PlusDe tafel van Grimm

De hartige smaakmaker furikake maakt alles onweerstaanbaar

Culinair journalist Mara Grimm bespreekt de laatste eettrends. Deze week: furikake.

Furikake.Beeld Shutterstock

De timing had niet beter gekund: de dag voor de horeca zijn deuren weer moest sluiten, verloor ik mijn hart aan furikake. Deze hartige smaakmaker is krokant en umami en maakt alles waar je het overheen strooit onweerstaanbaar. Zelfs een dood­gewoon spiegelei smaakt opeens alsof ie door een topkok is gemaakt – een schrale troost voor iedereen die uit eten gaan net zo mist als ik.

De Japanse apotheker Suekichi Yoshimaru bracht furikake aan het begin van de twintigste eeuw op de markt als voedingssupplement om het calcium­tekort van de Japanse bevolking te verhelpen. Zijn strooisel noemde hij Gohan no Tomo, letterlijk: een vriend voor rijst. Zo wordt het in Japan ook nog steeds veelvuldig gebruikt, om over rijst te strooien.

Inmiddels heet het dus furikake en zijn er talloze soorten, maar meestal wordt het gemaakt van gedroogde vis, zeewier, sesamzaadjes, gedroogde groenten, zout en vetsin. De verpakkingen verschillen enorm: voor kinderen is er zelf Pokémon Furikake of Hello Kitty Furikake in felgekleurde zakjes, vaak met stickers erin. Hoe infantiel dat misschien ook klinkt, de hartige smaak is altijd even verslavend.

Logisch dus dat furikake allang niet meer alleen in Japan wordt gebruikt en met veel meer wordt gecombineerd dan rijst alleen. Van furikakefriet tot furikakepopcorn: het is er allemaal.

Ook topkoks zijn er dol op. Schilo van Coevorden van restaurant Taiko – toch wel de Nederlandse koning van de fusion – was een van de eersten die er in Amsterdam mee werkte, bijvoorbeeld als smaakmaker in zijn legendarische daikonsalade. Maar hij is niet meer de enige. Bij La Buvette in Parijs kreeg ik onlangs bij het aperitief gekookte eieren met furikake. Bij Sinne in De Pijp strooien ze het over de ceviche. En restaurant Watergang in de Weteringstraat kwam op het briljante idee om het door de boter te mengen.

Chef-kok Dennis Kuipers van restaurant Vinkeles serveert rijst bestrooid met furikake en overgoten met bakvet bij een gerecht van wagyu en kaviaar. Daar kan mijn spiegeleitje vast nooit tegenop, maar geloof me: het is het proberen meer dan waard. 

Hier koop je furikake

- Atariya, Kastelenstraat 262

- Amazing Oriental, Nieuwmarkt 27

- Shilla, Gelderlandplein 187

- Dun Yong, Stormsteeg 9

- Tjin’s Toko, Eerste Van der Helstraat 64

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden