver weg is.

Mara Grimm (1979) is culinair journalist en food trendwatcher. Elke woensdag schrijft ze een column over de laatste culinaire trends. Klik hier om haar andere columns te lezen. 

Mara Grimm.Beeld Imke Panhuijzen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden