Agendatips

De beste culturele tips voor deze week

Het Parool verzamelt wekelijks de beste culturele tips. Van exposities in de stad tot de leukste films in de bioscoop.

Het Parool
Suburbia: Desperado. T/m 11 juli Stadslandgoed De Kemphaan, Almere. Beeld
Suburbia: Desperado. T/m 11 juli Stadslandgoed De Kemphaan, Almere.

Expo

Michèle Bergsma: Buiksloter UBO’s

Fotograaf Michèle Bergsma heeft een fascinatie: Unidentified Beautiful Objects. Het zijn frutsels die ze op straat vindt en waarvan de functie niet helemaal duidelijk is. Ze verzamelt ze, om ze vervolgens te portretteren. De UBO’s die ze in de Buiksloterham vond, spelen de hoofdrol in de tentoonstelling die ze maakte op de kantoorramen van het Parlement van de Dingen. Heel toepasselijk: deze organisatie organiseert onderzoeken en andere programma’s over de relatie tussen mens en omgeving.
T/m 30 juni in Parlement van de Dingen, Ridderspoorweg 66

Liv Liberg: Sister Sister

Op 10-jarige leeftijd begon Liv Liberg haar jongere zus Britt te fotograferen en bleef dat vijftien jaar lang doen. Je ziet een kind veranderen in een jonge vrouw, steeds bewuster van zichzelf en haar omgeving. Wat begon als kinderspel werd steeds meer passie en zelfs obsessie – de opkomst van de selfiecultuur zal ongetwijfeld een rol hebben gespeeld. Liberg stelde een tentoonstelling samen die zich laat lezen als een theatrale coming of age-biografie van twee zussen.
T/m 31 juli in Galerie Multiplemadé, Prinsengracht 615h

Kunstverein: Salon Hang 24/7

De lijst met deelnemers is duizelingwekkend lang en bevat namen als Alexis Blake, Barbara Visser, Berend Strik, Bruno Zhu en Katja Mater. De vierde editie van Salon Hang, de biënnale van Kunstverein, is vol op het exuberante af. Als locatie is deze keer gekozen voor het voormalige brugwachtershuisje naast de Botanische Tuin. Gedurende tien dagen en tien nachten kun je je hier laten overdonderen.
T/m 29 juni in brugwachtershuis Hortusbrug, Dr. D.M. Sluyspad 6

Rafael Lozano-Hemmer: Zoom Pavillion

De openingstentoonstelling van Nxt Museum in Noord, Shifting Proximities, is weer te zien, aangevuld met een nieuw kunstwerk: Zoom Pavillion van Rafael Lozano-Hemmer. De interactieve video-installatie bestaat uit twaalf camera’s die bezoekers volgen en hen via gezichtsherkenningssoftware, blob tracking en algoritmes indelen in ‘verdacht’ en ‘onverdacht’. De kunstenaar geeft hiermee kritiek op de surveillance society die zich de afgelopen jaren steeds sterker manifesteert, of het nu bij de protesten in Hong Kong is of om de verspreiding van Covid-19 in te dammen.
T/m eind 2021 in Nxt Museum, Asterweg 22

Museum van Loon: Herstory – Vrouwen, verhalen, verandering

Vrouwen zijn ondervertegenwoordigd in de geschiedenisboeken. In samenwerking met Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, biedt Museum Van Loon tegenwicht. Het stadspaleis hangt voor de gelegenheid vol met louter vrouwenportretten uit de 19de en 20ste eeuw. De verhalen worden geplaatst in een bredere maatschappelijke context. Van een eigengereide vrouw des huizes die haar overspelige echtgenoot de deur wijst tot de kokkin die veertig jaar de regie voerde over de keuken.
T/m 29 augustus in Museum Van Loon, Keizersgracht 672

Muziek

Dreampop: Meis

Meis is de artiestennaam van zangeres Aysha de Groot. Vanavond speelt ze de uitgestelde releaseshow van haar EP Zee, die zeven fluisterzachte en dromerige liedjes herbergt. Nederlandstalige dreampop is een zeldzaamheid, maar Meis bewijst dat het kan: zwevende polderpoëzie in de stijl van St. Vincent of, dichter bij huis, VanWyck.
Zaterdag 19 juni, 19.30 uur, de Melkweg

Neo-klassiek: Lavinia Meijer

Ze opende afgelopen week de grote zaal van Paradiso weer voor publiek. Wie dat concert van harpiste Lavinia Meijer miste kan terecht in het Patronaat. Meijer speelt tijdens deze tournee geen materiaal van de grote klassieke componisten, maar kiest voor moderne muziek van tijdgenoten en van haarzelf. Ze is geïnspireerd door de minimal muziek van Philip Glass: haar muziekkeuze omvat nu neo-klassiek van onder anderen Lambert, Arnalds, Frahm en Stréliski.
Zondag 20 juni, 20.45 uur, Patronaat, Haarlem

Backstagesessie: Blaudzun

In aanloop naar het verschijnen van zijn nieuwe album Lonely City Exit Wounds laat Blaudzun zien en horen hoe de plaat tot stand is gekomen. Hij speelt tijdens deze Backstagesessie ook ouder werk, maar vooral veel nieuwe songs die niet eerder live te horen waren. Het publiek mag ook vragen stellen.
Maandag 21 juni, 20.30 uur, Paradiso

Theater

ITA: Age of Rage

Ivo van Hove deed het eerder in Romeinse Tragedies en Kings of War, klassieke stukken gemonteerd tot één doorlopend verhaal. Deze keer ging hij met zes Griekse klassiekers over de koninklijke Atridenfamilie aan de slag. Rode draad is de woede die tot extreem geweld leidt – in Ifigeneia in Aulis, Trojaanse Vrouwen, Hekabe, Agamemnon, Elektra en Orestes. Met dansende acteurs, heftige percussie en een enscenering die doet denken aan een Grieks theater.
19 juni laatste try-out, 20 juni première, voorstellingen t/m 27 juni, Ita.nl

Suburbia: Desperado

Denk een paar voortrazende dust bowls erbij en het landschap rond Almere heeft wel iets van het Wilde Westen. Mooie keuze dan ook, Desperado van het duo Kas & de Wolf, voor de zomervoorstelling van theatergroep Suburbia. Vier vrienden komen elke zaterdagmiddag samen in hun clubhonk. Harry, Leo, Robin en Bert verkleden zich als cowboys en wanen zich even helden. Maar in het dagelijkse leven voelen ze zich onbegrepen en tekortgedaan door een boze buitenwereld. Met Ali Ben Horsting, Fahd Larhzaoui, Iwan Walhain en Titus Boonstra. Eventueel met diner en linedanceworkshop vooraf.
T/m 11 juli Stadslandgoed De Kemphaan, Almere, theatergroepsuburbia.nl

Mugmetdegoudentand: Rijsen & Rooxman, DeDikkeMuiz & Sjors

Adelheid Roosen, Titus Muizelaar, Lineke Rijxman en George Groot bestormen voor de laatste keer het toneel met de voorstelling met die lange titel. Tussen, voor en achter de toeschouwers bevragen ze elkaar vrijmoedig over hun verweven levens. Een speelse voorstelling met snelle dialogen over seks en verlangens, maar ook over familiebanden en opvoeding. De focus wordt steeds verlegd en niemand wordt gespaard. ‘Een mooi, intiem portret over de wonden die liefde achterlaat’ schreef deze krant.
Theater Bellevue, 22, 23, 24, 25, 26, 29 en 30 juni, theaterbellevue.nl

Tour: Drift in Carré

Lonneke Gordijn en Ralph Nauta, samen het internationaal vermaarde kunstenaarsduo DRIFT, exposeerden al in het Stedelijk, en hun werk is opgenomen in de collectie van het Rijksmuseum. Voor Carré stelden ze in coronatijd een tour samen, dwars door het gebouw. Zij geven hiermee een uniek inzicht in hun creatieve proces. Samen gaan DRIFT en Carré op zoek naar de synergie tussen theater en beeldende kunst.
19 en 20 juni, diverse tijdstippen, wachtlijst, carre.nl

Film

Kelly Reichardt: First Cow

Na Meek’s Cutoff zet de Amerikaanse indieregisseur Kelly Reichardt opnieuw de western op zijn kop met deze bescheiden film. Hij speelt weliswaar in het Wilde Westen, maar heeft meer oog voor huiselijkheid en vriendschap dan pistolen en bandieten. Openingsfilm in Eye’s zomerprogramma Previous­ly Unreleased, met films die ten onrechte nog niet in Nederland te zien waren.
Cinecenter, Eye, Filmhallen, Rialto

Shaka King: Judas and the Black Messiah

Administratieve kronkel: hoofdrolspelers Daniel Kaluuya en LaKeith Stanfield, die in dit waargebeurde drama Black Panther-voorman Fred Hampton en diens verrader spelen, werden bij de Oscars tegen elkaar uitgespeeld in de categorie voor beste bijrol (Kaluuya won).
FC Hyena, Filmhallen, Pathé Arena, Pathé City, Pathé De Munt, Pathé Tuschinski, Studio/K

Sébastien Lifshitz: Petite fille
Viktor Kossakovsky: Gunda

Het is wat oneerbiedig om een gevoelig portret van een transgender meisje te vergelijken met een film over een varken. Toch hebben deze documentaires meer gemeen dan je in eerste instantie zou verwachten. In Petite fille portretteert Lif­shitz de 8-jarige Sasha, geboren als jongen maar al van jongs af aan overtuigd dat ze een meisje is. Haar gezin behandelt haar ook zo, maar de buitenwereld, dat is een ander verhaal. Gunda draait om een varken dat een worp biggen krijgt en vervolgens van dichtbij wordt gevolgd. Beide films beogen een onvermoede empathie bij de kijker op te roepen, door hun hoofdpersonages simpelweg te tonen in hun dagelijkse doen en laten. Beiden slagen daar op fenomenale wijze in.
Petite fille: Cinecenter, Eye, Filmhallen, Ketelhuis, Kriterion, Pathé Tuschinski, Rialto
Gunda: FC Hyena, Filmhallen, Ketelhuis, Lab111, Pathé Tuschinski, Rialto, Studio/K

Kind

Workshop: Landschap tekenen

Het Zaans museum heeft twee dingen te vieren: het museum is weer open en de wereldberoemde Franse kunstschilder Claude Monet heeft precies 150 jaar geleden een periode in de Zaanstreek gewerkt. Daarom worden er verschillende activiteiten georganiseerd, zoals een workshop landschap tekenen voor kinderen vanaf 8 jaar. Inspiratie is te vinden in het museum zelf, uitkijkend over de Kalverpolder, of aan de oever van de Zaan. Ondertussen leer je schetsen. Je ontvangt een goodiebag gevuld met onder andere een schetsboekje en potloden.
Kosten €5,95 per tasje

Speurtocht: Soekky

‘Het is nog vroeg in de ochtend als vosje wakker wordt en er een lichtje in zijn ogen schijnt. Het is niet de zon, maar iets anders. Hij besluit om op avontuur te gaan en komt onderweg nieuwe vriendjes tegen.’ Soekky Stories heeft aan de hand van het verhaal Vosje en het honingbos een speurtocht gemaakt in het Amsterdamse Bos. De speurtocht duurt ongeveer twee uur en is geschikt voor het hele gezin (kinderen vanaf 4 jaar).
Download de Soekky Stories-app in App- of Playstore

En ook

Tentoonstelling: Zijn joden wit?

Waar bevinden Joden zich op het spectrum van de huidige identiteitspolitiek? Worden zij gezien als deel van de elite of juist als kwetsbare etnische minderheid? In deze tentoonstelling buigt het Joods Cultureel Kwartier zich, samen met toonaangevende opinieleiders over deze complexe vraag. Zijn joden wit? is gebaseerd op het artikel Hoe links ook de Joden treft in de strijd tegen wit privilege, in 2019 geschreven door Gideon Querido van Frank voor Vrij Nederland.
T/m 1 augustus, Joods Historisch Museum

Wandeltocht: CuliWalk Zuidoost

Ondersteun de lokale horeca met de CuliWalk door Zuidoost en kom meer te weten over de diverse keukens, de geschiedenis achter specialiteiten en de kunstwerken in het stadsdeel. De wandeling begint in de Amsterdamse Poort, waar je een hapje en drankje kunt halen voor onderweg. De wandeling is zes kilometer lang en op de routekaart staan onder andere Pasta di Mamma, De Lekkere Dingen Bakker en de markt bij Ganzenhoef. Neem een koptelefoon mee, want tijdens de wandeling kijk en luister je naar fragmenten via QR-codes.
Elke zaterdag in juni en juli tussen 12.00 en 18.00, gratis, eerste QR-code met route bij 30ML Coffee & Food Arena (Bijlmerplein 156)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden