Lijstje

De 10 fijnste foodtrucks van De Rollende Keukens

Op foodfestival de Rollende Keukens staan tientallen foodtrucks die je met hun ter plekke bereide maaltijden proberen te verleiden. Helaas is er veel meer dan je op kunt. Keuzestress? Dit zijn onze 10 tips.

Klein & Kok verkoopt arancini: formaat bitterbal, maar dan van rijst Beeld -

De Italiaanse bitterbal

Een beetje zoals een bitterbal, maar dan toch anders. Bij Klein & Kok, een nieuwkomer dit jaar, kun je terecht voor arancini. Arancini zijn Italiaanse balletjes van risotto die met een laagje paneermeel de frituur ingaan. Op festival Rollende Keukens zijn twee smaken te krijgen: tomaat-mozzarella en truffel-bospaddenstoel. Beide kosten 3 euro voor 3 ballen. Klein & Kok is opgericht door twee jonge ambitieuze koks die nog bezig zijn met hun opleiding aan de hotelschool. Hun arancini worden inmiddels al op verschillende plekken verkocht.

Geen vlees, maar fruit

Fruit als vleesvervanger, het klinkt een beetje vreemd. De grote, stekelige jackfruit is echter met zijn neutrale smaak en draderige substantie erg geschikt om te marineren als vlees. Bij Meet Jack, die dit jaar voor het eerst te vinden is op het Westergasterrein, kun je terecht voor verschillende variaties, zoals Jack’s balls (€5,50) of Jack’s burger (€7,50). De vleesvervangers van Meet Jack waren voorheen alleen voor de horeca, maar gaan het nu zelf proberen op de Rollende Keukens.

Meet Jack gebruikt jackfruit als vleesvervanger Beeld -

Spelletjes en eieren

Als de hele avond eten gaat vervelen, kun je bij Jen’s Bing Taiwanese nachtmarktspellen spelen onder het genot van een dan bing. Een dan bing is een crispy omelet die in Taiwan veel wordt verkocht op nachtmarkten. Vanuit een wit busje wordt dit geliefde streetfood verkocht. Bij Jen’s Bing kunnen de dan bings besteld worden met verschillende toppings, zoals kimchi pork en kaas-mais. De prijzen liggen, afhankelijk van de vulling, rond de 4 à 5 euro.

Jen’s Bing verkoopt ‘dan bing’: een crispy omelet die in Taiwan veel wordt verkocht op nachtmarkten. Beeld -

Rustig zitten in de tent

Bij Italiaans eten denk je al gauw aan vlees. Dat dat niet altijd het geval is, bewijst Osteria Vega dit jaar in Club de Ville, de grote tent die het kloppende hart van het festival vormt. Bij Osteria Vega zijn pizza, pasta en antipasti te krijgen met gerookte en gegrilde seizoensgroente (vanaf €7,50). Het voordeel van de grote tent is dat je er lekker rustig kunt zitten. Via clubdeville@rollendekeukens.nl is zelfs een tafeltje te reserveren. Ideaal voor wie geen zin heeft om te lang in de rij te wachten voor een hapje.

Osteria Vega serveert maaltijden zonder vlees in een tent. Je kunt zelfs reserveren. Beeld -

Caribisch sfeertje

De steel drum lijkt op een pan. Het muziekinstrument komt, net als het eten bij Steel Drum, oorspronkelijk van de Caribische eilanden. Bij dit kraampje is dan ook niet alleen het eten belangrijk: de sfeer en de muziek zijn onderdeel van de ervaring. Tropische gerechten zoals vlees met bonen, vis met yucca, en verschillende Puerto Ricaanse en Cubaanse gerechten worden bij deze truck verkocht voor 7 tot 9 euro. Het is het eerste jaar dat Steel Drum op de Rollende Keukens staat.

Fotogenieke ijsjes

In plaats van gewoon in een bolletje, wordt het ijs van Looping Good geserveerd in mooie rollen ( €4,-). Die worden gemaakt door het ijs samen met verse toppings zoals fruit en noten op een vriezende plaat fijn te hakken en uit te spreiden. Vervolgens wordt het met een spatel opgerold tot rolletjes. Hoewel dit het eerste jaar is dat Looping Good op de rollende keukens staat, heeft het blauwe scooterkarretje al heel wat meters gemaakt bij onder andere Pinkpop, Defqon en Woodlands festival.

Looping Good serveert ijs niet in bolletjes maar in rolletjes Beeld -

Een remedie tegen heimwee

Twee Indiase expats in Amsterdam kregen heimwee naar het streetfood uit hun thuisland. Volgens hen kan je in Nederland prima Indiaas eten bij restaurants, maar toch miste er nog wat. Op die manier werd foodtruck Chatar Patar vorig jaar geboren. Dit is het eerste jaar dat ze op de Rollende Keukens komen staan, waar ze onder andere Samosa’s, curry met kip en tikka wrap zullen verkopen (tussen de €4 en €8). Het kruidige eten kan je goed afblussen met mango lassi, een soort smoothie van mango en yoghurt.

Bij Chatar Patar kun je het kruidige Indiase eten afblussen met een mango-lassi Beeld -

Victoriaanse koffie

Niks werkt beter tegen een after dinner dip dan een goede kop koffie, al helemaal als het maken van de koffie op zich al een hele show is. Bij Dikke Bertha, een kraampje dat sinds 2017 al op de rollende keukens staat, wordt de koffie gemaakt met een op steenkolen gestookt espressoapparaat dat eruitziet alsof het zo is meegenomen uit de industriële revolutie. Uit de victoriaanse ‘stoomlocomotief’ van Dikke Bertha komt koffie, espresso (€2,-) en cappuccino (€2,50).

Dikke Bertha: een op steenkool gestookte espressomachine. Beeld -

Surinaamse gezelligheid

Baramaribo was vorig jaar, de eerste keer bij de Rollende Keukens, een publieksfavoriet. Of dat komt door de Surinaamse gezelligheid of door het goede eten laten we even in het midden, maar duidelijk is dat deze foodtruck ook dit jaar een bezoek waard is. Bij Baramaribo eet je barra’s en rotirol (tussen de €6 en €8). Dit jaar kan je de Surinaamse lekkernijen ook vegan en glutenvrij bestellen. Voor vleeseters zijn er bijvoorbeeld de opties lam of kip.

Moeders couscous

De CousCousBar, bekend van een zaakje in Amsterdam-Oost, staat dit jaar voor het eerst op festivals. De rollende keukens is de eerste keer dat ze gaan proberen hun lekkernijen te slijten op een grasveld. De couscous gerechten die bij deze truck worden verkocht, worden bereid volgens authentiek Marokkaanse recepten; die van de moeders van de eigenaars. Naast verschillende variaties couscous, bijvoorbeeld met kip, 7 groenten of gehaktballetjes (tussen de €6,50 en €9,50), wordt er uit de achterbak van de mercedes van de CousCousBar watermeloen verkocht.

CousCous volgens moeders recept Beeld -

Rollende Keukens, Westergasfabriek, 29/5 t/m 2/6.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de PS-nieuwsbrief (uit) van Het Parool.

Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden