Concurrent voor Zuid-Amerika

Portugal gaat het helemaal worden. Overigens niet omdat de portconsumptie in Nederland drastisch toeneemt, en ook niet vanwege de noeste inspanningen van de 'Douro Boys', die onder leiding van onze eigen Dirk van der Niepoort prachtige, maar ook relatief kostbare wijnen maken. Nee, Portugal begint zich steeds meer te ontpoppen als producent van juist prettig geprijsde, lekkere wijnen.

Toegegeven, de Portugese taal is een handicap om in een razend tempo de wereld te veroveren (het Spaans van de buren is nu eenmaal een wereldtaal), en de Portugezen blinken uit in het missen van kansen voor open doel.

Zo werden tijdens een bezoek van een handelsdelegatie aan China - waar de Portugese president zich vergezeld wist door de beste wijnmakers van zijn land - bij het diner Chileense wijnen geschonken. En in Londen kregen de gasten bij de opening van het hypermoderne Serpentine Pavilion, dat door twee Portugese architecten is ontworpen, Argentijnse wijn geserveerd.

Zonde natuurlijk, want dat waren weliswaar kleine, maar toch prachtige podia om het idee uit de wereld te helpen dat het land alleen maar port en Mateus rosé, weliswaar 's werelds meest verkochte rosé, maar toch, kan produceren.

Want inmiddels beginnen ook andere wijnstreken en producenten er toe te doen. Belangrijkste wapen: de autochtone druiven. Vooral de blauwe. Met de touriga nacional, de tinta roriz en de trincadeira worden in de Douro en Alentejo, de regio's die zich het snelst vernieuwen, mooie resultaten geboekt. Vaak nog op een hoog, soms zelfs bizar prijsniveau, maar ook steeds vaker zijn deze wijnen voorzien van een prijskaartje dat bij een veel groter publiek in de smaak valt.

En dat helpt enorm om een reputatie te vestigen. Denk maar aan het succes van de wijnlanden uit de Nieuwe Wereld. De afgelopen twee maanden ben ik aan het proeven geweest voor de Wijnalmanak 2008, de koopgids met beste wijnen onder vijf euro, die in oktober uitkomt. Inmiddels staat de teller op 2200 flessen, en weliswaar is het eind nog niet in zicht - verleden jaar waren het er 2800 - maar ik kan nu al zien dat Portugal ten opzichte van de Wijnalmanak 2007 een enorme sprong voorwaarts maakt. Toen haalden slechts drie Portugezen de eindstreep, nu worden het er waarschijnlijk een stuk of twintig.

Er was ook bijna geen supermarktformule die mij geen 'Portugees' aanbood. De wijninkopers ontdekken dat zeer scherp geprijsde, goed smakende wijnen niet per se meer uit Chili of Argentinië hoeven te komen, maar dat Spanje en inmiddels dus ook buurland Portugal prima alternatieven bieden. Een voordeel is ook dat op een bestelling van een wijn niet meer zes tot acht weken gewacht hoeft te worden - een containerschip is nu eenmaal geen speedboot - dus de wijn staat veel sneller in de schappen.

Uit de lekkere Portugezen die ik de laatste maanden proefde, zet ik er twee in de schijnwerpers. Bij Coop en SuperCoop is voor circa vijf euro de Lello 2005 uit de Douro te koop, die als proefnotitie 'warmbloedig, rijp rood fruit, specerijen, een lichte vanilletouch, serieuze wijn voor dit geld' meekreeg. En van een piepkleine importeur die zijn hart aan Portugal heeft verpand, kreeg ik een ronduit voortreffelijke, biologische rode uit de Douro aangereikt.

Deze Quinta da Esteveira ligt wel boven het budget van de Wijnalmanak (tien euro), maar is prachtig. Gemaakt van handgeplukte en traditioneel met de voet 'getreden' tinta roriz, het alias van de tempranillo in de Douro. Puur natuur, want de wijn is niet geklaard, gefilterd of gestabiliseerd. Dat resulteert in een wijn die geurt naar bosvruchtentaart. Smaakt naar een tuttifruti van kersen, bramen, cassis en pruim, specerijen, een aangename rokerigheid, katjesdrop van de firma Cleban en met verrukkelijke frisse zuren. Heerlijk om te schenken als u bijvoorbeeld een handelsdelegatie of wat architecten verwacht. (HAROLD HAMERSMA)

La Venta, Gerard Doustraat 66, tel. 471 13 23

Bien-Ici, Kruidenhof 20, Diemen-Zuid, 416 61 15

Erik's Delicatessen, Beukenplein 16, 694 30 77

Ton Overmars
, Hoofddorplein 11, 615 71 42

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden