PlusProefwerk

De beste frisdrank ooit: gemberbier

Vijftien jaar geleden besloot Gilles van der Loo zoveel mogelijk zelf te maken. In Suriname begon zijn liefde voor gemberbier: groot geluk op warme dagen.

Gilles van der Loo
null Beeld Eva Plevier
Beeld Eva Plevier

Hoewel ik hier de afgelopen anderhalf jaar vooral over eten schreef, had ik ook wekelijks wat dranken te bespreken. Een nieuw restaurant kon niet fatsoenlijk open zonder een uitgebreide wijnkaart met cocktailmenu en een aantal mocktails: bewerkelijke en met zorg uitgedachte alcoholvrije drankjes.

Huisgemaakte niet-alcoholische brouwsels waren de laatste sterke trend in drankenland, en de diversiteit en gelaagdheid van smaken die je daarin kon tegenkomen maakten ze razend interessant, vooral als die drankjes op een of andere manier het gevolg van fermentatie waren. Een arrangement huisgemaakte fermenten bij een menu is in mijn ogen – zelfs als de combinatie niet bij elk gerecht even goed werkt – een dúbbel feestje.

Mijn eerste schrijfsels over eten verschenen een jaar of ­vijftien geleden op een site die Dagelijks Paradijs heette en – ik heb het even gecheckt – niet meer bestaat. Onderwerp van mijn stukjes was hoe ik mijn liefde uitte door te koken voor mijn B, met wie ik toen net verkering had. In die tijd stelde ik me tot doel álles zelf te leren maken. Geen enkele vorm van bewerkt voedsel zou mijn keuken nog in komen: pasta, jam, brood, kroketten, mayonaise, chutney, sambal, gezouten ansjovis, ­baccalà, vleeswaren, het werd steeds gekker. We hadden nog geen kinderen, en ook op vrije middagen deed ik niets liever dan in de keuken staan.

De Bierkoning

Zelf drankjes maken doe ik pas sinds B zwanger werd van onze zoon Nadim. Omdat ze geen wijn of bier meer mocht, gingen we op zoek naar leuke alcoholvrije vervangers. In 2011 was maltbier naast water het enige niet-zoete drankje dat je bij je eten kon bestellen als je zwanger was. Gelukkig ontdekten we bij de Bierkoning in de Paleisstraat een aardig aanbod Duitse alcoholvrije bieren.

De pit van gember was destijds te sterk voor Nadim, maar nu wordt het tijd om hem weer kennis te laten maken met het échte gemberbier – de beste frisdrank ooit.  Beeld Shutterstock
De pit van gember was destijds te sterk voor Nadim, maar nu wordt het tijd om hem weer kennis te laten maken met het échte gemberbier – de beste frisdrank ooit.Beeld Shutterstock

We kochten veel weizen, maar ook altijd Jever Fun-pils, dat een bittertje heeft waardoor je de alcohol niet zo mist. Café Brecht op de Weteringschans heeft Jever Fun, en voor de coronasluiting stopte ik daar soms op weg naar huis om twee flesjes te drinken. Het smaakt nog prima na een avond écht bier, en je bent meteen gehydrateerd voor de nacht.

Na de alcoholvrije Duitse ­bieren kwam de waterkefir in mijn leven. Waterkefir is een samenwerkingsverband van bacteriën en gisten in de vorm van gelatineuze blobjes, waarmee je interessante drankjes maakt, inclusief koolzuur. In een waterkefirdrankje kunnen mooie gelaagde en bijna wijnachtige smaken ontstaan. Kans op (zeer lichte) alcoholvorming is er wél.

In de hangmat

Toen onze zoon twee jaar oud was woonden we een tijdje in Suriname, waar mijn liefde voor huisgemaakt gemberbier werd aangewakkerd. Op het heetste moment van de dag kun je er weinig anders dan in je hangmat bij het huis liggen met een glas vol ijsklonten en een fles van dat heerlijke spul bij de hand.

De pit van gember was destijds te sterk voor Nadim, maar nu hij ouder is en de gingerale ontdekt heeft, wordt het tijd om hem weer kennis te laten maken met het échte gemberbier.

Met wat rietsuiker, limoenen, gist en natuurlijk verse gember maak je de beste frisdrank ooit, en je kunt er ook nog voor kiezen hem iets minder zoet te maken dan in het Caraïbisch gebied gebruikelijk is.

Gemberbier met gemberbeestje

Omdat er in veel supermarkten geen gist meer te krijgen is, maken we gebruik van een natuurlijke ‘starter’, die in het Engels de leuke naam ginger bug (gemberbeestje) heeft. Rasp een stuk biologische gember met schil en al, en doe die rasp – ongeveer vier eetlepels – in een glazen pot met een halve liter water en vier eetlepels rietsuiker. Dek de pot af met een theedoek en laat op kamertemperatuur staan. Roer er dagelijks twee eetlepels geraspte gember en twee eetlepels rietsuiker door, tot de inhoud van de pot flink begint te bubbelen. Uw gemberbeestje is nu klaar voor gebruik. Doe er ongeveer 150 ml van in een petfles van anderhalve liter en voeg daar het sap van twee kleine limoenen, 200 gram suiker en een grote hand geraspte gember aan toe. Als u toch nog ergens gist gevonden heeft, kunt u daarvan een half zakje gebruiken in plaats van een ginger bug. Vul de fles af met water, zet op kamertemperatuur weg en open hem dagelijks even om de druk van het koolzuur er wat af te laten. Na drie dagen tevreden over de smaak? Zeef dan het gemberbier, giet het terug in de uitgespoelde fles en bewaar in de koelkast. ­ Serveertip: in een glas vol ijsklontjes met twee takjes lichtgekneusde munt.

Gegarandeerd alcoholvrij

Wilt u pertinent geen alcohol binnenkrijgen, dan kunt u geraspte gember een tijdje ­verhitten in suikerwater en dat na afkoeling zeven. U maakt uw drankje dan door prikwater en limoensap bij de siroop te voegen. Zoon Nadim vindt deze versie lekkerder. Wilt u thuis méér drankjes maken, koop dan het boek Bruis van Barbara Serulus en Elise van Iterson.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden