PlusWeekmenu

Couscousbowl of biefstuk met champignonsaus: vijf fijne gerechten

Even geen zin om zelf iets te bedenken? In Het Parool Weekmenu staan elke week vijf recepten van Eatertainment, de plek voor food- en lifestyle-inspiratie. Met deze keer loaded papadums met mango en gevuld Turks brood.

Het Parool
null Beeld

Maandag

Loaded papadums met mango, avocado en rivierkreeftjes

Ingrediënten voor 2 personen

  • ½ limoen
  • 1 el olijfolie
  • peper en zout
  • 100 gr rivierkreeftjes
  • 2 el mayonaise
  • 1 mango
  • 1 avocado
  • 1 puntpaprika
  • 4 papadums
  • 1 el sriracha
  • 2 bosuitjes
  • ½ el zwarte sesamzaadjes

Bereidingswijze

1. Rasp de groene limoenschil (rasp het witte gedeelte niet mee, dit is bitter) en meng met de olijfolie, peper, zout en de rivierkreeftjes.

2. Pers het sap uit de limoen en meng dit door de mayonaise.

3. Schil de mango. Halveer de avocado, ontpit en lepel het vruchtvlees uit de schil. Snijd het vruchtvlees van de mango en avocado in dunne plakken. Snijd de puntpaprika in ringen.

4. Leg de papadums op een bord. Beleg de papadums met de mango, avocado, rivierkreeftjes en paprika.

5. Schenk de limoenmayonaise en sriracha over de papadums.

6. Snijd het groen van de bosui in ringen en strooi dit samen met de sesamzaadjes over de papadums.

null Beeld

Dinsdag

Couscousbowl met Marokkaanse kip en abrikozen

Ingrediënten voor 2 personen

  • 200 gr kipfilet of kipdijfilet
  • 2 tl ras el hanoutkruiden
  • 2 el olijfolie
  • 2 tomaten
  • ½ komkommer
  • ½ rode ui
  • 50 gr gewelde abrikozen
  • 2 takjes platte peterselie
  • 1 citroen
  • peper en zout
  • 150 gr parelcouscous
  • 200 gr tomatenblokjes
  • 2 takjes munt

Bereidingswijze

1. Snijd de kipfilet in blokjes en meng met de ras el hanoutkruiden en de helft van de olijfolie.

2. Snijd de tomaten en komkommer in blokjes. Pel en snijd de rode ui in halve ringen. Hak de abrikozen en peterselie grof.

3. Pers de helft van de citroen uit en meng dit samen met de overige olijfolie door de tomaten, komkommer, rode ui, abrikozen en peterselie. Breng op smaak met peper en zout.

4. Kook de parelcouscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bak ondertussen de gemarineerde blokjes kipfilet op middelhoog vuur tot ze bruin kleuren. Voeg de tomatenblokjes toe en laat de kip verder garen.

5. Schep de couscous in een diep bord. Schep de salade hierover en voeg de kip toe. Pluk de blaadjes van de takjes munt en snijd fijn. Strooi de munt over de couscousbowl en serveer eventueel met een partje citroen.

null Beeld

Woensdag

Gevuld Turks brood

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 Turks brood, om af te bakken
  • 1,5 rode paprika
  • 4 el olijfolie
  • 100 gr maïs, uit blik
  • peper
  • 1 tl gemalen komijn
  • 30 gr halloumi
  • 60 gr geraspte kaas
  • 2 takjes verse munt
  • 30 gr veldsla

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de bovenkant van het brood en hol het brood uit. Houd daarbij 2 cm van de randen vrij.

2. Snijd de paprika in reepjes en snijd deze nog eens door midden.

3. Verhit ¼ van de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de paprika in 10 min. totdat deze zacht wordt. Laat de maiskorrels uitlekken in een vergiet en spoel nogmaals met koud water.

4. Meng de overige olijfolie met peper en komijn. Bestrijk het brood aan de binnenkant met het oliemengsel. Schep de paprika en de maïskorrels in het brood.

5. Rasp de halloumi en verdeel deze samen met de geraspte kaas over de groenten.

6. Bak 10 min. in de oven. Garneer met blaadjes munt en voeg naar smaak peper toe. Serveer met de veldsla.

null Beeld

Donderdag

Italiaanse traybake

Ingrediënten voor 2 personen

  • 350 gr rode aardappelen
  • 1 broccoli
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 rode ui
  • 4 takjes rozemarijn
  • 2 takjes oregano
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 180°C. Was de aardappelen en snijd in partjes. Voeg de aardappelpartjes toe aan een pan en zorg ervoor dat de aardappelpartjes net onder water staan. Breng aan de kook, zet het vuur uit en laat afkoelen in het water.

2. Snijd de broccoli in roosjes en de paprika en rode ui in grove stukken.

3. Rits de blaadjes van de takjes rozemarijn en oregano. Plet en pel de knoflook. Meng de olijfolie met de kruiden en knoflook.

4. Meng de kruidenolie met de gesneden groenten en aardappelpartjes. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en bak 25 min.

null Beeld

Vrijdag

Biefstuk met champignonsaus en aardappelpartjes

Ingrediënten voor 2 personen

  • 250 gr biefstuk
  • 200 gr kastanjechampignons
  • 1 teentje knoflook
  • 150 gr voorgekookte aardappelpartjes
  • 200 gr diepvriestuinbonen
  • peper en zout
  • 1 el olijfolie
  • 4 takjes tijm
  • 150 ml kookroom

Bereidingswijze

1. Haal de biefstuk een half uur voor aanvang uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur kan komen. Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de kastanjechampignons in plakjes en pel en snipper de knoflook fijn.

2. Verdeel de aardappelpartjes over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in de oven volgens de aanwijzingen op de verpakking.

3. Verwarm ondertussen een pan op middelhoog vuur met de olijfolie en tijm. Bak de biefstuk ongeveer 4 min. aan iedere kant voor medium garing. Haal de biefstuk uit de pan, pak deze in aluminiumfolie in en laat 10 min. rusten op een bord.

4. Bak ondertussen de knoflook en champignons in dezelfde pan in 5 min. goudbruin. Voeg na 2 min. de kookroom en peper en zout toe en laat dit 8 min. rustig op middelhoog vuur inkoken. Breng een pan water aan de kook en kook de tuinbonen in 4 min. beetgaar.

5. Haal de aardappelpartjes uit de oven en voeg naar smaak zout en peper toe. Serveer de biefstuk met aardappelpartjes en tuinbonen. Serveer de champignonsaus apart.

Ga naar www.eatertainment.nl voor nog meer recepten en inspiratie.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden