Jaaroverzicht

De 12 best beoordeelde restaurants van 2014

Het Parool blikt terug op 2014. Deel 9: twaalf restaurants die het afgelopen jaar door restaurantrecensent Hiske Versprille werden beoordeeld met een acht of hoger.

Restaurant BakBeeld Rink Hof

Restaurant Bak (9)
In restaurant Bak gebeuren bijzondere dingen, ondanks het jongensclubhuisvoorkomen. De garing van alle ingrediënten afzonderlijk is perfect, de combinatie tegelijkertijd complex en hartverwarmend: verbluft likken we onze lepels.

Bistro Zuidlande (9)
Het restaurantje ziet er charmant en eenvoudig uit, en voert een overzichtelijke Franse kaart. Schijn bedriegt: het eten in Zuidlande is, eigenlijk zonder uitzondering, verschrikkelijk goed. Bistro Zuidlande van Arend Nieboer is rustiek en zelfverzekerd onpretentieus. Hemeltjelief, wat kan die man kóken.

Librije's zusje (9-)
Librije's Zusje in het chique Waldorf Astoria serveert understated, razendknappe chic op een heel persoonlijke manier: we genieten ons een ongeluk. Het restaurant, dat in november vanuit het niets twee Michelinsterren kreeg, staat onder eindverantwoordelijkheid van Jonnie en Therese Boer uit Zwolle. Hulde vooral ook voor het fantastische vegetarische menu.

Bridges (8,5)
Bridges in de kantine van het voormalige stadhuis is niet bepaald sfeervol, maar de even avontuurlijke als ingetogen keuken doet dat snel vergeten. De beekforel met paddenstoelen en beurre rouge roept beelden op van heldere bergstromen over mossige stenen, de langoustine met curry en obsceen luid krakende, gepofte quinoa is één van de lekkerste die we ooit kregen.

Horno La Maria (8+)
In de Pippi Langkousachtige huiskamer van Horno La Maria wordt alles bereid in de steenoven. De scherpe randjes doen niet af aan de charme van dit warme, pretentieloze restaurant. Zo te proeven zit er ook flink wat zoute boter in het karameltaartje, wat karamel die typische 'hou-me-tegen-ik-kan-niet-stoppen'-kwaliteit geeft.

Café Modern (8+)
Er valt niks te kiezen bij Café Modern, maar wat we krijgen klopt wonderwel. Extra lof voor het vegetarische menu, dat werkelijk voorbeeldig is. Bij Café Modern zijn het allemaal op zichzelf staande en met plezier bedachte borden.

En Pluche (8+)
En Pluche is weer open en wordt gerund door drie leuke jongens, die spannende en sensitieve gerechten serveren. Het kwarteltje, geserveerd met, zoals de chef zegt 'alles wat ie gegeten heeft' is fantastisch: een mooi boutje en een perfect stukje borst met briochekruim, popcornachtige crème van mais, zonnebloempitjes en lijnzaad en lekkere jus.

Ô Mai (8)
Ô Mai is een eenvoudig, maar uiterst sympathiek Vietnamees restaurantje; alles is met veel zorg zelfgemaakt en krakend vers. De kaart is compact, maar dekt de klassiekers: loempia's vers en gefrituurd, salades en bun's (vermicellischotels), wat stoofschotels en natuurlijk pho, de iconische Vietnamese noedelsoep.

Ricardo's (8, gesloten)
De inrichting is wel erg bedacht stoer. Maar Ricardo's keuken is origineel en uitgesproken volwassen, met prachtige, veelzijdige groenten en een slim gebruik van bitter. De pompoen ligt - wederom in een geslaagde poging alle mooie gedaantes van deze groente te belichten - in vieren op het bord: als zalvige puree; in blokjes, fruitig als meloen; rauw ingemaakt en - briljante vinding - als piepklein, vaalgroen hoopje gemalen pitten.

ManaMana (8)
ManaMana is een Israëlische trattoria, waar groenten de absulute sterren zijn; ze worden er liefdevol à la minute doodgeknuffeld. Het menu staat op de muur en is ook op papieren pitazakjes geschreven. Bijna alles is vegetarisch en veel zelfs helemaal plantaardig, maar voor verstokte carnivoren is er een Jemenitische stoof en lamskebab.

Tijdelijk restaurant Repéré (8, gesloten)
Pop-up Repéré werd gerund door een groep vrije vogels die 's zomers de festivals bedienen. Ze serveerden blits en origineel eten voor een sympathieke prijs. Karaffen kraanwater en lekker brood werden de hele avond aangevuld, er werden bijna uitsluitend blitse vins naturel (natuurlijk gemaakte wijnen) geschonken en het enthousiasme van de bediening was aanstekelijk.

Il Pecorino (8)
Il Pecorino biedt simpel, goed eten van uitstekende producten voor vriendelijke prijzen. Woonden we ook maar in Noord. Het is niet voor niets zo verschrikkelijk druk in Il ­Pecorino, want dit is echt een fijne zaak. Ik betrap me er bij het weggaan op dat ik direct zin heb om wéér te gaan: voor de bruschetta met stokviscrème, de burrata met ­pittige spinazie, of de pizza met plompe ansjovisjes, want die zag er bij de buren zo heerlijk uit.


Het complete overzicht van de restaurants met een Proefwerkrecensie, vindt u hier.

Alle beoordeelde restaurants van 2014 zijn ook terug te vinden op onderstaande kaart.


Hiske VersprilleBeeld Steven Dahlberg
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden