PlusProefwerk

De Bajes (5)

Streetart-restaurant De Bajes ziet er indrukwekkend uit, maar met het eten zijn allerlei vreemde dingen aan de hand.

De industrieel ingerichte zaak is van onder tot boven bedekt met streetartBeeld Mats van Soolingen

Gevangeniseten geniet niet de beste reputatie. Daarmee wil ik zeggen dat de bajes - de nor, de lik, de bak, de petoet, de jilla, de cel, de gribus, het gevang, het cachot, 't rauje-dorp of hotel de houten lepel - niet bepaald bekendstaat als een plek om naartoe te gaan om eens lekker te smikkelen, hachelen, bikken, bunkeren, kanen, makken, tjappen, nasjen, schaften of snaaien.

Toch opende er een restaurant met die naam aan het Rembrandtplein: 'Bar & Bikkesement' noemt De Bajes zichzelf, en bikkesement is dan weer dieventaal voor iets te eten of, specifieker, een pakkie brood.

Indrukwekkend
De industrieel ingerichte zaak is van onder tot boven bedekt met streetart; uit de hele wereld werden artiesten aangetrokken. De werken zijn indrukwekkend; muurvullende pin-ups en metershoge letters, een gigantische hond, hallucinante kleuren. We herkennen de mannetjes van The London Police en de semi-diepzinnigheden van steigerwauwel Laser 3.14.

Er is een flinke lijst cocktails en borrelhappen en 's avonds serveert de keuken 'gastroclassics with a cheeky twist'. Het zit vol: in het restaurantgedeelte veel vrouwen van eind twintig, begin dertig, en in de bar zowel een kantoorfeestje als een groep hippe types met snorren, nektattoos en monocles.

Op de tafeltjes staan bij binnenkomst al twee 750 ml-flessen mineraalwater à €6,50, die inmiddels precies op kamertemperatuur zijn. Verbazingwekkend: die opzichtige manier om mensen voor water te laten betalen kom je zelfs in de grootste toeristenfuiken niet meer tegen.

Minder alledaagse keuzes
Als wij later (na het bestellen van een fles bruis, een fles wijn en twee cocktails) toch om kraanwater vragen, krijgen we twee piezelige glaasjes lauw bocht. Zó stom. Zó ongastvrij.

De kaart is vrij standaard-internationaal, met gerookte zalm en carpaccio, biefstuk, fish&chips en maaltijdsalades, maar er zijn ook minder alledaagse keuzes.

De 'Kalfsvlees ceviche' (€9,90) is onbegrijpelijk. Ceviche is rauwe vis in zuur; dit is gebraden (gaar) vlees (geen vis) met zwarte knoflookmayonaise (geen zuur). Een mysterie is het, maar de kalfsmuis is oké en combineert fijn met de hartige gefermenteerde knoflook, eigenlijk meer als een vitello tonnato dan als een ceviche. Maar dan, nouja. Zonder vis dus.

Moddervette loempiaatjes
Er liggen plakken onrijpe avocado bij, kapperappeltjes die naar inferieure azijn smaken en kruidensalade die is aangemaakt met walnootolie die vloekt.

Hiske VersprilleBeeld Oof Verschuren

Echt vervelend wordt het bij de 'duck spring rolls' (€10,90): vier moddervette loempiaatjes waar confit met wat vijfkruidenpoeder in zit en verder niks - geen knapperige groenten, geen pit, geen frisse kruiden - met eronder slappe, mierzoete mangochutney met rozijnen en gember.

U vraagt zich natuurlijk af hoe die mango zo slap komt; daar komen we bij het dessert op terug. Er liggen ook vier smaakloze gambastaarten bij die zó liefdeloos zijn gaargejast dat je ze postuum een knuffel zou willen geven. En tekuan, gele Japanse ingemaakte rettich, die zoet en nootachtig hoort te zijn; hij is bremzout en zwavelig.

Rozenwaterkroepoek
Als tussengerecht delen we de pansotti (€16,90): driehoekjes-pasta met ricotta, sinaasappel, witlof en chocolade. De pasta is te gaar en de ricotta is niet aangemaakt, er liggen oude noten bij, een dot sla en en een soort rozenwaterkroepoek die smaakt alsof je een hap neemt uit de papierbak van een parfumerie.

Het hele gerecht doet nog het meest denken aan cannoli, de Siciliaanse gevulde gebakjes van gefrituurde pasta, maar dan rauw en met witlof.

Best
De chocolademousse, met prima kletskopjes en karamelsaus met kruidnagel, is in orde.

Minder
De eendenloempia’s zijn crimineel vet en voos, met eronder vieze zoete mangochutney met rozijnen en zielige, volstrekt smaakloze gamba’s.

Opvallend
De Bajes is groot en industrieel, met muren vol streetart van lokale en internationale ­kunstenaars.

De hoofdgerechten zijn iets beter. De zeebaarsfilet (€21,50) is prima gebakken, maar in de (onhandig in een bakje) bijgeleverde kokkels zit zand en de 'pompoensalsa' is erg zoet.

Absurde hoeveelheid
De langzaam gegaarde en daarna gegrilde shortrib (€21,90) betreft een absurde hoeveelheid vlees. Het is smakelijk, al lijkt het ons wat te gaar, maar het is erg onhandig eten met het beroerde kartelmes dat we erbij krijgen. Er zit een soort zoete lak op en ook nog Parmezaanse kaas, en onderop een hoop lekkere ovengroenten. Ook de bijgeleverde frietjes zijn oké, net als de sla.

En ook de chocolademousse (€4,95) is in orde, met prima kaneelkletskopjes en een karamelsausje met kruidnagel; wel een wat winters nagerecht.

Eton mess (€7,90) is normaal juist een typisch vroegezomertoetje, want je maakt het met het prachtige fruit dat je momenteel om de oren vliegt, slagroom en gebroken meringue. Bij De Bajes betreft het een halveliterweckpot met uitgedroogd schuim en mango uit blik. Mango uit blik! In juni! In mijn boekje getuigt dat gewoon van grove minachting voor je gasten.

In de bar van De Bajes kun je prima een tijdje brommen, maar voor bikkesement zoek je je heil beter elders.

Vorige Proefwerken:
Khan (8,5)
Café Dinard (7+)
Brasserie Ambassade (5-)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

De Bajes

Utrechtsestraat 11
1017 VN Amsterdam
zo-do 16.00-01.00 uur
vr & za 16.00-03.00 uur
020 2386600
www.naardebajes.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden