Plus Achtergrond

De BBQ-trend van 2019: groenten op de grill. Ook voor mannen

Het is zomer, het is warm, en dus steken we massaal de barbecue aan. De trend dit jaar: groenten op de grill. Ja, ook voor (en dóór) mannen.

Beeld Corbis via Getty Images

­­­Groen op kolen, Groente op de bbq, Gegrild & Geroosterd… De winkels liggen vol groentebarbecueboeken, barbecuecateraars doen steeds meer met groenten en ook de online receptenbak van Allerhande telt ruim honderd vegetarische barbecuerecepten, van aubergine-rozemarijnspiesjes tot gegrilde prei en van bietenburgers tot maïskolven met mangosalsa. De tijd van een paar obligate stukken courgette en paprika tussen de worsten lijkt voorbij.

Hoewel vleesvervangers, halloumi (Cypriotische geitenkaas) en camembertpakketjes het prima doen op de grill, wordt een vleesloze barbecue pas echt interessant met groenten, vindt ook Welmoed Bezoen. “Groenten worden op de barbecue echt waanzinnig,” bepleit de schrijfster van het in april verschenen boek Gloeiend groen. “Maar ze hebben wel een zetje nodig. Met wat kruiden, olie of een marinade kun je groenten echt transformeren, in zowel smaak als structuur.”

Vaak zijn groenten nog het ondergeschoven kindje op barbecues, weet Bezoen. “Ik eet geen vlees en krijg meestal stokbrood met kruidenboter en een stuk lauwe rauwe paprika in mijn handen geduwd. Terwijl het zo simpel kan zijn. Op een warme zomeravond leg ik het liefst superrijpe tomaten met olijfolie en feta op de barbecue: slechts drie ingrediënten, maar door het grillen komen ze in een andere dimensie. Ultiem zomereten.”

Barbecuecateraar Joeri Kruize van BAQ-fiets gebruikt standaard een stuk of tien soorten seizoensgroenten die hij in salades verwerkt. “Ik merk dat er steeds meer ­aandacht voor is, en ook dat ik meer aanvragen krijg voor vegetarische of vegan barbecues.” Al sinds Kruize zes jaar geleden een bakfiets ombouwde tot barbecue om in ­parken te grillen, werkt hij veel met groenten. “Er is zo veel mogelijk: hard grillen, roken, slowcooken. Doe bijvoorbeeld eens tomaten met een klont boter in een pan en zet die op de barbecue.”

Mannen en vuur

De eerste associatie bij barbecueën is bij veel mensen toch vlees. Vlees en mannen. “Van oudsher is roosteren een ­typische mannenbezigheid, vooral wanneer we het over roosteren boven een open vuur hebben,” staat in het voorwoord van Grill/barbecue: het geurige genot van het roosteren uit 1973. Ook nu zijn barbecueboeken bijna steevast in donkere schakeringen gedrukt en staan ze vol mannen met tatoeages in leren schorten. Het is een traditioneel idee: van Hawaïaanse kaluavarkens uit barbecuekuilen, via de braai in Zuid-Afrika. tot de jaarlijkse buurtbarbecue: overal staan mannen plots te springen om te koken zodra een open vuur of hete kolen en stukken vlees ­samenkomen.

Hoe zit het met groenten van de grill? ‘Iets voor vrouwen’, als we sommige kookboeken mogen geloven. ‘Eindelijk een boek over grillen en roosteren zonder stoere mannen met zwarte vegen op de wangen,’ aldus de auteurs in het voorwoord van Gegrild & Geroosterd. En in een recensie van datzelfde boek in tijdschrift Vision: ‘Heren, maak voor één keertje maar even plaats aan de barbecue.’

Dat terwijl tv-kok Julius Jaspers in zijn eerdere barbecueboeken naar eigen zeggen al minimaal veertig procent groenterecepten plaatste en het dit jaar geheel vegetarisch aanpakte in Groente op de bbq, met recepten als meiknol in zoutkorst en gevulde courgettes met gremolata.

Het idee dat alleen mannen vlees kunnen grillen is niet meer van deze tijd – denk ook aan de Jones Sisters, die het beste grillrestaurant van Kansas City runnen en inmiddels wereldfaam genieten door hun deelname aan televisieprogramma Queer Eye.

Simpelste manier

Bezoen grinnikt om de vrouwelijke associaties die blijkbaar nog kleven aan groenten grillen. “Ik schreef mijn boek omdat ik denk dat mensen inmiddels wel weten hoe je vlees en vis op de barbecue kunt bereiden, terwijl groente er altijd wat bekaaid vanaf komt. Ik was niet echt bezig met mijn vrouw-zijn. Is dat inmiddels ook niet wat achterhaald? Neem prei van de barbecue, die wordt van binnen zacht en romig en heeft van buiten een rokerige smaak. Dat kunnen weinig mensen – man of vrouw – weerstaan, hoor.”

Iedereen aan de gegrilde groenten dus, want ook nog eens beter voor het milieu én interessanter dan de standaard (vega-)worstjes en (vega-)hamburgers. Bezoen: “Wees vooral niet bang om te experimenteren: leg je lievelingsgroente op de barbecue en verzin er een goede smaakcombinatie bij.” Kruize vult haar aan: “Wat olijfolie, azijn, zout en verse kruiden en je komt al een heel eind.”

“Sommige boeken laten je geloven dat barbecue een ­ingewikkelde wetenschap is, maar het is echt een van de simpelste en primitiefste manieren van koken,” bezweert Bezoen. “Bovendien hoef je niet bang te zijn dat je rauwe kip met salmonella zit te eten.”

Tips voor groente op de barbecue

- Blancheer harde groenten als bloemkool, broccoli en wortel voor je ze gaat grillen. Anders duurt het veel te lang voor ze gaar zijn.

- Pak aardappels, meiknollen, knolselderij en andere knollen in zilverfolie in, met wat olijfolie en knoflook, en rooster ze gaar op de barbecue.

- Pof aubergines, aardappels, bieten, knoflook, etc. in hun geheel tussen de kolen. Verwijder de buitenkant voor je ze gaat eten.

- Kleine groenten leg je tussen een grillklem of metalen zeef, zodat ze niet door het rooster vallen. Of zet een pan op de barbecue.

- Er is meer dan paprika, courgette en paddenstoelen. Little gems (sla) in kwarten, bosuitjes, spruitjes, venkel, sperziebonen en rabarber doen het ook goed op de barbecue.

Barbecueën in Nederland

Gegrilde mammoet, rundvlees aan een draaiend spit in de middeleeuwen, churrasco in Zuid-Amerika en bulgogi in Korea: gegrild vlees is van alle tijden en oorden. Het gebruik om op een warme dag buiten vlees te staan grillen is dan weer vrij recent en kwam in de jaren zestig vanuit de VS naar Nederland. ‘Barbecue wordt ook in ons land een moderage’, kopte het Limburgsch Dagblad in 1962. De vleesbereiding was iets voor de mannen; vrouwen deden de rest. In de Gids voor de gastvrouw (1968) gaf culinair schrijfster Wina Born voor­namelijk tips voor sauzen en salades in het hoofdstuk barbecue-party – de grill was een ‘mannenzaak’. De Amerikaanse barbecuestijl sloeg hier aan, volgens De Telegraaf in 1975, omdat het ‘romantisch, lekker en gezellig is’. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden