De champagne moet inschikken

Huize Hamersma verkeert in een constante staat van champagne. Altijd controleert een aantal flessen Billecart-Salmon dan wel Bruno Paillard of het lichtje in de ijskast wel uit is. En dat is niet omdat Simon Meijssen tegenwoordig elke vrijdag en zaterdag oliebollen verkoopt en ik nu dus elk weekend oud & nieuw kan vieren.

Het Champagne Informatie Centrum is blij met mij. Want het leeuwendeel van hun inspanningen is de laatste tijd vooral erop gericht Nederland champagne te laten drinken op minder voor de hand liggende momenten. Dan lanceren ze bijvoorbeeld een champagnecampagne die moet aanzetten tot het leegschenken van een fles op Moederdag.

Ook aan de positie van het kopje thee bij het paasontbijt wordt getornd. Maar op deze hoogtijdagen wacht ik allemaal niet. Ik drink champagne tegen de dorst. Of als er visite komt (en een wijnschrijver heeft nogal eens aanloop.) Ook vormt de verse aanvoer van kaaskoekjes een geweldig excuus om een fles open te trekken.

Champagne kan ik u het hele jaar door van harte aanbevelen. Temeer omdat u er helemaal van opknapt als u een rotdag heeft gehad. Daarbij is het een probaat middel als uw seksleven op een laag pitje staat. In Engeland luidt de uitdrukking: 'Champagne makes women dance and lose their pants.' Zet de stereo maar vast aan.

Toegegeven, ik maak wel eens uitstapjes naar andere schuimwijnen. Zo vind ik van Tasmanië bijvoorbeeld Jansz erg lekker. En een paar weken geleden proefde ik tijdens een reis over datzelfde eiland Arras, die ik rustig durf te omschrijven als de Dom Pérignon van Australië. Maar dat is allemaal vakmatige waardering. Eenmaal terug in Nederland ging er toch altijd weer champagne in de ijskast. Tot voor kort¿

Want plots was daar Foreau Brut uit Vouvray. Enigszins argwanend scharrelde ik eerst om de proeffles heen. Hij belandde in de ijskast met te proeven flessen en bleef daar een tijdje onaangeroerd tegen de achterwand staan. Want de meeste 'belletjes' uit de Loire hadden mij nooit zo kunnen bekoren.

Maar werk is werk. Fles open en proeven. En terwijl ik ongeïnspireerd, muffig of schraal gebubbel verwachtte, werd ik getrakteerd op een zeldzaam opwindende vin mousseux. Een geur van bloesem, gist en paddenstoeltjes. Onwaarschijnlijk delicaat. Door de tere mousse dient in de mond de associatie met een Bros-reep zich aan. En dan natuurlijk niet gemaakt van opgepompte flutchocola, maar van banketbakkerbitterkoekjes, abrikozenconfiture, peer, truffel, wat ziltigheid en citrus.

Een slokje lang bruisen deze smaakingrediënten zachtjes tegen het verhemelte en verdampen als het ware, om daarna voorzichtig terug te keren voor een encore.

Applaudisseren maar dus. Dan mag ik misschien nog een keer genieten van de kunsten van wijnmaker Philippe Foureau uit Vouvray, die in de World Encyclopedia of Champagne & Sparkling Wine door schrijver Tom Stevenson geroemd wordt: 'een van Vouvrays beste wijnboeren. Zijn mousserende wijn is van een zeldzame kwaliteit.'

Inderdaad. Foureau blijkt een magiër met de chenin blanc-druif, waarmee hij, behalve 'stille' droge, demi sec en moelleux, dus ook deze 'méthode traditionelle' maakt.

Vanzelfsprekend werkt Foureau zelf ook traditioneel. Chemische bestrijdingsmiddelen komen de wijngaard niet in. Voor industriële gistculturen is geen plek in zijn wijnkelder. Het aanzoeten van de most is ondenkbaar. Foureau wil dat zijn wijn 'luistert' naar de natuur. En ik luister ook graag naar wat mijn smaakpapillen roepen en dat is: We want more!

Dagen later, snuffelend aan de lege fles, ruik ik nog de zachte gisten en de geur van fruit. De champagnes in mijn ijskast moeten een beetje inschikken. (HAROLD HAMERSMA)

Foureau Vouvray Brut 17,95 euro. Wijnhandel Koninginneweg 143. 020-662 52 50.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden