Recept van de dag

Claudia’s sinaasappelpudding met slagroom

Kookboekenschrijver Merijn Tol houdt van de Arabische en de mediterrane keuken en eten dat mensen verbindt. 

Merijn Tol. Beeld Oof Verschuren

In mijn almaar groeiende kookboekenverzameling, die niet alleen uit een uitpuilende boekenkast bestaat maar ook uit stapels, staat een uit elkaar vallend boek uit 1996. Het is geschreven door Claudia Roden, een geroemd kookboekenschrijfster die elk jaar een weekje hier is. Het is mijn allerliefste kookboek over de Italiaanse keuken, waar ik altijd weer naar grijp. Daarom laten de bladzijdes dus los.

In dit boek staan bijna geen foto’s en de lay-out is totaal oninspirerend. Je zou daarom denken dat het in deze tijd geen schijn van kans heeft, maar het is een klassieker. Gelukkig zijn Claudia Rodens boeken onlangs heruitgegeven.

Een ander boek van haar, Arabesque, veranderde mijn leven. Klinkt dramatisch, niet? Maar toen ik meer dan tien jaar geleden las hoe ze op het dakterras van haar vrienden Kamal en Rabih in Beiroet dinerparty’s bezocht, dacht ik maar één ding: daar móet ik heen. Dat resulteerde in een nieuw thuis en een Libanonverslaving die tot op de dag van vandaag duurt.

Recepten zijn verbonden met emoties en familieverhalen, en dat is misschien wel precies waarom Claudia Roden en haar boeken zo bijzonder zijn. Ze is haar receptencarrière ooit begonnen met het optekenen en verzamelen van recepten van mensen om haar heen, die net als zij waren vertrokken uit Caïro. Om ze zich te herinneren.

Vandaag zat ik met Claudia een halfuurtje te keuvelen op een bankje, ik had versgebakken dadelkoekjes meegenomen en Arabische koffie. Ze vertelde me hoe het eten in haar jeugd in Egypte een mix van Egyptische, Syrische en zelfs Italiaanse invloeden was, door de Italiaanse ‘nanny’ in huis. Diezelfde mix belandde later in haar boeken. Pasta, polenta, Syrisch gevulde druivenbladeren en Egyptische molokhia (bladgroente). En zo werden haar kookboeken geschiedenissen over mensen.

“En nu wil ik jou wat vragen stellen over jouw nieuwe boek,” zei ze plotseling. Want zo is Claudia: bescheiden, nieuwsgierig en altijd leergierig.

Claudia’s sinaasappelpudding

Ingrediënten
(voor acht personen)
1 liter sinaasappel- of mandarijnsap
125 g suiker
evt. oranjebloesemwater
70 g maizena
3 biologische sinaasappels
pitjes van 1 granaatappel
geslagen slagroom, om te serveren

Bereiding
Het is nu sinaasappel-, mandarijn- en granaatappeltijd, het juiste moment voor deze pudding dus. Breng het sinaasappelsap of mandarijnsap aan de kook met de suiker (en ik zou stiekem ook nog wat oranjebloesemwater toevoegen!). Los de maizena op in 250 milliliter koud water en voeg toe terwijl je in één vaste richting roert tot het mengsel dik wordt. Zet dan het vuur laag en kook nog 15 minuten al roerende.

Snijd met een scherp mesje de schil van de sinaasappels, verwijder ook al het wit en de pitjes. Snijd de sinaasappels daarna in plakken en snijd die plakken in drieën. Stort het sinaasappelmengsel in een kom en roer de stukjes sinaasappel erdoor. Bedek met folie en laat in de koelkast in een paar uur helemaal koud worden. Besprenkel met de granaatappelpitjes en serveer met slagroom. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden