Plus

Concertlezing Erik Scherder geeft nieuwe kijk op muziek

In het Concertgebouw klonken donderdagavond de stressloze klanken van het kleine orkest Camerata RCO. De concertlezing van hoogleraar Erik Scherder gaf een nieuwe kijk op de muziek.

Erik Voermans
Scherder: 'Zingen zorgt ervoor dat je denkt: o, wat hou ik toch veel van deze mensen' Beeld Jean-Pierre Jans
Scherder: 'Zingen zorgt ervoor dat je denkt: o, wat hou ik toch veel van deze mensen'Beeld Jean-Pierre Jans

De Grote Zaal zit mudjevol. Er zijn zelfs stoelen bijgeplaatst om aan de belangstelling te kunnen voldoen, want ja, het is altijd buitengewoon plezierig om Erik Scherder, hoogleraar in de neuropsychologie aan de Vrije Universiteir hier ter stede, te ­horen spreken.

Opvallend is dat het publiek jonger en gemêleerder is dan gewoonlijk bij klassieke concerten. Minder grijs in de zaal, ook wat betreft de kleding. Ontspannener ook en misschien ook iets ongemanierder. Achter me zaten de hele avond lang twee mutsen van een zekere leeftijd door alles heen te kletsen alsof ze thuis voor de buis ­zaten. Het is dat ik geen handtasje bij me had, anders had ik ze er een slinger voor de beppende hoofdjes mee gegeven.

'Muziek en het brein' was uiteraard het onderwerp dat Scherder wilde aansnijden. Hij had een enorm projectiescherm meegenomen, waarop hij relevante plaatjes van de hersenen kon tonen. Ook was er de Camerata RCO, een klein orkest, geformeerd uit leden van het Koninlijk Concertgebouworkest , dat stukken speelde van Mozart, Schubert, Beethoven, Mahler en Falla, die alle een onderdeel van Scherders betoog konden onderstrepen.

De professor had er zin in. Heel veel zin. De concertlezing, of hoe noem je zoiets, liep dan ook enorm uit (om 20 uur beginnen, om 22.50 uur afgelopen), maar dat mocht de pret niet in het minst drukken.

Scherders boodschap laat zich kort samenvatten: 1. muziek maken of naar muziek luisteren is goed voor je. Daar bestaat literatuur over. 2. Kinderen met muziek laten opgroeien is gunstig voor het corpus callosum, dat een brugfunctie vervult voor alle denkbare neurale verbindingen en de taalontwikkeling, de motorische ontwikkeling en de empathische ontwikkeling stimuleert.

Ook goed voor de mens is samen zingen. Daar komt oxytocine bij vrij, zei Scherder, 'en dat zorgt ervoor dat je denkt: o, wat hou ik toch veel van deze mensen'. De Grote Zaal zong uit volle borst Vader Jacob. En verdomd, ik hield van alle mensen, behalve dan van die twee kleppende vrouwtjes achter me.

Nog meer nuttige kennis: als je verdrietig bent, moet je muziek opzetten, want dat vermindert de stress. Gaan we doen.

De Camerata RCO speelde prachtig. Er was in de Grote Zaal weinig stress. Behalve bij mij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden