PlusAan tafel

De canelé bordelais: dit wordt een hype

Culinair journalist Mara Grimm bespreekt de laatste eettrends. Deze week: canelé.

Beeld Shutterstock

Behalve dik en slonzig, werd ik tijdens de lockdown ook extreem truttig. Op het hoogtepunt van die truttigheid heb ik zelfs overwogen om mijn vensterbank vol bakvormen te zetten. Niet zomaar bakvormen trouwens, maar die bloedmooie koperen vormpjes waar je canelés mee bakt.

Wat het nét wat minder erg maakt, is dat de canelé bordelais hard op weg is een hype te worden. Ooit was dit cilindervormige cakeje met vanille en rum iets wat je op vakantie in Frankrijk at, maar inmiddels is het in recordtempo de wereld aan het veroveren. Niet zo gek, want er zijn weinig dingen zo simpel en tegelijkertijd zo perfect: de buitenkant is gekaramelliseerd en knapperig, de binnenkant zacht en chewy. Hij is flink zoet, maar door het lichte bittertje en de rum smaakt hij allesbehalve kinderachtig. En dan is ie ook nog eens heel leuk om te zien, want hij lijkt een beetje op een ouderwetse koksmuts.

Het gaat wat ver om de canelé de nieuwe macaron te noemen, maar hij komt aardig in de buurt. De Japanse keten Canelé du Japon verkoopt momenteel behalve sokken en limonadeglaasjes zelfs mondkapjes met caneléprint. Ook in Amsterdam winnen ze aan populariteit. Bij Holtkamp, de Gebroeders Niemeijer en Le Fournil de Sébastien werden ze al langer verkocht, maar de laatste tijd zie je ze ook in steeds meer restaurants. Bij Kaagman & Kortekaas serveren ze regelmatig steengoede canelés bij de koffie. En bij restaurant Bord’Eau van Hotel De L’Europe worden ze sinds kort gebakken met pernod in plaats van rum.

Zoals dat gaat met hypes worden er inmiddels ook allerlei variaties op bedacht. Bij 4850 in Oost maken ze sinds kort een versie met miso en hazelnoot – niet bij de koffie, maar als voorgerecht. En ik spotte inmiddels ook canelés met frambozen, matcha, gezouten karamel of citroen-merengue. Ik gok dat ze daar in Bordeaux hun neus voor ophalen, want in Frankrijk komen ze niet graag aan klassiekers. Ergens snap ik dat wel, want de canelé is in al zijn eenvoud zo mooi en lekker dat je hem door extra toevoegingen eigenlijk alleen maar kunt verpesten. Toch geef ik ze graag het voordeel van de twijfel, al is het maar omdat ik sinds 1 juni gelukkig weer stukken minder truttig ben.

Zelf aan de slag?

De koperen vormpjes waarin canelés worden gebakken zijn te koop bij Duikelman. Ook leuk voor in je vensterbank. Vanaf €5,95.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden