Tips

De beste culturele tips voor deze week

Ja, we zitten in een lockdown, maar dat betekent niet dat we thuis voor de tv hoeven te sippen. Het Parool verzamelt wekelijks de beste culturele tips voor wat sjeu in het lockdownleven.

Het Parool
Mathieu Cherkit: Perma-Peinture, t/m 5 juni in Gallery Albada Jelgersma. Beeld Mathieu Cherkit
Mathieu Cherkit: Perma-Peinture, t/m 5 juni in Gallery Albada Jelgersma.Beeld Mathieu Cherkit

Expo: Jan Robert Leegte: Compressed Landscapes

Jan Robert Leegte verkent de expressieve mogelijkheden van digitale middelen. Hij rekt de grenzen van software op en onderzoekt hoeveel beeld je uit een code kunt persen, maar presenteert de resultaten altijd op een fysieke manier. Voor Compressed Landscapes liet hij zich inspireren door 19de-eeuwse plein air-schilders, onder wie Vincent van Gogh. Leegte laat een algoritme los op online fotodatabases, die de gevonden landschappen comprimeert tot zeer kleine bestanden met een lage beeldkwaliteit. Het resultaat is een vorm van impressionisme uit de machine.

vangoghmuseum.nl

Expo: Mathieu Cherkit: Perma-Peinture

Schilder Mathieu Cherkit heeft maar één onderwerp: zijn ouderlijk huis. Al jaren legt hij de woonkamer en slaapkamers maar ook de minder ooglijke keldertrap of gang vast. De kleuren zijn fel en de vormen stevig; de geest van Matisse waart door het huis. Het is aan de kijker om de tafereeltjes – altijd zonder mensen maar gevuld met de sporen van hun leven – te beschouwen als visioenen, herinneringen of projecties. Dat er veel verhalen schuilen achter deze stoffering van de alledaagsheid is in ieder geval duidelijk.

T/m 5 juni in Gallery Albada Jelgersma, Lijnbaansgracht 318

Expo: Podcast: Voor de liefste

In het kader van de tentoonstelling Romanovs in de ban van de ridders, over de romantische liefde van de Russische tsaren voor de Middeleeuwen, heeft de Hermitage samen met de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam een nieuwe podcastserie gelanceerd. Voor de liefste draait om liefdesverhalen uit de Russische literatuur. Vijf hedendaagse schrijvers reageren op een klassieker van bijvoorbeeld Tsjechov of Toergenjev en lezen een voor de gelegenheid nieuw geschreven verhaal voor. Maartje Wortel beet vorige week het spits af. Deze week is Massih Hutak aan de beurt, gevolgd door Sofie Lakmaker, Asha Karami en Connie Palmen.

Via soundcloud.com/slaamsterdam

Expo: Maxime Brigou: Ik alleen, heb meer herinneringen

Maxime Brigou maakt sculpturen, maar is ooit begonnen als schilder en dat is te zien. Terwijl hardcore beeldhouwers vooral bezig zijn met volumes en fysieke verhoudingen, gaat het bij haar om licht en kleur. Brigou bouwt haar beelden op uit plastic, zeil en brokstukken van oude werken, en combineert dat materiaal met olieverf. Ze gebruikt de klassieke techniek van clair-obscur om een dramatisch effect teweeg te brengen en de sculpturen denkbeeldige diepte en zwaarte mee te geven.

T/m 11 juli in De Brakke Grond, Nes 45

Expo: Christine Moldrickx: Herzschritt (Pace) Macher (Maker)

Christien Moldrickx werkt veelal in keramiek en imiteert vaak gebruiksvoorwerpen als wasbakken en spiegels. Alsof ze een ambachtelijk antwoord geeft op de pispot van Duchamp en hem met nadrukkelijk handwerk juist conceptueel wil inhalen. Moldrickx is de eerste kunstenaar in een nieuwe reeks solotentoonstellingen bij P/////AKT, die doorloopt tot maart volgend jaar. Zij wordt gevolgd door Nicola Arthen, June Crespo, Tako Taal en Suchan Kinoshita.

T/m 13 juni in P/////AKT, Zeeburgerpad 53

Muziek: Finale Eurovisie Songfestival

Voldoende borrelnootjes, bitterballen en eventueel – als de uitzending weer eens nachtwerk wordt – koffie in de aanslag? De finale van het songfestival vanuit Ahoy in Rotterdam is het slotstuk van twee jaar oplopende Eurovisiekoorts in Nederland. Wie wordt de opvolger van Duncan Laurence? We weten het na een show waarin behalve alle 26 finalisten in de pauze ook Afrojack, Glennis Grace, Wulf en oud-winnaars Lenny Kuhr, Teach-In en uiteraard Laurence optreden.

Zaterdagavond, 21.00 uur, NPO1

Muziek: London Calling

Wat in 1992 begon als springplank naar het Europese vasteland voor Britse bands (Blur, Snow Patrol, Tame Impala en, Placebo traden er op) is in ruim 25 jaar uitgegroeid tot een showcasefestival voor bands van over de hele wereld. London Calling is dit jaar een online festival vanuit Paradiso. Kaartjes worden per tijdslot verkocht. In de line-up onder anderen opkomende acts als The Ninth Wave en Faye Webster.

Zaterdagavond, vanaf 16.00 uur, londoncalling.nl, €10,50 per tijdslot

Muziek: TwentyOne Pilots

In de nacht van zaterdag op zondag speelt popgroep TwentyOne Pilots een livestreamconcert. De band uit Ohio, in 2014 op het hoofdpodium van Pinkpop, houdt er zijn nieuwe album Scaled and Icy ten doop.

Zaterdagnacht, 02.00 uur via live.twentyonepilots.com, €18 euro

Film: Praveen Morchhale: Widow of Silence

Het is een schokkend eufemisme: in Kasjmir worden de echtgenotes van mannen die zijn opgepakt en nooit teruggekeerd aangeduid als ‘halve weduwen’. Zoals de jonge verpleegster Aasia, de vastberaden hoofdpersoon in deze kalm vertelde film. In warme kleuren legt de onafhankelijke Indiase regisseur Motchhale in haar derde speelfilm een schrijnende realiteit bloot.

Te zien op Picl

Film: Michael Gracey: P!nk: All I Know So Far

Voor wie stadionconcerten voor een megapubliek ook zo mist brengt Amazon een simulacre in de vorm van deze biografie en achter-de-schermen-docu ineen, over de opmaat naar een concert van wereldster P!nk in het Londense Wembley in 2019.

Te zien op Amazon Prime Video

Film: Alle films van Jacques Tati

Slechts zes lange films regisseerde de Franse regisseur en meesterkomiek Jacques Tati (1907-1982). Omdat het stuk voor stuk eindeloos herkijkbare prachtfilms zijn, is het alsnog een oeuvre om u tegen te zeggen. De zes films zijn nu in digitaal gerestaureerde vorm beschikbaar op de Eye Film Player van het Eye Filmmuseum. Tati’s laatst voltooide werk Parade (1974) is het buitenbeentje – niet gemaakt voor de bioscoop maar voor de Zweedse televisie, en de enige film waarin Tati’s beroemde personage Mr. Hulot niet voorkomt. Die werkt zich in de andere vijf steeds flink in de nesten, van de aimabele strandavonturen in Jour de fête (1949) tot aan het deels in Nederland gedraaide Trafic (1971). Het onbetwiste hoogtepunt is Playtime (1967), een film die zo rijk is aan visuele vondsten en elkaar kruisende verhaallijntjes dat het een oeuvre op zichzelf te noemen is.

Te zien op Eye Film Player

Theater: Deutsches Theater Berlin: Der Zauberberg

Pik dit weekend nog het staartje mee van het Duits Theaterfestival, Theatertreffen Berlin. Elk jaar de uitgelezen gelegenheid om de meest spraakmakende voorstellingen uit het Duitstalige toneel bij elkaar te zien. De online editie van 2021 biedt zaterdag Der Zauberberg door het Deutsches Theater Berlin. Regisseur Sebastian Hartmann gooit alle plotlijnen van Thomas Mann overboord en brengt De Toverberg terug tot een zwerftocht van zeven personages in een intense video-sneeuwstorm, in gevecht met het concept van ‘tijd’.

22 mei, 20.00 uur-22.00 uur, berlinerfestspiele.de

Theater: Nationale Opera & Ballet: L’elisir d’Amore

Stel, er bestaat een middeltje dat ervoor zorgt dat degene op wie jij verliefd bent ook verliefd op jou wordt. Het probleem van de onbereikbare liefde zou met het wonderlijke elixer ineens voorgoed opgelost kunnen zijn. Gaetano Donizetti, meester van het belcanto, speelt in zijn opera L’elisir d’amore met precies dit idee. Marcos Darbyshire legt in zijn regie de nadruk op de psychologische groei van de personages. Een coming of age-verhaal, in een nieuw arrangement voor aangepast ensemble van de Philharmonie zuidnederland, gezongen door jonge talenten van de Nationale Opera Studio.

23 mei, 20.00 uur gratis via het YouTube-kanaal van OperaVision en operaballet.nl

Theater: Helmert Woudenberg/Theatertroep: Willem Mengelberg tussen licht en donker

70 jaar na zijn overlijden houdt Concertgebouw-dirigent Willem Mengelberg de gemoederen nog steeds bezig. Een briljante geest die voor de nazi’s musiceerde, zijn baan kwijtraakte en uit zijn ambt werd gezet, maar die consequent bleef volhouden dat de ware kunstenaar elke vorm van politiek schuwt. Hoe moeten we hem vooral herinneren? Helmert Woudenberg, de acteurs van De Theatertroep, Krisjan Schellingerhout en Jacob de Groot brengen onder regie van Carel Alphenaar een nieuwe online versie van Willem Mengelberg tussen licht en donker, een tekst van Martin van Amerongen en Philo Bregstein. Met uniek historisch filmmateriaal.

23 mei 16.00 uur-17.30 uur, €8,50, via debalie.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden