PlusSmulpapen

Chocoladekoekjes van Samuels moeder

Samuel Levie staat op de bres voor goed voedsel en zoekt de verhalen achter ons dagelijks eten.

Samuel Levie.Beeld Mark van der Zouw

We eten al een maand elke avond met de buren. Dat begon sober, maar onze doordeweekse etentjes nemen steeds meer de vorm aan van driegangendiners van restaurantkwaliteit. En daar hoort natuurlijk een dessert bij.

Ik probeerde afgelopen week een recept uit voor wat volgens de betreffende website de makkelijkste en lekkerste chocoladetaart van het web was. Doe alle ingrediënten in een bekken, gooi er kokend water op, even kloppen en afbakken. Er klopte niks van. Het werd een compacte taart met de substantie van een stuiterbal. Niemand ­wilde een extra stukje en er werd beleefd ‘lekker’ ­gemompeld. Ik wist wel beter.

Toen iedereen de keuken uit was, schraapte ik met een lepel de zachte laag ganache van de taart ertussenuit. Dat werd chocoladepasta voor op brood, de rest van de bruine baksteen belandde in de vuilnisbak.

Om mij even een lesje chocoladetaart bakken te leren, nam buurvrouw Roos de volgende dag een nieuwe taart mee. Een mislukt lesje, helaas. De taart had weliswaar een intense chocoladesmaak, maar leek rauw van binnen en was mogelijk nog machtiger dan mijn exemplaar. Het was vast een lekkere taart geworden als hij een uur langer in de oven had gezeten. We waren twee taarten verder, maar niemand had een voldaan chocotaartgevoel.

Buurman Jiri deed een derde poging: hij bakte een sachertorte naar het recept van een bekend patissier. De taart was op zichzelf prima, maar Jiri had bedacht dat hij de vulling met restjes fruit uit de koeling zou maken. Een nobel #verspillingsvrij idee, maar een zuur contrast met de subtiele luchtige taart.

Klaar met alle misbaksels besloot ik de chocolade­competitie af te sluiten met de koekjes die mijn moeder mijn hele jeugd met mij bakte en die een kind van vier nog niet kan verprutsen. Hier deel ik het recept. En als we ­binnenkort een bijzondere chocotaart hebben die het delen waard is, krijgt u die ook. 

Cathy’s koekjes

Ingrediënten
125 gram zachte boter
50 gram witte basterdsuiker
125 gram zelfrijzend bakmeel
25 gram cacao

Bereiding
Verwarm de oven voor op 190 graden. Doe alle ingrediënten samen in een mengkom en roer goed tot een mooi luchtig beslag. Leg op een bakplaat bakpapier uit. Maak bolletjes zo groot als een kastanje en druk deze met een vochtige vork een beetje in. Bak 15 minuten af en laat afkoelen op een rooster.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden