lijstje

De 5 beste Proefwerken van dit najaar

De afgelopen maanden deelde Proefwerkrecensent Hiske Versprille cijfers uit van een straffe 4,5 tot een lovende 9+. Dit zijn de 5 beste Proefwerken van dit najaar. 'De knolselderij met gerookte boter en een eidooier is comfortabel als een dubbel donzen winterdekbed.'

Het winterrestaurant op Vuurtoreneiland: overal branden houtkachels en ouderwetse gele lampjes, er zijn zitjes met wolletjes en schapenvachten. Beeld Mats van Soolingen

Le Restaurant (9+)
In het heropende Le Restaurant van oudgediende Jan de Wit (in de jaren tachtig patron-cuisinier van De Trechter* en daarna van De Nederlanden**) gaan we door het menu als een warm mes door de boter. Prachtige ingrediënten, matter-of-factly neergelegd, met subtiele smaken en kleuren die zich niet opdringen, maar lijken te gloeien met een soort intuïtieve logica. Het best was het gerecht van makreel, mossel en meiraap: aards - alsof die vis dacht: kom, ik verhuis naar de polder. En die temperatúúr. Vlekkeloos. Lees hier de complete recensie.
Frans Halsstraat 26

Het knusse Le Restaurant in de Tweede Jan Steenstraat sloot eind 2016 en dook in de Frans Halsstraat weer op in een ruimere jas. Beeld Mats van Soolingen

Coba Taqueria (8,5)
Van vieze gribus-met-wietplantage opgeknapt tot een gezellig restaurant vol cactussen, bloemen en Mexicaanse snuisterijen. De karaktervolle Coba Taqueria combineert uitgelezen keuzes met de liefste service, en het eten is onweerstaanbaar. De gerechten zijn simpel en doeltreffend. We smullen ademloos van de knapperige tostada van blauwe mais met zwartebonenpuree, octopus, pinda en moritopeper (lichtgerookte habañero): een perfecte combinatie van kraak en malsheid met een fijne, trage gloei. Lees hier de complete recensie.
Schaafstraat 4

Gasten zitten aan formica tafeltjes, op lage krukjes, of aan de bar, en eten met hun handen. Beeld Mats van Soolingen

Rosie's (8,5)
Het onopvallende Rosie's op de Rozengracht zou je zo voorbijlopen. Laat je niet afleiden: het eten is uitstekend, voor prima prijzen. Om voor terug te komen zijn de kippenlevers (€8,50): perfect rosé gebakken, met oestersaus, desemcroutons, radicchio en de verwarmende, lome hitte van cayennepeper. En de bloemkoolcurry (€8) blijkt een groot stuk heerlijk zachtgeroosterde bloemkool met een plas romige, korma-achtige currysaus, uienzaad en amandelen. Lees hier de complete recensie.
Rozengracht 214a

Rosie's mag bescheiden zijn, hun eenvoudige gerechten werken als een tierelier. Beeld Mats van Soolingen

Winterrestaurant Vuurtoreneiland (8)
Het Winterrestaurant op Vuurtoreneiland, dat voor Durgerdam in het IJmeer ligt is wonderbaarlijk en verrukkelijk. Het hart van het fort is de grote keuken, die volledig houtgestookt is. Het eten zit overwegend goed in elkaar, met goede ingrediënten en veel knusse, winterse smaken van zuivel, rook, wild en knolgroenten. Het gerecht van knolselderij (gefermenteerd, geroosterd, puree) met een eidooier en een fantastische saus van wei en boter is comfortabel als een ­winterdekbed. Lees hier de complete recensie

Overal branden houtkachels en ouderwetse gele lampjes, er zijn zitjes met wolletjes en schapenvachten. Beeld Mats van Soolingen

Rozengeur (8-)
Het Perzische Rozengeur in Buitenveldert serveert hartverwarmende gerechten. Op het menu geen voorgerechten: je bestelt een kebab-, stoof- of rijstgerecht, de soep en koude voorgerechtjes zijn bij de prijs inbegrepen. Overheerlijk is de gheyme bedemjoen (€17,50): lamsstoof met een saus van tomaten, gele linzen en dikke plakken wolligzachte, gefrituurde aubergine. De combinatie van krakende Iraanse rijst en zacht, hartig vlees is sprookjesachtig. Lees hier de complete recensie.
Kastelenstraat 105

Trek in meer? Hier vind je alle restaurantrecensies.

Het restaurant zit op een tochtige hoek en oogt met z'n felle licht, knalblauwe stoelen en posters van bezienswaardigheden een beetje als een ouderwets reisbureau, maar des te warmer is de ontvangst. Beeld Mats van Soolingen

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden