Plus

De Goede Richard III door Wart Kamps is meer dan een parodie

De Goede Richard III maakt het serieuze toneel op een verfrissende manier belachelijk en tegelijk is het Wart Kamps' sollicitatie naar een plekje bij datzelfde toneel.

Joukje Akveld
Als de herrezen koning vindt hij het de hoogste tijd voor rehabilitatie Beeld -
Als de herrezen koning vindt hij het de hoogste tijd voor rehabilitatieBeeld -

Shakespeare, die had dus zwarte tanden van te veel suiker eten. En een belastingontduiker was hij ook.

Wart Kamps zegt het achteloos, als zomaar wat weetjes. Maar natuurlijk zijn z'n lasterpraatjes onderdeel van een plan: Kamps wil Shakespeare zwart maken zoals de bard deed met de Engelse koning Richard III in zijn gelijknamige historiestuk uit 1595. Mismaakt van lichaam, tiranniek van geest zette Shakespeare hem neer als de verpersoonlijking van het pure kwaad.

Karaktermoord, foetert Kamps nu. Geschiedvervalsing. Als de herrezen koning vindt hij het de hoogste tijd voor rehabilitatie.

Gekleed in maliënkolder en maillot loopt Kamps het vuur uit zijn narrenslofjes om vier eeuwen aan misplaatste beeldvorming recht te zetten: ­Richard III was geen schurk!

Eerherstel
Kamps, cabaretier van origine, speelde de afgelopen jaren verschillende rollen in de familievoorstellingen van het Ro Theater. Nu gaat hij solo met De Goede Richard III, een even goed gedocumenteerde als hilarische poging tot eerherstel van een vernietigde reputatie.

Voor wie Shakespeares toneelstuk nooit zag, geeft hij een geestige samenvatting op Sinterklaasrijm, inclusief zompige steekgeluiden als er weer een speer in een lichaam verdwijnt.

Collega's Pierre B., Gijs S. van A. en Hans K. worden in recensentenjargon de hemel in geprezen voor hun vertolkingen van de despoot, waarna Kamps het toneel over stuift: "Allemaal fout, fout, fout!"

Herhaling
Helemaal in evenwicht in de voorstelling nog niet. Er zit wat veel herhaling in, hier en daar is de monoloog wat warrig. Maar Kamps is een gewiekste theaterman die zijn publiek slim bij zijn spel betrekt.

Het is meer dan een Shakespeareparodie; het stuk maakt het serieuze toneel op een verfrissende manier belachelijk en tegelijk is het Kamps' sollicitatie naar een plekje bij datzelfde toneel.

Lees ook: Wart Kamps speelt Richard III: 'Ik vind mezelf al snel te arrogant' [+]

De Goede Richard III

Door Wart Kamps
Gezien Toneelschuur, 21/10
Te zien Griffioen Amstelveen, 4/11, Meervaart, 17/11 , Schouwburg, Amstelveen, 13/1, Bellevue, 19-22/1

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden