Dante

Uit puinhopen Kooistra herrezen

Het café en restaurant Dante is sinds het uiteenvallen van het Kooistra-imperium in rap tempo in diverse handen overgegaan, maar nu zit er een chef die van het restaurant weer wat wil maken. We worden gematst, maar niet alles is al naar wens.

Eén van de eerste slachtoffers van de puinhoop die Sjoerd Kooistra heeft achtergelaten, was Dante, een grote zaak tussen de Spuistraat en het Singel met bar en restaurant. De zaak was al door diverse handen gegaan toen hij zijn deuren sloot. Sinds een paar maanden is Dante weer open en is er wel het een en ander veranderd en verbeterd. Het restaurant, dat aan de Singelkant lag, is verplaatst. Nu heb je op de begane grond, naast het grote café, een behoorlijke rokersruimte. Het restaurant ligt nu, met open keuken, op de eerste verdieping. Je kunt er met een wat verborgen liftje komen. Dus voor rolstoelers is er geen probleem.

Het restaurant is stijlvol en comfortabel ingericht, met langs de muur halfronde bankjes en zwarte Thonetstoelen. De vide, met uitzicht op de zaak beneden, is fraai, maar heeft als nadeel dat de warme lucht van beneden zich in het restaurant verzamelt. Het dreigt warm te worden. Op de grote foto waar we op uitkijken, heeft Herman Brood zijn torso al ontbloot.

De kaart is die van een brasserie. Toen ik er enkele weken geleden poolshoogte kwam nemen (het zijn mijn overburen), sprak ik de ambitieuze kok, die bij het vermaarde Nobu in Londen had gewerkt. Hij had deze keuken net overgenomen van een andere kok en hij zou van alles verbeteren. Toen ik voor dit Proefwerk binnenstapte, bleek er alweer een andere chef te staan. Zoiets is niet goed voor een zaak en de huidige chef kwam zich na afloop ook verontschuldigen dat niet alles was zoals hij zich had voorgesteld. Klopt, maar het viel nog best mee.

Concurrentie
De avondkaart bestaat uit tien categorieën: starters, salads, soups, burgers, pasta & risotto, pizza, grill, sides, cheese & sweets en small bites. De lunchkaart is ook zoiets, maar dan met sandwiches en (Holtkamp-) croquetten. Concurrentie dus voor het nabije, ook weer geopende Luxembourg.

We beginnen met de antipasto misto, goede San Danieleham, idem bresaola, een warm schoteltje met schelpjes in een saus, focacciapuntjes, caprese, vitello tonnato. Alles van heel goede kwaliteit, vers en ambachtelijk (€12,50).

Ook de caesar salade met gegrilde kip is goed gemaakt: frisse sla, goede saus, kip, ansjovis, croutons en kaas (€12,50).

Als tussengerecht nemen we vissoep, goede soep, licht gebonden en met Hollandse garnalen gevuld, met pittige rouille, croutons en kaas. Dat laatste hoort dus eigenlijk niet, maar het is wel goede kaas( €8,50).

De risotto frutti di mare - waarvan we een halve portie denken te bestellen - blijkt uit twee halve porties à €8,00 te bestaan en zo betalen we €16,00, terwijl een hele portie €15,50 kost. Tja.

De vis van het seizoen is een forse moot kabeljauw met antiboise met apart nog een sausbootje met extra saus. De vis is niet alleen royaal, maar ook precies mooi van gaarheid en de antiboise en het groentegarnituur zijn goed in balans (€18,50).

De ook al forse tournedos is gegrild zoals besteld, saignant, en komt met een volle sausboot met béarnaise, die goed van smaak is, hoewel hij een beetje korrelig in plaats van fluwelig aandoet, alsof er iets bijgebonden is. Niettemin is het plezierig dat er meer van is dan het magere streepje saus dat je tegenwoordig meestal krijgt. De aardappelkwartjes zijn lekker, maar voor de volledigheid bestellen we ook nog wat friet. Die komt zonder mayo (maar er is béarnaise) en is vrij goed (€3,50).

Stijve roompudding
De desserts staan merkwaardig genoeg niet op de rekening, waar we ons bij de panna cotta met amarenekersen nog iets bij kunnen voorstellen. De roompudding is veel te stijf, waardoor geen smaak loskomt, en de amarenekersen lijken op gestoofde pruimedanten (€7,50). De gewenste hangop blijkt nog te hangen en daarvoor in de plaats kiezen we 'de chocolade',

een mousse (heel behoorlijk) met een brownie (smeuïg, zoals het hoort) met walnoten en ijs (€7,50).

Al met al doen ze ons in financieel opzicht dus allerminst tekort, vooral ook omdat die twee glazen wijn van Domaine Ott (normaal alleen per fles) ook niet op de rekening staan. We worden gematst, ik geef het toe, maar dat neemt niet weg dat we ons, zoals gezegd, kunnen voorstellen dat de kok zelf nog niet alles naar wens vond. Hij staat hier dan ook nog maar net. Daar houd ik met het cijfer een beetje rekening mee. Zijn zij ook wat gematst. 't Is maar dat u het weet!

8,5

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden