Korreltje zout

Chocolade en drop, gaat dat goed samen?

We geloven het niet zomaar: de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week: chocoladedrop.

Laura Obdeijn
Zout-choco drop. Beeld
Zout-choco drop.

Hij kauwt, kijkt moeilijk, schudt zijn hoofd en kan de bal maar met moeite doorslikken. “O, dit is vies.” Acteur, docent en schrijver Abbie Chalgoum test in een filmpje op Twitter de Choco D’rop van Venco, smaakvariant pu­re chocolade met zoute drop en salmiak. Het snoepgoed werd onlangs in verschillende smaakcombinaties gelanceerd. Moederbedrijf Cloetta liet vakblad Adformatie weten dat veel mensen er verrast en enigszins argwanend op reageren. Dat bleek uit de consumententest. “Maar wie eenmaal geproefd heeft, is om.”

Daar is niet iedereen het mee eens. Maar smaken verschillen, en van chocola en drop op zich zijn maar weinig mensen slechter geworden, dus testen we deze smaakvariant zelf. De gezichtsuitdrukking van mij en mijn drie tafelgenoten verandert van ‘dit is zo gek nog niet’ in iets wat het best te omschrijven is als een wegtrekker. Het is een beetje zoet en vreselijk zout.

Het kan zo zijn dat onze hersenen de combinatie chocola en drop niet goed met elkaar kunnen rijmen, zegt Elbrich Postma van het Reuk- en smaakcentrum, een samenwerking tussen Wageningen Universiteit en Ziekenhuis Gelderse Vallei. “We worden geboren met eenzelfde smaakbasis, die per persoon net wat anders kan zijn vanwege genetische verschillen. Maar vervolgens léren we ook eten.”

In je hoofd worden gaandeweg relaties gelegd tussen voedingsmiddelen en be­paalde eigenschappen. Van iets zoets krijg je energie, bijvoorbeeld, en te zout bevalt niet, omdat het te veel vocht aan het lichaam onttrekt. “Dat gebeurt onbewust.” Zo ontwikkelen we ook verwachtingen bij producten en dat kan bij zo’n snoepje botsen. Is het drop? Is het pure chocola? “Dan klopt het in je hoofd gewoon niet.”

Een portie Choco D’rop bestaat uit vijf ballen, en je koopt ze per 25 stuks. Ga er maar aan staan. Toch is dooreten de ma­nier om aan de smaak te wennen, zegt Postma. Even door de zoute chocoladedropbal heen bijten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden