Plus Proefwerk

Coba Taqueria (8,5)

De karaktervolle Coba Taqueria combineert uitgelezen keuzes met de liefste service, en het eten is onweerstaanbaar.

Gasten zitten aan formica tafeltjes, op lage krukjes, of aan de bar, en eten met hun handen Beeld Mats van Soolingen

Je kunt het restaurant misschien eerst niet vinden, en fietst vertwijfeld rond in die rare buurt achter de Meeuwenlaan: donkere straten met de namen van gereedschap; garages met kapotte lichtreclames; dan het haventje waar de veerponten gaan slapen. Wat is het alweer akelig vroeg donker, bedenk je, en hier lijkt het zelfs nog ietsje vroeger, ietsje donkerder te zijn dan elders.

Maar dan, op de hoek van de Schaafstraat en het Gedempt Hamerkanaal, ruik je de tortilla's - zonnig, hartig-zoet, gebakken mais. En daar is Coba Taqueria, met kaarslicht en drukte achter beslagen ramen. Als de deur open- en weer dichtgaat, rollen, als in een film, drie maten ­mariachimuziek de nacht in.

Vreselijk lief
De zaak, vernoemd naar de oude Mayastad op het schier­eiland Yucatán, werd opgezet door een Amsterdamse en een Vlaming. Zij knapten een vieze gribus-met-wietplantage op tot een gezellig restaurant vol cactussen, bloemen en Mexicaanse snuisterijen. Gasten zitten aan formica tafeltjes, op lage krukjes, of aan de bar, en eten met hun handen.

Een leuke vrolijkerd brengt de kaart - al het personeel is enthousiast, vreselijk lief en goed ingevoerd - en een Michelada (€5,50). Dat is een biercocktail, hier met Clamato (tomatensap met schelpdierenbouillon), peper en limoen. Een perfect aperitief: hartig-fris, ­pittig en dorstlessend.

Het menu, dat volgens de vrolijkerd regelmatig verandert, is compact. Alle negen gerechten zijn gemaakt met de biologische tortilla's van een fabriekje in Uithoorn, dat ook het maisdeeg of masa zelf maakt.

Goede én slechte tijden
Dat is de basis van de Mexicaanse keuken, waarvoor maiskorrels worden bewerkt met kalkwater, waardoor de velletjes en de voedingsstoffen loskomen. Dat wordt vervolgens gekookt en gemalen, waarna er op een hete plaat (comal) tortilla's van worden gebakken. Alles kost €9,50, behalve het toetje (€7,50) en de taco's met kreeft (€18,50).

De drankenkaart is al even klein, maar fijn: een selectie natuurwijnen; wat bijzondere, wilde bieren (waaronder een funky zuurbier met ananas, rietsuiker en kaneel, geïnspireerd op de Mexicaanse ananasdrank tepache); verschillende soorten huisgemaakte aguas frescas (Mexicaans fruitwater) en een lijst geïmporteerde mezcals, voorzien van uitgebreide toelichting.

Hiske Versprille Beeld Oof Verschuren

'Para todo mal, mezcal, y para todo bien, también' zeggen de Mexicanen - mezcal is er voor de goede én de slechte tijden - en hoewel we hier bijna alleen het subtype tequila kennen, is dit gevaarlijke dubbeldestillaat van agave enorm divers en complex.

Simpel en doeltreffend
De smaken gaan, zoals bij whisky, van rokerig-turfachtig naar verse boter en hout, afhankelijk van het type agave, de fermentatie en hoe het gedestilleerd en gerijpt is.

Als garnituur krijg je kaas met kweepeerpas, een geroosterde sprinkhaan en, zoals traditioneel is, sinaasappelschijven met sal de gusano - pittig zout met gefrituurde en gemalen meelworm erdoor. Ik vind de sprinkhaan droog en gimmicky, maar de zoetige, gebakken-ei-achtige smaak van de wormen in het zout is echt een toevoeging.

De gerechten zijn simpel en doeltreffend. We smullen ademloos van de knapperige tostada van blauwe mais met zwartebonenpuree, octopus, pinda en moritopeper (lichtgerookte habañero): een perfecte combinatie van kraak en malsheid met een fijne, trage gloei.

Doordachte toevoegingen
In de kraakverse quesadilla, ook van blauwe mais, zit smeltende, pittige zachte schapen-geitenkaas en een courgettebloem - verslavend lekker - met goede guacamole en het babycourgetje rauw ernaast. Dat zijn van die doordachte toevoegingen, net zoals we bij de taco met shortrib en chipotle de bouillon waarin de rib is gegaard erbij krijgen.

Best
De blauwe tostada de pulpo, met zwarte bonen, gerookte peper en pinda’s, doet ons krakend stilvallen.

Minder
Het geroosterde varkensvlees in de taco’s al pastor is nét aan de flauwe kant.

Opvallend
Met zaken als de Goudfazant, FC Hyena, Hangar, het Skatecafé en Coba is het rafelige gebied rond het Ponthaventje een heuse horeca­bestemming geworden.

Dan zijn er nog taco's met verrukkelijke bloedworst (moronga) en een simpele salsa van tomaat, ui en jalapeños; een taco met malse kip in een complexe, duistere mole van uien, gedroogd fruit, noten, cacao en specerijen als komijn, piment en kaneel. Alleen de taco's al pastor, met geroosterd varkensvlees en ananas vallen een beetje tegen: die zijn een ­tikkie flauw.

Het dessert (€7,50) is wederom een tostada, nu met Italiaanse meringue, passievruchtcurd en druiven ingelegd in tequila.

Het doet me denken aan een citroentaartje van Holtkamp met een sombrero op.

Wat is dít een heerlijke plek, en wat is het toch fijn als enthousiaste restaurateurs zulke weloverwogen, scherpe keuzes ­durven te maken. We willen hier nog heel vaak naartoe.

Vorige Proefwerken:
Izakaya (7-)
Partisan (7,5)
Eatmosfera (4,5)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan

Coba Taqueria

Schaafstraat 4
1021 KE Amsterdam
do-zo 18.00-00.00 uur
ma/di/wo gesloten
06 40848875
Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden