Aldus

Conservator Amsterdam Pipe Museum: ‘Ik rook niet veel, al steek ik soms een pijpje op’

Don Duco (66), conservator van het Amsterdam Pipe Museum, won de Europa Nostra-prijs en maakt kans op de bijbehorende publieksprijs.

null Beeld collectie Amsterdam Pipe Museum
Beeld collectie Amsterdam Pipe Museum

Kende u de European Heritage Awards, ofwel de Europa Nostra-prijs?

“Ik had er wel van gehoord, maar ik had nooit begrepen dat je de prijs vanwege verdiensten kon krijgen. Ik dacht dat alleen stenen dingen als musea, renovaties en stedelijke projecten in aanmerking kwamen, en nu sta ik er als enige persoon ineens tussen, vanwege vijftig jaar dedicated service, zoals ze dat noemen.”

Maakt u kans om de publieksprijs ook te winnen?

“Die kans acht ik heel groot! Dat moet je altijd zeggen als je ergens voor bent genomineerd. Maar mijn startpositie is slecht: een stad of een museum heeft natuurlijk een veel grotere achterban dan een persoon. Maar wie weet, als alle lezers van Het Parool op me stemmen...”

Waar komt uw fascinatie voor pijpen vandaan?

“Ik had op mijn zestiende al interesse in archeologie. Toen op de hoek van de Keizersgracht en de Utrechtsestraat een pand werd afgebroken, struinde ik daar in de bouwput rond, kijken of er wat te vinden viel. In de beerput van een voormalig bordeel vond ik drieduizend pijpen, die lagen zo voor het oprapen. Ik ontdekte dat het geen Goudse, maar echte Amsterdamse pijpen waren.”

Stopt u zelf nog weleens een pijpje?

“Naarmate je ouder wordt, word je voorzichtiger met je gezondheid, dus ik rook niet veel, al steek ik soms een pijpje op voor de deur van het Amsterdam Pipe Museum.”

Is het museum alweer open?

“Vanaf aanstaande maandag. We hebben de tijd benut om het museum een opfrisbeurt te geven, we leggen er nu de laatste hand aan.”

stemmen: vote.europanostra.org

 
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden