Bezorgtest

De gerookte gerechten van Pendergast zijn gul en gelukkig makend

Culinair schrijver Monique van Loon bestelt en bespreekt tijdens de thuisquarantaine een thuisbezorgmaaltijd. Dit keer van: Pendergast.

Bij elk hoofdgerecht komt, geheel volgens Amerikaanse stijl, een bijgerecht.Beeld Monique Van Loon

Waar bestellen we?

Het is alweer jaren geleden dat ik bij Pendergast in de Staatsliedenbuurt at. Deze zaak ‘een barbecuerestaurant’ noemen, zou ze tekort doen. Hun vlees, langzaam gerookt boven fruithout, vergeet je namelijk niet snel. Ook deze ondernemers zijn overgestapt op bezorging: ‘We hope to be a bit of comfort in trying times’, lees ik op sociale media. Dat kunnen we met z’n allen nu wel gebruiken.

Wat biedt het menu?

De ‘mains’ spelen de hoofdrol op de kaart: brisket, spareribs, varkenswangen en kalkoen. Aan de vegetariërs is ook gedacht met een gerecht van gerookte seitan. Bij elk hoofdgerecht komt, geheel volgens Amerikaanse stijl, een bijgerecht. Van aardappelpuree of mac and cheese tot een lichtere salade. Tel daar een aantal verrassende snacks bij op, taartjes voor toe en een handvol wijnen & bieren en ik zeg: een menu naar m’n hart.

Rijden maar!

De bezorger staat binnen een halfuur met de scooter op de stoep. De bestelling is nog goed warm, niet loeiheet, maar alles is zeer netjes verpakt. Het eerste wat me opvalt, zijn de royale porties en vele sausjes. De prijzen liggen wellicht wat hoger bij Pendergast, maar de gulheid is daar dan ook naar.

De holy grail in barbecueland: ‘brisket burnt ends’.Beeld Monique Van Loon

Da’s mooi, maar hoe zit het met de kwaliteit?

Ik begin met de borrelhapjes. Buttermilk-fried olives (€9), een gigantische hoeveelheid kleine groene olijven in een krokant panko-jasje. Origineel! Ze zijn machtig, maar toch ook fris door de kruidige karnemelk-dip ernaast.

Een van de holy grails in barbecueland: ‘brisket burnt ends’. Kleine stukjes, gesneden van het vettere gedeelte van de runder-puntborst. Bij Pendergast halen ze deze vlezige snoepjes door de paneer om ze vervolgens in de frituur nóg lekkerder te maken. Hiervoor betaal ik met liefde de gevraagde 11 euro. Sterker nog: als het dubbel zo duur was geweest, had ik het ook gedaan.

Tijd voor de hoofdgerechten!

Zodra ik het doosje van de pork cheeks (€24) open, vult de kamer zich met de goddelijkste rookgeur. De wangetjes zijn kruidig en botermals, terwijl er ook een fikse bark aanwezig is – de bekende donkere korst om het vlees. De meaty barbecued beans als bijgerecht zijn zo mogelijk nog beter; zachtgestoofde bonen met stukjes vlees. Geef mij dit bakje en een lepel en ik ben gelukkig.

Uiteraard ben ik benieuwd naar de vega-optie: de seitan (€18,50). Niet zo sappig als het varkensvlees, maar een absoluut waardige collega. Het cornbread is mini van formaat, maar maximaal qua smaak. De gekozen aardappelpuree erbij is boterig, het ingelegd zuur een mooie tegenhanger.

Blub.

Houd alsjeblieft een plekje over voor de chocolate bourbon pecan pie (€8,50). Geloof me: een grotere culinaire troost bestaat er niet.

Chocolate bourbon pecan pie.Beeld Monique Van Loon

Pendergast

Open wo-zo 17.00 tot 20.30 uur (vrij-za tot 21.00 uur)
Bestellen via Deliveroo
Prijs €71 voor 2 voorgerechten, 2 hoofdgerechten en 1 dessert
Aanrader Gun jezelf dit comfortfood!

Aan de bak

Het heerlijke zuurdesembrood dat ze normaal bij BAK en Bambino serveren, kan nu voor thuis worden afgehaald. Op vrijdag en zaterdag liggen broden in hun wijnwinkel op Binnen Dommerstraat 22.

Asperge express

Vinnies eert de Limburgse asperge met een doe-het-zelfpakket. Asperges, aard-appels, ham of zalm en een eitje, thuis eenvoudig op te warmen. Bestellen kan via asperge-express.nl en UberEats, van woensdag t/m zondag.

Kreeft van Stach

Delicatessenwinkel Stach is gelukkig nog open; op de Overtoom hebben ze zelfs een pop-up foodmarket met mooie ingrediënten zoals côte de boeuf en kreeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden