Plus Proefwerk

D&A Hummus Bistro (8-)

D&A Hummus Bistro is een aardig restaurantje in de Westerstraat, met modern-Midden-Oosterse gerechten die verkwikken en verwarmen.

De kaart biedt van dat moderne Midden-Oosterse eten waar een mens zomaar zin in zou kunnen hebben als het donker en koud is Beeld Mats van Soolingen

Ik kan weinig bedenken wat zó snel een plek heeft veroverd in de harten, hoofden en op de pistoletjes van ­Nederland als hummus.

Je zou het niet verwachten van zoiets onglamoureus als kikkererwtenpuree, maar het enige andere voorbeeld dat ik in de afgelopen twintig jaar kan bedenken qua boterhammen- en dipsausovername is pesto - en het grappige is dat zowel hummus als pesto natuurlijk helemaal niet als broodbeleg of dipsaus zijn bedoeld.

Pesto is een pastasaus, en hummus wordt in de Levant - zijn geboortegrond - vooral als hoofdgerecht gegeten, met brood om het mee op te vegen.

Hummus als hoofdgerecht
Nu ben ik echt niet zo'n purist die u uw favoriete beleg wil ontnemen - het is een soort natuurwet dat wat lekker is, meestal ook lekker is op een boterham - maar het hummus-als-hoofdgerechtprincipe, versgemaakt, met misschien wat sla en zuur en goed pitabrood, verdient toch echt ook een plekje in uw hart.

In Israël stikt het van de eetcafés die zich hierop hebben toegelegd (hummusiot heten die tentjes), en ook in Amsterdam zijn er sinds enige tijd vier te vinden.

D&A Hummus Bistro is een pijpenla in de Westerstraat, die werd opgezet door twee Israëlische dames.

Het is er gezellig op die generieke, geen-idee-in-welke-hoofdstad-ik-ben-manier: witgeverfde kale muren, hangplantjes, allerlei verschillende meubels en kabbelende muziek zoals die al vijftien jaar in ongeveer alle koffiebars uit de speakers klinkt (Air, Norah Jones, Manu Chao).

Uitbundig, licht en pittig
De kaart biedt van dat moderne Midden-Oosterse eten waar een mens zomaar zin in zou kunnen hebben als het donker en koud is: uitbundig, licht en pittig, met veel frisse zuren, verse kruiden en aromatische specerijen.

Op de kaart uiteraard die dagverse hummus met ­verschillend beleg, van kikkererwten (€8) tot gehakt of gestoofd vlees (€12/€11) met huisgemaakt pitabrood, een salade en zuur, je kunt ook een eitje toevoegen (€1). Daarnaast is er falafel, zijn er groenteschotels, salades, en een paar warme vleesgerechten.

De drankjes verdienen een vermelding: naast Amsterdams bier en hippe frisjes zijn er geinige Israëlische specialiteiten als een arak-grapefruitcocktail - ik kende dit nogal verraderlijke destillaat met anijs alleen met water, maar de combinatie met het bitter-fruitige grapefruitsap werkt hartstikke goed (€7).

Combinatie
Voor wie iets wintersers zoekt is er ook salab, een warme drank gemaakt van maizena en het extract van een orchidee, die zijn smaak krijgt van rozen- of oranjebloesem­water en vaak ook kaneel en gehakte pistache.

Hiske Versprille Beeld Steven Dahlberg

In het combinatiemenu ('A bit of this, a bit of that', €18) blijkt alles te zitten wat we wilden proeven.

De tafel wordt volgezet met vrolijke bakjes: ­romige labneh (hartige hangop) met goede za'atarolie erop - za'atar is een kruidenmengsel van gedroogde tijm, sesam en sumak, een gemalen zuur besje.

Brandsmaak
De hummus is lekker zalvig en luchtig - wat een contrast met het vaak wat glijerige of juist badkamervoegachtige spul dat je kant-en-klaar koopt - en wordt geserveerd met warme kikkererwten en goede olie. We gaan er nog wel even met de zoutpot overheen.

Er is ook een geroosterde en opengesneden aubergine, waarvan het romige binnenwerk is besmeerd met groene tahinsaus, veel kruiden en granaatappel. Lekker, maar we missen een beetje de brandsmaak die geblakerde aubergine zo speciaal maakt.

Best
Erg goed is de siniya, een aromatisch gerecht van halalf-om-halfgehakt, ­aubergine, tomaat en ­specerijen.

Minder
De shakshuka is vooraf gemaakt en daarna opgewarmd, waardoor het eitje wat rubberig is geworden.

Opvallend
De afgelopen twee jaar zijn er vier hummuszaakjes in Amsterdam geopend, naar voorbeeld van de ­Israëlische hummusiot.

Erg goed is de siniya, een aromatisch gerecht van lams- en rundergehakt (halalf-om-halfgehakt noemen wij dat thuis), geroosterde tomaat, stukken aubergine, pijnboompitjes en specerijen.

Rubberig
En er is een kleine shaksuka: een fantastisch ontbijt- of lunchgerecht van stevige tomaten-pepersaus, waarin een ei is gegaard. Helaas is dit van tevoren bereid, het ei is dus tweemaal verhit en daardoor rubberig.

Naast een verkwikkende, superknapperige salade met tomaat, komkommer en flink zure citroensaus, zijn er nog wat kleine bijgerechten: koolsalade, lekker zure bietjes, ingelegde rode ui, ingelegde citroen en zhug. Dat laatste - spreek uit als 'sgoeg' - is een fantastische, aromatisch-pittige kruiden-peperpasta.

Als toetje nemen we de malabi (€5), een Midden-Oosters melkpuddinkje met licht bedwelmend rozenwater, en een parfait van halva (sesamnougat) die heel smakelijk is met geroosterde kokos erop en pistache erin.

De rekening valt alleszins mee, en verkwikt gaan we weer de kou in. D&A is een prima adres.

Bekijk ook:
Osteria Nessun Dorma (7,5)
't Houtskooltje (8)
Jacobsz (7-)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

D&A Hummus Bistro

Westerstraat 136
1015 MP Amsterdam

ma-zo 12.00-23.00 uur

020 3416487
www.dna-hummusbistro.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden