PlusNet open

De deuren van het Klabu-clubhuis staan open voor nieuwkomers en lokale Amsterdammers

null Beeld Hannah Bults
Beeld Hannah Bults

Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze rubriek Net open lees je erover. Vandaag: Kom voor een kleurrijk sportshirt en nieuwe ontmoetingen naar het clubhuis van het humanitaire sportmerk Klabu.

Jelin Schut

Net als in vluchtelingenkampen in Kenia, Bangladesh, en dichter bij huis in Ter Apel, heeft Klabu sinds deze maand ook een clubhuis op de Haarlemmerdijk. De kleurrijke sportkleding werd er al een tijdje verkocht, maar nu kun je er ook terecht voor een work-out of een bordspelletje.

Initiatiefnemer Jan van Hövell (37) zegde zijn baan als advocaat op en richtte in 2019 Klabu op, een sportmerk én een stichting voor sportprojecten in vluchtelingenkampen. Die ambitie ontstond tijdens een stage in een kamp in Ghana, toen hij achttien was. “Er waren zo veel jonge mensen met veel potentie, maar er waren zo weinig mogelijkheden. Sport bleek te helpen. Iedereen werd daar blij en enthousiast van.”

In coronatijd kon het Klabuteam niet naar vluchtelingenkampen in andere landen, maar ze merkten dat er in Amsterdam ook veel kon gebeuren. Dat begon met wekelijkse work-outs, maar al snel was er vanuit de community vraag naar meer.

De Amsterdamse winkel werd verbouwd tot een combinatie van een winkel en clubhuis, met een oranje zeecontainer die ook in vluchtelingenkampen staat. Het is nu een veilige haven voor ongedocumenteerden, asielzoekers en vluchtelingen, maar ook voor lokale Amsterdammers.

Elke week zijn er activiteiten, van schaken tot samen sportwedstrijden kijken. Verder is het tussen 11.00 en 18.00 uur elke dag, behalve zondag, vrije inloop. De koffie is gratis, net als deelname aan andere activiteiten. “Wie onze vluchtelingenprojecten wil steunen, kan een shirt of trui kopen,” zegt Van Hövell.

In het clubhuis is ook ruimte voor duurzame ontmoetingen. “Je leert elkaar kennen. Voor vluchtelingen geeft dat kansen voor hun taal, sociale vaardigheden en kennis over de maatschappij. Iemand heeft zelfs een baan gekregen door de contacten hier. En tegelijk krijgen mensen die niet in aanraking komen met vluchtelingen hier meer begrip voor de situatie.”

Bekijk ons overzicht met alle nieuwe winkels, restaurants en cafés. Tips? open@parool.nl.

Klabu

Haarlemmerdijk 106, Centrum

Workouts

Elke dinsdag om 17.30 uur is het clubhuis het verzamelpunt voor de wekelijkse work-out voor vluchtelingen en lokale Amsterdammers. Apenkooien, Jamaicaanse dansles of trefbal: het is meer spel dan sport. Iedereen mag gratis aansluiten.

Club

Klabu betekent ‘club’ in het Swahili.

Shirt

Per vluchtelingenkamp wordt een Klabushirt ontworpen, dat in de kampen geleend kan worden en in Amsterdam wordt verkocht. Zo staan er vleugels op het shirt van het kamp op Lesbos, ‘om verder te vliegen dan de grenzen van het kamp’. De Amsterdamse gemeenschap heeft ook een shirt ontworpen, dat binnenkort wordt gelanceerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden