Korreltje zout

Cichoreiwortelvezels zijn in opmars. Terecht?

Verslaggever Laura Obdeijn schrijft over de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week: cichoreiwortelvezels.

Cichorei wortel.Beeld Shutterstock

‘Healthy gut’ staat op de verpakking van een nieuwe variant van ontbijtgranenmerk Kellogg’s, met daarnaast een tekening van, ik denk, een dikke darm. ‘Met natuurlijke prebiotische cichoreiwortelvezels.’ Een hele mond vol met iets waar ik vaag eerder van hoorde. Cichorei, dat is toch die surrogaat­koffie uit een tijd dat ze nog nooit van cupjes hadden gehoord?

Dat was het inderdaad ooit, zegt cichoreiwortelteler Kees Hanse uit Zierikzee. Je zag het in de jaren dertig veel, maar met de toenemende welvaart ging de voorkeur steeds meer uit naar echte koffie. Pas begin jaren negentig dook de wortel weer op, dit keer om er de zoetstof inuline uit te halen. Dat was ook het moment dat Hanse begon met de teelt van de robuuste witte wortel, familie van de witlof, met helderblauwe bloemblaadjes die iets weghebben van een margriet.

De wortel zelf is niet te eten zo bitter, zegt Hanse – “Die spuug je zo weer uit” – maar de zoetstof die in een fabriek uit de wortel wordt onttrokken, vind je al terug in onder andere chocola, ontbijtkoek en snoep. “Mensen letten toch meer op hun gezondheid en de smaak is als suiker, maar dan natuurlijk en je wordt er niet dik van.”

“Jongere generaties kennen het helemaal niet, dus zet je dit op je verpakking in combinatie met het woord ‘natural’, dan doet dit het vast goed.” 

Renger Witkamp, hoogleraar voeding, kent de cichorei nog van vroeger; een schepje gebrande cichorei om de duurdere koffie mee aan te lengen. Het had een beetje een oubollig imago, zegt hij, sommigen zouden misschien zelfs zeggen armoedig.

Daarnaast is het gewas vanouds bekend als bron van fructose, een enkelvoudige suiker die door de voedingsindustrie wordt toegepast in zoete producten, zegt Witkamp. “Dat cichorei een positieve werking heeft op de stoelgang is minder bekend.” De wortel van cichorei is rijk aan inulinevezels die werken als prebioticum. Prebiotica zijn vezelachtige stoffen die zorgen voor een gunstige bacterieflora in de dikke darm. De bacteriën hechten zich erop en gebruiken ze als voedingsbron.

“Dit soort vezels zijn interessant en we zouden ze wel eens meer kunnen gaan zien.” Dat het ‘gezond’ is, is volgens Witkamp deels een terechte claim van het ontbijtgranenmerk. “Op basis van de stof mag je dat op de verpakking zetten. Kijk je echter naar de hoeveelheid vezels per portie, dan wordt het twijfelachtig. Dit moet volgens de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid 12 gram per portie zijn en dat is meer dan de 9.9 gram die op deze verpakking staat.”

Hanse merkt dat de wortel in opmars is vanwege de vezels, en de werking daarvan is geen onzin, zegt hij. “Eet maar eens een heel zakje snoep waar het in zit, dat is geen aanrader.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden