Update

Collega's rouwen om Cas Spijkers (65)

Collega's reageren geschokt op het overlijden van topkok Cas Spijkers. Joop Braakhekke noemt Spijkers 'een absoluut monument. Dit is een groot verlies voor de culinaire wereld. Hij verzon dingen waar nog nooit iemand aan had gedacht.' Ook Pierre Wind heeft louter lof voor zijn overleden vriend en collega. 'Ik heb er ooit voor gepleit het woord 'castastisch' in de Van Dale op te nemen. Dat omschreef ten volle wat en hoe hij was.'

Beeld anp

Braakhekke prijst Spijkers ook als 'een bijzonder aardig, vriendelijk en groothartig mens. Die man kende geen greintje kwaad in zijn lijf. Dat geldt voor lang niet alle koks in het wereldje.'

Slokdarmkanker
Spijkers is vanochtend op 65-jarige leeftijd overleden. Hij leed al geruime tijd aan slokdarmkanker. Spijkers is bekend geworden als chef-kok en auteur van kookboeken. Hij verscheen lange tijd op de televisie met het programma Koken met Sterren.

In juni onderging Spijkers zijn laatste chemokuur. Een paar maanden eerder, in maart, had hij al in het AD laten weten dat hij 'het ergste vreesde'. De kanker leek onder controle na een serie bestralingen en chemotherapie, maar keerde al snel terug.

De tumoren van Spijkers waren niet operabel. 'Daar is niks meer aan te doen. Hooguit kan een verdere groei daarvan enigszins tot stilstand worden gebracht'. Hij bleef echter optimistisch.

'Zelf gok ik, rasoptimist die ik ben, op een goede afloop. Maar de twijfel knaagt. Je hoort zulke wisselende verhalen over mensen die hetzelfde hebben. De een overwint, de ander verliest. Dat is het leven.'

Televisiekok
Spijkers maakte de kunst van het koken in de jaren tachtig en negentig groot in Nederland. Hij was ook een van de eerste zogenoemde televisiekoks, onder meer in het tv-programma Koken met Sterren. Daarin kookten bekende Nederlanders samen met Spijkers terwijl zij over hun leven praatten.

De tv-optredens kwamen Spijkers overigens nog wel eens op kritiek te staan als al te duidelijk sponsornamen in beeld kwamen. Hierdoor keerde een deel van de culinaire wereld zich ook tegen hem, omdat veel collega's vonden dat hij de kunst van het koken te grabbel gooide.

Pierre Wind noemt de periode waarin collega's Spijkers lieten vallen om de commerciële aspecten van zijn programma Koken met Sterren 'een zwarte bladzijde in zijn leven. Iedereen viel massaal over hem heen: dat had hij niet verdiend. Zonder Cas was er in Nederland überhaupt geen culinaire scene geweest.'

De laatste jaren kookte Spijkers vooral voor het bedrijf Princess, waarmee hij een samenwerking was aangegaan. Hij reisde de hele wereld over om middels demonstraties huishoudelijke apparatuur aan de man te brengen.

Aardbei
Spijkers kon zich de afgelopen jaren nog druk maken over de smaakvervlakking bij de Nederlandse jeugd. Straks weten jongeren niet meer hoe een echte aardbei smaakt, verzuchtte hij vijf jaar geleden.

Michelin-sterren
Spijkers wist met zijn kookkunsten twee Michelin-sterren voor restaurant De Swaen in Oisterwijk te veroveren.

Sinds 2009 bestaat de Cas Spijkers Academie, een koksopleiding onder toezicht van Spijkers met vestigingen in Boxmeer en De Lutte.

Ridder
In juli dit jaar werd Spijkers benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn grote verdiensten voor de Nederlandse culinaire branche .

Cas Spijkers. © ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden