De Amsterdamse horeca heeft zijn eigen nachtelijke eetpartijtjes

Terwijl de stad slaapt, feesten de chefs: op nachtelijke bacchanalen gaat de Amsterdamse horeca-incrowd los.

Op de derde Côte de Boeufnacht in Rijsel, eind juni, kwamen zo'n 180 mensen af, van wie sommigen gehuld in 'Boeuf'-truien Beeld Janus van den Eijnden

Het is een bekend probleem: als je zelf degene bent die mensen te eten geeft, waar kun je dan je eigen honger stillen? Koks met hongerklop en bedienend personeel die om kwart voor vijf snel, staand, een bordje pasta hebben weggewerkt, vergrijpen zich tegen enen aan wasabinoten, shoarma en frieten - want er is bar weinig keuze in nachtelijk eten.

Een aantal Amsterdamse horecaondernemers besloot daarom zelf te zorgen voor nachtelijk vertier, met stevig eten waar je even op door kan. Op deze eetfeestjes komt het restaurantvolk bij elkaar.

Zoals in restaurant Rijks, in de Philipsvleugel van het museum. Rond middernacht vult het restaurant zich op zondag met mannen met littekens op de onderarmen, de haren nog nat van een snelle douche of van het zweet van de avond, kelners in hun strak gesneden werkpakken, dames van de bediening die hun platte schoenen hebben ingeruild voor hakjes.

Joris Bijdendijk, de chef van Rijks, loopt rond om iedereen met schouderkloppen en klapzoenen te begroeten. 'Wat we gaan doen? Gewoon lekker kippetjes eten, wijn drinken en dansen,' zegt de jonge chef handenwrijvend. 'Gezellig onder elkaar.'

De eerste magnums worden opengetrokken - vanavond worden er alleen anderhalveliterflessen wijn verkocht, voor een vriendenprijs - en in de hoek wordt zelfs een methusalem ontkurkt: een fles chique rosé van zes liter, zo groot als een ferme kleuter. De Amsterdamse horeca viert een feestje, en dat gaat niet van het zuinige.

'Briljant idee, gejat van Rijsel,' staat onderaan het menu bij Rijks. Bijdendijk: 'Ere wie ere toekomt.' De Amsterdamse DIY-afterparties lijken inderdaad te zijn begonnen bij het populaire restaurant in Oost. In juni was de derde editie van hun inmiddels beroemde Côte de Boeufnacht: ribstuk, het hele ribstuk en niks dan het ribstuk.

Pieter Smits, patron van Rijsel, kwam op het idee voor de nachtelijke eetpartijen door het programma Chef's night out, waarin een restaurateur wordt gevolgd op z'n ideale avond uit. Volgens Smits staat het feesten voorop, en moet er daarnaast lekker gegeten worden. 'Het is de bedoeling dat iedereen lekker bij elkaar aan tafel gaat. Vandaar ook die feestelijke magnums, die we het hele jaar door opsparen: iedereen schenkt elkaar wijn.'

Smits hoopt dat de nachtelijke feesen een Amsterdamse traditie worden.
'Stel dat je twaalf restaurants hebt die eens per jaar zoiets organiseren, dan hebben we elke maand zo'n mooi feest.'

Ook nachtelijke trek? Hier is de keuken tot laat open

★ The Butcher, Albert Cuypstraat 129, tot laat
★ Burger Bar, Kolksteeg 2, Warmoesstraat 21 en Reguliersbreestraat 9, tot 2 en in het weekend tot 4
★ Cannibale Royale, Handboogstraat 17-19, tot 2 en in het weekend tot 3
★ Taste of Culture, Korte Leidsedwarsstraat 139-141, tot 1 en in het weekend tot 3
★ Bar Huf, Reguliersdwarsstraat 43, tot 1, in het weekend tot 3
★ Akbar Indiaas restaurant, Korte Leidsedwarsstraat 15, tot half 1
★ Brasserie Bark, Van Baerlestraat 120, tot half 1
★ De Knijp, Van Baerlestraat 134, tot half 1
De Amsterdamse horeca viert een feestje, en dat gaat niet van het zuinige. Beeld Dingena Mol
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden