Mrs. Mokum

De jongste horecaondernemers van Amsterdam stillen de dronken honger

Turkse pizza eten na uitgaan is binnenkort misschien passé. The Mealmakers bereiden gerechten die je direct in een club kunt kopen en eten. Elke donderdag staan ze met hun foodstandje in verschillende Amsterdamse clubs. 'Maar niet op technofeestjes, want daar heeft niemand honger.'

The Mealmakers Beeld Mrs. Mokum / Liza Sophie de Boer

We kennen het allemaal: de oerbehoefte om te schransen na een avondje stappen. Maar vaak is het de volgende ochtend spijt hebben, als je misselijk wakker wordt van je eigen knoflookadem. Gijs Berendse (19) en Zua Cozijn (22) hebben hier een oplossing voor. The Mealmakers bereiden en verkopen pasta fungi tot een vers broodje bal, die je kunt eten in beschonken toestand.

'Het viel ons op dat op donderdagavond veel snackbars en shoarmatenten gesloten zijn, maar er zijn genoeg mensen die dan honger hebben. Bovendien bieden wij ze vers en verantwoord eten aan voor een lagere prijs.' De twee jonge foodies staan wekelijks in onder andere de Jimmy Woo, Disco Dolly en Club NYX. 'We staan voornamelijk op hip hop- en R&B-feestjes, want op technofeestjes eten mensen alleen maar waterijsjes,' zegt Cozijn.

Lunchpakketten
Een jaar geleden kwam Berendse op het idee om lunchpakketten voor studenten samen te stellen. 'Niemand heeft zin om 's ochtends vroeg zijn boterhammen te smeren. Het enige waar je mee bezig bent, is op tijd op school komen. Uiteindelijk haal je dan 's middags een frikadelbroodje bij Albert Heijn, wat de concentratie alles behalve bevordert.'

The Mealmakers moeten er zijn voor elke jonge hongerige ziel, of het nu met een 'katerlunchpakket' is, of een 'student meal bag', persoonlijk afgeleverd met de oldtimer mobiel. 'We zijn druk bezig met een website en een logistiek plan om de bezorging van lunchpakketten te optimaliseren, vertelt Berendse. 'Voorlopig gaat nu alles via Facebook en kunnen mensen telefonisch bestellen.'

Aangeschoten werken
De mannen staan 's nachts met hun stand op hippe feesten en genieten daar zelf ook van. 'We drinken zelf ook gezellig een drankje tijdens het werk. Anders zit je op een totaal andere lijn dan je klanten,' lacht Cozijn.

Toch kan een beetje aangeschoten werken wel riskant zijn, vooral als het aankomt op wisselgeld. 'Ik heb wel eens gehad dat de drank iets harder aankwam dan verwacht, en toen vergat ik soms wie er al betaald had,' zegt Berendse. Je zou The Mealmakers misschien wel de jongste horecaondernemers van Amsterdam kunnen noemen. In elk geval zijn ze voor sommigen de redders in nood als het aankomt op het stillen van de dronken honger.


The Mealmakers staan donderdag t/m zondag onder andere in Club NYX en Disco Dolly.

Mrs. Mokum

Iedere week spreekt Mrs. Mokum met jonge Amsterdamse talenten, die Amsterdam tot de bloeiende en bruisende stad maken die ze nu is.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.