Smulpapen

Creatief met pannenkoek

Samuel Levie staat op de bres voor goed voedsel en zoekt de verhalen achter ons dagelijks eten.

Samuel Levie. Beeld Mark van der Zouw

Afgelopen weekend organiseerden we Low Food, een symposium waar honderden mensen uit binnen- en buitenland op afkwamen en dat als doel had te verkennen hoe we de Nederlandse voedselcultuur kunnen definiëren en promoten. Het hele weekend had ik gesprekken over onze voedselcultuur; bestaat die wel echt en wat is dan ‘typisch Nederlands’?

Zaterdagnacht had ik een gesprek met een vriend die het pannenkoekenhuis als de overtreffende trap van Hollands eten bestempelde. Nu worden elders natuurlijk ook allerlei varianten van de pannenkoek gegeten. De Fransen eten crêpes, Amerikanen eten een luchtige variant voor het ontbijt en in Japan bezocht ik restaurantjes die uitsluitend okonomiyaki verkochten - een pannenkoek die vaak met vis geserveerd wordt.

Bloemkool

Op een goede, in boter gebakken Hollandse pannenkoek met kaas en stroop valt weinig af te dingen, maar toen ik laatst na een boswandeling in een verder sympathiek pannenkoekenhuis geconfronteerd werd met wat daar uit de keuken kwam, was ik verbaasd. Pannenkoeken met shoarma en knoflooksaus, kipkerrie en ananas en warmgerookte zalm met appel en frambozenbalsamico.

De hedendaagse pannenkoek is een mooi staaltje Nederlandse innovatiekracht. Iets wat in al zijn eenvoud perfect is, beleggen wij zonder enkele culinaire schroom. Wij stelen andermans culinaire klassiekers om onze nederige pannenkoek te beleggen. En zo belanden gerechten als carpaccio, saté en souvlaki bij ons doodleuk op een pannenkoek. Terwijl de conclusie van het weekend was dat Nederland de wereld veel te bieden heeft als het aankomt op zowel agricultuur als voedselcultuur.

Overigens valt er absoluut eer te behalen aan het experimenteren met pannenkoeken. Ik bakte ze deze week van bloemkool en ze waren zo lekker dat ze de komende tijd zeker vaker worden geserveerd.

Bloemkoolpannenkoek

Ingrediënten
300 gram bloemkool
100 gram bloem (volkoren kan ook)
2 eieren
2 dl kokosmelk
2 tl kurkuma
1 tl bakpoeder
zonnebloemolie

Bereiding
Deze pannenkoeken zijn notig van de bloemkool en superluchtig. Zowel een heerlijk ontbijt als lekker bij een curry. Dit recept moet ongeveer 10 tot 12 kleine pannenkoekjes opleveren.

Rasp de bloemkool of hak fijn in een keukenmachine. Meng nu eerst alle andere ingrediënten behalve de olie tot een beslag. De kurkuma kleurt het mooi geel. Roer hier de bloemkool doorheen en breng eventueel verder op smaak met zout en peper. Bak nu de pannenkoekjes in een beetje zonnebloemolie.

Serveer bijvoorbeeld met tahini, gerookte vis, avocado of een zachtgekookt ei.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden