Uitgelicht

De films van meesterregisseur Wong Kar-Wai: stuk voor stuk het weerzien waard

Jan Pieter Ekker
In the mood for love. Beeld
In the mood for love.

In Eye zijn zes films te zien van de Chinese meesterregisseur Wong Kar-Wai: Chungking Express (1994), Fallen Angels (1995), Happy Together (1997), In the Mood for Love (2000), 2046 (2004) en de director’s cut van de korte film The Hand, zijn segment uit de omnibusfilm Eros (2004). Behalve The Hand is alles op 4K digitaal gerestaureerd.

Ze zijn stuk voor stuk het weerzien waard, maar het allermooist blijft In the Mood for Love. Daarin draait het om meneer Chow (Tony Leung) en mevrouw Chan (Maggie Cheung). In het Hongkong aan het begin van de jaren zestig werkt hij als journalist bij de krant, zij als directiesecretaresse – bij een overspelige baas. Op dezelfde dag betrekken ze met hun echtgenoten belendende kamertjes. In het krappe trappenhuis ontmoeten ze elkaar. Telkens weer.

Haar man is veel op reis, zijn vrouw is er ook nooit; meneer Chow en mevrouw Chan ontdekken dat hun echtelieden een verhouding met elkaar hebben. In een adembenemend rollenspel proberen de bedrogenen te achterhalen wat hun echtelieden beweegt. Maar, zo beloven ze elkaar: ‘Wij zullen nooit zo worden als zij.’

De muziek is prachtig; de cameramannen Christopher Doyle en Mark Li Ping Bing en editor annex production designer annex kostuumontwerper William Chang Suk-ping werden op het festival van Cannes geëerd met een speciale technische onderscheiding; Tony Leung werd er bekroond als beste acteur. De triomftocht die de film vervolgens langs festivals en reguliere bioscopen maakte, was even voorspelbaar als terecht: In the Mood for Love is een zinderende staalkaart van de liefde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden