Plus

De hoge noten haalt Deep Purple-zanger Gillan allang niet meer

Echt vlammen deed het vrijdagavond in de Ziggo Dome geen moment, maar technisch heel begaafde muzikanten zijn de bejaarde Deep Purpleleden natuurlijk nog altijd.

Peter van Brummelen
Bandleden van het eerste uur bassist Roger Glover en zanger Ian Gillan. Beeld anp
Bandleden van het eerste uur bassist Roger Glover en zanger Ian Gillan.Beeld anp

Met het Deep Purplenummer Smoke on the Water hielp Ritchie Blackmore de rockmuziek aan de ultieme gitaarriff. Het zal lang zoeken zijn naar een gitarist die hem nooit, hoe krakkemikkig ook, heeft gespeeld. Onlangs zei Blackmore, die begin jaren negentig na veel gedoe uit Deep Purple stapte, dat hij best weer eens met zijn oude collega's zou willen spelen.

Had hij dat niet wat eerder kunnen bedenken? Het laatstverschenen album van de groep heeft weliswaar de titel Infinite (oneindig), maar de huidige tournee van Deep Purple heet The Long Goodbye. En hoewel er verder niets officieel bekend is gemaakt, lijkt het toch niet overdreven daaruit af te leiden dat het hierna gedaan is met de groep.

null Beeld afp
Beeld afp

Te vroeg komt dat einde niet. Deep Purple, dat al sinds 1968 bestaat en een van de belangrijkste grondleggers van de hardrock is, maakte in de Ziggo Dome een verre van energieke indruk. Er is de groep het huidige decennium ook het nodige onheil overkomen. In 2012 overleed Jon Lord, de organist. En vorig jaar werd drummer Ian Paice, het enige lid dat in alle Deep Purplebezettingen speelde, getroffen door een beroerte. Een lichte gelukkig, maar er moesten wel concerten voor worden afgezegd.

Hoge noten
Echt vlammen deed het vrijdagavond geen moment, maar technisch heel begaafde muzikanten zijn de bejaarde Deep Purpleleden natuurlijk nog altijd. De enige die hoorbaar last had van de ouderdom was zanger Ian Gillan. De ijselijk hoge noten van vroeger, lichtend voorbeeld voor een heel leger van hardrockzangers na hem, haalt hij allang niet meer. Het zou ook absurd zijn om dat van een man van 71 te verwachten.

Deep Purple, The Long Goodbye
Gehoord: Ziggo Dome, Amsterdam op 2/6

null Beeld anp
Beeld anp

Uithijgend na de Deep Purpleklassieker Strange Kind of Woman grapte Gillan vroeg in het concert: "De rest van de avond doen we alleen folksongs."

Tulpen uit Amsterdam
Het werd een show waarin oud en nieuw werk werden afgewisseld, of zoals een wederom humoristische Ian Gillan het omschreef: "Songs die u zou kunnen kennen en songs die wij zouden kunnen kennen." En er was een lange solo-improvisatie van organist Don Airey, de opvolger van Jon Lord, die daarin ook fragmenten van Nederlandse klassiekers verweefde: Tulpen uit Amsterdam en Sylvia van Focus.

Ongekend timide was de hele avond het vooral mannelijke en ook flink grijze publiek. Alleen bij de echt bekende nummers, allemaal uit de jaren zeventig, veerde men op. En als op commando trok aan het einde van de avond iedereen zijn telefoon om te filmen hoe de mannen op het podium voor de honderdduizendste keer Smoke on the Water speelden. Het blijft een geweldige riff.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden