PlusStraatbeeld

De fata morgana-achtige transformatie van Het Amstelkwartier

De transformatie van Het Amstelkwartier doet fata morgana-achtig aan: wat is híer gebeurd?

Hans van Lissum
De transformatie tot een nieuwe wijk aan het water doet enigszins fata morgana-achtig aan. Beeld Carly Wollaert
De transformatie tot een nieuwe wijk aan het water doet enigszins fata morgana-achtig aan.Beeld Carly Wollaert

Dat de stad continu verandert, mag dan genoegzaam bekend zijn, maar voor je gevoel blijft het over het algemeen toch grotendeels hetzelfde.

Hier wordt wat afgebroken, daar wordt wat bijgebouwd, maar het karakter van de buurten blijft toch redelijk behouden. Het is maar zelden dat het ergens zó verandert dat je twee keer met je ogen moet knipperen om jezelf ervan te verwittigen dat je écht op de juiste plek bent.

Het Amstelkwartier is precies zo'n plek. Nu is het een vrij volgebouwd stuk stad, maar het blijft moeilijk voor te stellen dat dit nog maar een paar jaar geleden niet veel meer behelsde dan het kantoor van Waternet, een studentencomplex, de Bijlmerbajes en het clubhuis van de Hells Angels op de Wenckebachweg.

Fata morgana
Dat is een vrij wonderbaarlijke transformatie en hij is nog verre van voltooid. De bouw van State, een luxe wolkenkrabber geïnspireerd op het New Yorkse Flatiron Building, is in volle gang, maar wat vooral opvalt is een geheel nieuwe wijk, die sinds kort aan het water is verrezen.

Vooral wanneer je een tijdje niet in de buurt van de Bijlmerbajes geweest bent - en die kans is aanwezig - doet de transformatie enigszins fata morgana-achtig aan: wat is híer gebeurd?

Waar eerst helemaal niets was, zitten nu gezinnen in luxe keukens wijn te drinken of in ruime huiskamers televisie te kijken, alsof ze nooit anders hebben gedaan. Al dat gezinsgeluk speelt zich af in vrij uitgesproken zelfbouwkavels, die het voormalig unheimische karakter van dit stuk stad voorgoed uitgummen.

Gaat u er vooral eens kijken voor een prettig schokeffect. Omdat het nog niet helemaal af is, hangt er bovendien een fijn vergelijkbare sfeer met Alex van Warmerdams De Noorderlingen.

Nieuwe wijk

Waar Amstelkwartier, Oost
***

Jaloersmakend
Het moet heerlijk zijn om in de nieuwe wijk te wonen. De huizen zijn imposant, ruim, vaak ­opvallend speels van karakter en vooral: divers. Geen pand is hetzelfde: van sobere blokken­dozen tot ogenschijnlijk zwartgeblakerde puien en sneeuwwitte bungalows, die het modernisme hoog in het vaandel hebben staan.

Eén pand is met name jaloersmakend: een gigantisch, uit veel glas en hout opgetrokken kolos met op het dak een charmante kruising tussen een kas en een serre. Je zou er zo intrekken, als het geen ­astronomische bakken met geld had gekost.

Vanzelfsprekend zijn niet alle panden even ­geslaagd, maar het doet deugd dat de gemeente in dit tijdsbestek van regeltjes bewoners zo de vrijheid geeft hun droomhuis te bouwen. Daardoor krijg je kassen op daken, en gekke blauwe houten blokken met wenteltrappen en rode deuren. Hoezeer die verandering van omgeving ook wennen is voor de nostalgici: leuk is het wel.

Tips of opmerkingen? straatbeeld@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden