Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Artur Krynicki
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Artur Krynicki

De hotelconciërge, voor al uw adresjes

Schuim

Hans van der Beek

Het is een grote dag voor Sven de Boer en Mike Correljé. Ze treden toe tot de Gouden Sleutels en dan behoor je tot de groene baretten onder de hotelconciërges.

Dadelijk komen ze de Garden Room van het Pulitzer binnen en is het: verrassing! Allemaal familie en collega’s.

Bij de bar staan een jonge vrouw en man te wachten. Jongeman: “Ik drink al de hele maand geen bier.”

De vrouw complimenteert hem en vraagt of hij het een beetje makkelijk volhoudt.

Jongeman: “Ja hoor, geen enkel probleem.”

Hij is aan de beurt, de ober vraagt wat hij wil drinken.

“Een witte wijn, graag.”

Als goede grap kende ik hem al, maar het gebeurt nu voor mijn neus, in het echt en bloedserieus. Die moet straks op de foto; dit gelooft anders niemand.

Daar komen de nieuwe Gouden Sleutels binnen, samen met Ron Stoevelaar, de voorzitter van Les Clefs d’Or, want zo heten ze wereldwijd.

Er is applaus, er is ontroering.

Stoevelaar moest het duo drie kwartier weglokken. In het Amstel Hotel moesten ze zogenaamd een Gouden Sleutelcollega fotograferen en er was nog een tochtje in een bus, terwijl ze een liedje zongen. Het was reuzegezellig.

Maar nu het historisch moment. Voor het eerst worden twee conciërges tegelijkertijd benoemd. De voorzitter: “Twee van zulke parels laten we niet lopen.”

Pulitzerbaas Alex van Gastel spreekt ook enkele woorden. “Ik ben enorm, enorm, enorm trots op ­jullie. Zelfs op vrije dagen zijn jullie de hort op om nieuwe restaurants te leren kennen. Petje af.”

Twee directieleden spelden de conciërges twee gouden sleutels op, op elke revers een. Dat is het officiële gedeelte. Daarna krijgen ze een hug van Stoevelaar. Dat is ­Gouden Sleutelaars onder elkaar.

Na afloop trek ik toch Stoevelaar nog even aan de mouw: welk liedje zongen ze dan precies?

“O, Hotelloliedjes. ‘Hé buschauffeur, we gaan je busje slopen.’ En dan zong die chauffeur: ‘Als je dat doet, kun je verder lopen.’ Jongenshumor. Die twee waren erg zenuwachtig.”

Hij vertelt over de zware toe­latingseisen voor dit elitekorps van conciërges: ten minste vijf jaar ervaring en een boel kennis van de stad.

“Wat is de nieuwe tramroute naar Artis? Wat zijn de sterrenrestaurants? Wat is de belangrijkste krant van Amsterdam? Bijvoorbeeld.”

Stoevelaar weet het inderdaad te brengen.

“Ik zeg altijd: een conciërge hoeft niet op reis. De wereld komt gewoon bij jou.”

Mooi, mooi.

“Dit is ook een quote van mij en ik hoop dat een vrijdenkend man als jij dat kan waarderen. Vrijheid en aandacht is de nieuwe luxe.”

Die moet nog even doordringen.

Wat Uitreiking Gouden Sleutels
Waar Pulitzer Hotel, Prinsengracht
Wie Ron Stoevelaar, Sven de Boer, Mike Correljé, Alex van Gastel, Joost van der Minne, Maurits den Dulk
Wanneer maandag 23 september, 16.00 tot 18.00 uur

Drank en spijs ***
Sfeer **
Hans kreeg nog dieettips ook

Pulitzerconciërges Mike Correlje en Sven de Boer, gloednieuw lid van de Gouden Sleutels.
Pulitzerconciërges Mike Correlje en Sven de Boer, gloednieuw lid van de Gouden Sleutels. "Je bent bezig een tastbare herinnering te maken voor gasten."Beeld Hans van der Beek
Operationeel directeur Joost van der Minne en general manager Alex van Gastel: Het conciërgevak is hartstikke levend. In deze online wereld zoekt mensen toch de bevestiging van een local.
Operationeel directeur Joost van der Minne en general manager Alex van Gastel: Het conciërgevak is hartstikke levend. In deze online wereld zoekt mensen toch de bevestiging van een local."Beeld Hans van der Beek
Gouden Sleutelsvoorzitter Ron Stoevelaar:
Gouden Sleutelsvoorzitter Ron Stoevelaar: "Een conciërge hoeft niet op reis. De wereld komt gewoon bij jou." Met Pulitzercollega's Florence Logtenberg en Ilse Rodenboog.Beeld Hans van der Beek
Robin van Kooten en Ben Wählte, oud-voorzitters van De Gouden Sleutels, in burger. Beeld Hans van der Beek
Robin van Kooten en Ben Wählte, oud-voorzitters van De Gouden Sleutels, in burger.Beeld Hans van der Beek
Nog drie sleuteldragende conciërges van het Pulitzer: Pieter Feith, Dominique van de Bovenkamp en Robert Lechner. Voor al uw adresjes. Beeld Hans van der Beek
Nog drie sleuteldragende conciërges van het Pulitzer: Pieter Feith, Dominique van de Bovenkamp en Robert Lechner. Voor al uw adresjes.Beeld Hans van der Beek
Kimberley Wigchert (Pulitzer) en Maurits den Dulk (conciërge The Grand), die beheerst bezig is deze maand.
Kimberley Wigchert (Pulitzer) en Maurits den Dulk (conciërge The Grand), die beheerst bezig is deze maand. "Op 25 september trouw ik en dan wil ik goed in mijn pak."Beeld Hans van der Beek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden