PlusWeekmenu

Courgetti met kipgehaktballetjes of naanbrood met gegrilde groenten: vijf fijne gerechten

Even geen zin om zelf iets te bedenken? In Het Parool Weekmenu staan elke week vijf recepten van Eatertainment, de plek voor food- en lifestyle-inspiratie. Met deze keer mosselen van de barbecue met stokbrood en kruidenboter, en noedels, bloemkool en paksoi in rode curry.

Het Parool
null Beeld

Maandag

Naanbrood gevuld met BBQ-groenten en frisse yoghurtdip

Ingrediënten voor 2 personen

  • 250 gr courgette
  • 200 gr rode paprika
  • 100 gr grote champignons
  • 1 teentje knoflook
  • 2 takjes oregano
  • 2 el olijfolie
  • 150 gr Griekse yoghurt
  • ½ limoen
  • ½ tl knoflookpoeder
  • peper en zout
  • 2 naanbroden

Bereidingswijze

1. Verhit de barbecue tot een temperatuur van ongeveer 220 ⁰C, gebruik hiervoor de ingebouwde thermometer van de barbecue of een losse oventhermometer.

2. Snijd ondertussen de groenten. Snijd de courgette in plakken van 1 cm dik en snijd de champignons in kwarten. Snijd de paprika in kwarten en verwijder de zaadlijsten.

3. Pel de knoflook en pluk de blaadjes van de takjes oregano en hak beide grof. Meng de courgette, paprika en champignons met de olijfolie, gehakte knoflook en oregano.

4. Vet het barbecuerooster goed in, zodat de groenten niet plakken tijdens het grillen. Gril de courgette en paprika 4-6 min. aan beide kanten. Gril de champignons in ongeveer 10 min. rondom gaar.

5. Maak ondertussen de yoghurtdip. Pers hiervoor de halve limoen uit en meng het met de Griekse yoghurt en knoflookpoeder en breng op smaak met peper en zout.

6. Hak de gegrilde groenten grof, meng door elkaar en breng op smaak met peper en zout.

7. Gril het naanbrood op de barbecue, ongeveer 30 sec. per kant. Neem het naanbrood in de hand als een taco en schep er de gegrilde groenten in. Maak af met een flinke schep yoghurtdip.

null Beeld

Dinsdag

Mosselen van de barbecue met stokbrood en kruidenboter

Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 kg mosselen
  • 2 takjes peterselie
  • 400 gr mossel- of soepgroenten
  • scheutje droge witte wijn
  • 100 gr kruidenboter
  • peper en zout
  • 1 afbakstokbrood
  • 1 citroen

Bereidingswijze

1. Verhit de barbecue tot een temperatuur van 180-200 ⁰C, gebruik hiervoor de ingebouwde thermometer van de barbecue of een losse oventhermometer. Spoel de mosselen en laat goed uitlekken. Verwijder gebroken en openstaande mosselen. Hak de peterselie grof.

2. Neem 2 diepe kommen per persoon en leg hier een dubbele laag aluminiumfolie in. Verdeel de mosselen, groenten en peterselie over deze kommen. Voeg bij elke kom een scheutje witte wijn en een flinke klont kruidenboter toe. Breng op smaak met peper en zout. Vouw de pakketjes losjes dicht.

3. Leg de pakketjes met de dichtgevouwen kant naar boven ongeveer 10-15 min. op de barbecue en plaats de deksel over de barbecue. Bak ondertussen het stokbrood volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de citroen in parten.

4. Controleer of de mosselen gaar zijn (de schelpen staan open) en serveer met een partje citroen, stokbrood en overige kruidenboter.

Geen fan van witte wijn? Neem een lekker zoet biertje als alternatief!

null Beeld

Woensdag

Sticky varkenshaas met rijst en paksoi

Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 cm gember
  • 50 ml sojasaus
  • 30 gr bruine suiker
  • 2 el rijstwijnazijn
  • 4 el water
  • 280 gr varkenshaas
  • 170 gr rijst
  • 2 stuks Shanghai paksoi
  • 2 el sesamolie
  • 1,5 tl sesamzaad

Bereidingswijze

1. Schil de gember en rasp deze fijn. Meng met de sojasaus met bruine suiker, rijstwijnazijn en water. Snijd de varkenshaas in dunne plakken en leg in de marinade voor 30 min.

2. Bereid de ondertussen de rijst volgens aanwijzingen op de verpakking.

3. Snijd het onderste deel van de paksoi. Was met koud water. Snijd het witte gedeelte van de paksoi in dunne reepjes. Snijd het groene deel grof.

4. Verwarm een wok of pan met dikke bodem met de helft van de olie. Roerbak het witte gedeelte van de paksoi op middelhoog vuur 5 min. tot deze glazig begint te worden. Voeg het groene deel toe en bak kort mee.

5. Verhit een koekenpan met de resterende olie. Schroei het vlees op middelhoog vuur. Verdeel de varkenshaas plakken over de pan, zonder dat ze elkaar raken. Braad het vlees aan beiden kanten. Voeg vervolgens de achtergebleven marinade toe. Laat het mengsel inkoken tot er een stroperig laagje ontstaat gedurende 15-20 min. Roer regelmatig. Meng tot slot de sesamzaadjes erdoorheen.

6. Serveer de varkenshaas met de rijst en paksoi.

null Beeld

Donderdag

Courgetti met kipgehaktballetjes

Ingrediënten voor 2 personen

  • 25 gr Parmezaanse kaas
  • 300 gr kipgehakt
  • 1 tl paprikapoeder
  • ½ ei
  • peper en zout
  • 1 el olie
  • 200 gr passata
  • 400 gr courgette spagetti
  • 2 takjes basilicum

Bereidingswijze

1. Rasp de Parmezaanse kaas. Meng dit in een kom met het kipgehakt, het paprikapoeder en het ei. Breng op smaak met peper en zout. Draai met vochtige handen balletjes ter grootte van een golfballetje.

2. Verhit de olie in een koekenpan. Bak de balletjes in 5-8 min. rondom goudbruin. Zet het vuur lager. Voeg de passata toe en laat zachtjes pruttelen gedurende 5 min.

3. Breng ondertussen een pan met ruim water aan de kook. Blancheer de courgetti kort in het water en spoel in een vergiet af onder koud water.

4. Pluk de blaadjes van de takjes basilicum. Verdeel de courgetti over de borden. Schep de saus met de balletjes erbij. Garneer met vers geraspte Parmezaanse kaas, peper en blaadjes basilicum.

null Beeld

Vrijdag

Noedels, bloemkool en paksoi in rode curry

Ingrediënten voor 2 personen

  • 100 gr paksoi
  • 100 gr shiitake
  • 200 gr bloemkool
  • 1 rode peper
  • 3 gr koriander
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 tl rode curry
  • 250 gr kokosmelk
  • 150 gr woknoedels
  • 100 gr taugé

Bereidingswijze

1. Verwijder de onderkant van de paksoi en snijd de paksoi en shiitake in stukken van 1 cm dik, snijd de bloemkool in roosjes. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd deze fijn. Hak de koriander fijn en zet apart.

2. Verwarm de olie in een pan en bak kort de rode peper met de bloemkool, voeg de shiitake en paksoi toe en bak deze 3 min. op middelhoog vuur mee. Roer de rode curry door de groente wanneer de bloemkool begint te kleuren.

3. Blus de groente na 2 min. bakken af met de kokosmelk en voeg de noedels toe. Laat dit zachtjes koken totdat de noedels gaar zijn. Mocht het vocht te ver inkoken, voeg dan wat water toe aan de curry.

4. Roer als laatste de koriander en de taugé door het gerecht en serveer in een diep bord.

Liever een minder pittige curry? Laat de rode peper dan weg.

Ga naar www.eatertainment.nl voor nog meer recepten en inspiratie.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden