Interview

Crowdfunding voor Ruigoord: ‘Dit gaat ons de winter door helpen’

Ruigoord is een crowdfundingsactie gestart. Door de coronacrisis heeft het kunstenaarsdorp weinig spek meer op de botten, zegt Ruben Lodeizen (46).

Tom Grosfeld
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Acute financiële zorgen?

“Ja, door de toenemende regeldruk op festivals is onze buffer de afgelopen jaren tot onder nul geslonken. En door de coronacrisis moesten we alle festivals annuleren. We hebben vaste lasten en moeten het land, dorp en de kerk onderhouden. Daarbovenop komen de plannen voor het vijftig­jarig bestaan van Ruigoord in 2023.”

Hoeveel geld hebben jullie nodig?

“Ongeveer 65.000 euro. Via de crowdfunding hebben 1400 mensen nu 60.000 gedoneerd.”

Dat is een flink bedrag. Zijn jullie daardoor verrast?

“Niet echt. We hebben een grote groep trouwe bezoekers. Zij vinden het voortbestaan van het dorp en de festivals belangrijk en weten dat wij de prijzen zo laag mogelijk proberen te houden. Nu we weinig spek op de botten hebben, schieten ze ons te hulp. We zijn ze enorm dankbaar.”

Krijgen donateurs ook tegen­prestaties?

“Ja, als je bijvoorbeeld 25 euro doneert, krijg je het originele festivalbandje van Landjuweel 2020, het festival dat nooit heeft plaatsgevonden. Voor 150 euro krijg je ingelijste foto’s van Ruigoord van vroeger en nu en voor 1000 euro kun je een week verblijven in een van de ateliers van het kunstenaarsdorp.”

Amsterdam zonder Ruigoord. Kan dat?

“Alles kan, maar of het wenselijk is… We vervullen al heel lang een belangrijke rol voor de alternatieve countercultuur in Amsterdam. Ruigoord is een andere, niet-commerciële wereld. Leuk om te bezoeken en onderdeel van te zijn. De crowdfunding gaat ons zeker de winter door helpen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden