PlusAldus

De biertuin van Kek! in Ouderkerk moest weg: ‘Maar we geven niet op’

Erwin van Wieringen (31) van Kek!-bier begrijpt niet waarom hij en zijn broer hun biertuin ‘Tuin van Ouderkerk’ hebben moeten verlaten.

Dylan Van Eijkeren
null Beeld -
Beeld -

U had een biertuin op een landijsbaan, begrijpen we dat goed?

“Ja, bij De Amstelbocht, daar zaten we elke zomer vanaf 2016, van mei tot oktober. Het was een pilot, maar we werden telkens positief geëvalueerd. We haalden in 2019 nog 3500 handtekeningen op voor behoud van de tuin, de gemeenteraad van Ouderkerk nam een motie aan. Nu de wethouder onze plek daar permanent wilde maken, ging het mis en stemde de raad tegen.”

U wist dat uw plek tijdelijk was?

“We kregen telkens een tijdelijke vergunning. Maar een ondernemer bouwt niet op iets tijdelijks, we hoopten dat we mochten blijven. Als je een tijdelijke verblijfsvergunning krijgt, denk je ook niet: ik moet weg.”

We, dat zijn u en uw broer?

“Ja, Marcel en ik zijn heel kleinschalig begonnen met bierbrouwen, in de bijkeuken van onze oma en opa in Ouderkerk. Vanaf 2015 zijn we het wat professioneler gaan aanpakken.”

Wat maakte uw biertuin tot meer dan een biertuin?

“De Tuin van Ouderkerk was echt een plek waar mensen samenkwamen, waar je heen fietste of wandelde, waar kinderen konden spelen, waar je buiten was, en ja, waar je een biertje kon drinken. Wat ons als lokale brouwers onderscheidt, is dat wij echt iets kunnen betekenen voor een gemeenschap. En dat deden we dus ook. Maar we geven niet op, hoor, want eigenlijk hebben we nog geen goed argument gehoord waarom we moeten stoppen. Desnoods halen we weer 3500 handtekeningen op.”

Even terzijde: welk bier drinkt u deze zomer?

“Ons eigen lichte EK-zomerbier Gooólazo. Dat betekent werelddoelpunt in het Spaans.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden