Bezorgtest

De ijsjes van IJsmanschap: duur maar goddelijk

Culinair schrijver Monique van Loon bestelt en bespreekt wekelijks een thuisbezorgmaaltijd. Dit keer van: IJsmanschap.

De smaken bloedsinaasappel, mango, yoghurt-aardbei en Vietnamese ijskoffie. Beeld Monique Van Loon

Waar bestellen we?

De thuisbezorgopties blijven me verbazen, want na tosti’s is er nu ook ijs. De tosti van The Tosti Club bleek destijds goed geslaagd, dus nu zoek ik een beetje extra spanning op en laat ik ijs leveren. Niet zo’n pot Ben & Jerry’s, want dat komt in die kartonnen beker toch wel goed aan. Bovendien wil ik ambachtelijk ijs testen en geen bekende supermarktsmaak.

Dat is vast lastig te vinden.

Veel opties zijn er inderdaad niet, maar IJsmanschap aan de Van Spilbergenstraat, vlakbij het Mercatorplein, blijkt bezorging wel aan te durven. In deze ijssalon maakt Martijn Doets met de hand ijslolly’s, geen bolletjes dus, maar alles op een stokje.

Een goddelijk ijsje. Beeld Monique Van Loon

Wat biedt het menu?

Tien opties: vier op waterbasis en zes met room. Elke optie klinkt zo goed, dat ik ze allemaal wil bestellen. De popsicles zijn immers nog een maand houdbaar in de vriezer. Ik houd me in en ga voor twee sorbet- en twee roomijsjes: bloedsinaasappel, kokos-mango, yoghurt-aardbei en Vietnamese ijskoffie. Bij die laatste kies ik voor een extra chocoladedip, die je kunt toevoegen voor 60 cent.

Elk ijsje kost 3,60 euro; beduidend meer dan een Split uit de supermarkt of twee bolletjes bij een ijssalon. De verwachtingen zijn hooggespannen, natuurlijk vooral over de staat van het ijs bij aankomst.

En? Redden ze het zonder druppen?

Een beetje gemeen, maar ik wil goed testen: ik bestel de ijsjes op een dag dat de temperatuur de dertig graden aantikt. Na een kwartier (!) staat de bezorger op de stoep met een pakket folders. Denk ik. Wat blijkt: de vier popsicles zijn ingepakt in een folder van horecagroothandel De Kweker. Een beetje vreemd, maar een kniesoor die daarop let, want alles is nog perfect koud. Ik ben onder de indruk.

Elk ijsje meet 9 bij 5 centimeter en bij alle smaken zijn de kwaliteit en pure ingrediënten absoluut te proeven. Hier zit geen rommel in, wel veel liefde. De yoghurt-aardbei is fris en romig, het mango-ijs zoet en tangy ­tegelijk. Bloedsinaasappelijs vind ik een gouden vondst, net even wat bitterder en zuurder. Een ­spannend ijsje.

De vier popsicles zijn ingepakt in een folder van horecagroothandel De Kweker. Beeld Monique Van Loon

Wat is je favoriet?

Dat is de Vietnamese ijskoffie: espresso met gecondenseerde melk. Wat een goddelijk ijsje, zeker omdat ik voor pure chocolade als omhulsel heb gekozen. Nu is 3,60 euro veel geld voor een ijsje, maar als je het ervoor over hebt, ­besteed het dan alsjeblieft aan deze smaak.

De ijsjes zijn bij de bezorging nog perfect koud. Beeld Monique Van Loon

Restaurant IJsmanschap
Open di-zo 14.00 tot 21.00 uur
Bestellen via Deliveroo
Prijs €15 voor 4 ijsjes
Aanrader Ja!  

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden