Recept van de dag

Courgettekoekjes, net als op Kreta

Kookboekenschrijver Merijn Tol houdt van de Arabische en de mediterrane keuken en eten dat mensen verbindt. 

Merijn Tol Beeld Oof Verschuren

En toen zaten we ineens in het dorpscafé van een bergdorp met nog niet eens twintig zielen. Het zag eruit als een huiskamer met tl-verlichting en een grote keuken, overal iconen van heiligen aan de muur en ­opbergdozen in de hoek. Verder waren er tafeltjes, stoelen en wat dorpsvolk. We zijn nog steeds op Kreta, misschien las u het vorige week.

De priester was er, werkmannen, flink wat oudere ­dames. Nikolaos, die ons zijn natuurstenen huisje verhuurde, stond erop dat we kwamen eten. Het werd een bont gezelschap. Panayiota was er, een om op te vreten lieve gekromde oma van 85 en tevens de chef de cuisine van het cafeetje. En haar kleinzoon, de enthousiaste jonge Marios, een cocktailshaker uit Athene die barst van de passie over de lokale keuken. Hij vertaalde en passant ook Nikolaos, die niet meer dan tien woorden Engels kent.

We aten een heerlijk soort frittataomelet met wilde ­asperges. En xigalo, een friszure kaas-zuiveldip, een specialiteit. Omdat ik niet met lege handen wilde komen, bakte ik flatbread met wildgeplukt venkelzaad in ons kleine keukentje. Panayiota verdeelde het over de tafels, ­iedereen moest proeven. En ik moest het zelfs naar de buurvrouwen aan de overkant brengen. Ze knikten allemaal instemmend.

Daarna kwam het meesterwerk op tafel: een hele lamsbout, zo mals en zacht dat het vlees van het bot viel. Met een lekkere frisse salade. En weer xigalo, dat hoort overal bij. Er ontstonden verhitte gesprekken over waar wij nog meer moesten gaan eten om het echte Kretenzische eten te proeven. Het echte leven hier is ver weg van de hordes toeristen en de taverna’s aan de kust met hun souvlaki en hun moussaka. Wij kregen olijfolie en raki in frisdrankflessen mee naar huis.

Dat is het mooie aan reizen: je leert echte mensen kennen met hun cultuur én hun eten. Ik moet ineens denken aan de Albert Cuyp met zijn oprukkende toeristenstroopwafelkramen. Gelukkig heeft Amsterdam nog genoeg ­eigenheid, net als Kreta, maar dan wel off the beaten track.

Kretenzische courgettekoekjes

Ingrediënten
(voor vier personen)
2 stevige, middelgrote courgettes (liefst de lichtgroene uit de Turkse winkel)
1 wortel
3 lente-uien
150 g feta
½ tl kaneel
½ tl komijn
2 el fijngesneden verse muntblaadjes
3-4 el bloem
2 eieren
olie om te frituren

Bereiding
Rasp de courgettes en de wortel op een fijne rasp. Meng er wat zout door en doe het geheel in een zeef. Laat een half uurtje zo staan.

Rasp de feta grof. Snijd het groen van de lente-ui heel fijn.

Knijp het courgettemengsel goed uit in een theedoek en meng het met de feta en het lente-uigroen. Voeg de kaneel, de komijn, de munt, de bloem, de peper, het zout en het ei toe en meng alles door elkaar tot je een beslag krijgt waar je zachte balletjes of koekjes van kunt vormen. Je kunt wat extra bloem toevoegen als je het mengsel iets steviger wilt.

Verhit een flinke laag olie tot 180 °C en laat steeds een lepel van het beslag in de hete olie zakken (je kunt het ook met twee lepels doen zodat je het beslag vrij nat kunt houden, wat ik lekker vind). Frituur goudbruin. Serveer met tzatziki (rasp komkommer en roer die met wat zout en knoflook door Griekse yoghurt).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden