PlusCulinaire trend

Chicken ’n waffles: de overtreffende trap van comfortfood

Culinair journalist Mara Grimm bespreekt de laatste eettrends. Deze week: chicken ’n waffles.

null Beeld MediaNews Group via Getty Images
Beeld MediaNews Group via Getty Images

Ergens op de wereld heeft een slimme uitgever vast miljoenen exemplaren van het ­Post-lockdowndieet klaarliggen. ­

Tot die tijd puilen de afhaalmenu’s uit van het comfortfood. Logisch, want hoe nijpender de crisis, hoe groter de hang naar troostrijk eten. Nu we dik een jaar verder zijn en op z’n vroegst in 2023 gevaccineerd worden, is het tijd voor grover geschut. Dat is er: chicken ’n waffles.

Deze even onwaarschijnlijke als fantastische combinatie is groot geworden in de New Yorkse jazzscene in de jaren dertig. Muzikanten wilden na hun optredens vaak nog wat eten, maar waren te laat voor het diner en te vroeg voor het ontbijt. Daarom besloten verschillende restaurants in Harlem hun openingstijden te verruimen.

Een daarvan was Wells Supper Club, een restaurant dat bekendstond om zijn southern cooking. Speciaal voor de muzikanten werden de wafels van het ontbijt voortaan al vanaf middernacht opgediend. En omdat er altijd wel wat gefrituurde kip over was van het diner, werd die erbij geserveerd. Een gulle hoeveelheid esdoornsiroop maakte het gerecht af. Het was een hit. Niet alleen grote jazzmusici schoven aan, ook het uitgaanspubliek liep er na sluiting van de clubs de deur plat.

Iedereen die het ooit chicken ’n waffles heeft gegeten, weet: met verfijning heeft het weinig te maken. Maar de knapperige, sappige kip vormt samen met de luchtige wafels en de karamelachtige siroop de overtreffende trap van comfortfood. Niet zo gek dus, dat er in Amsterdam juist tijdens de lockdown volop chicken ’n waffles te krijgen zijn. Staring at Jacob in West bedacht er zelfs een tweepersoons brunchbox voor thuis omheen. Ook bij Betty Blue in de Snoekjessteeg staan ze op het menu. En Libertine Petit Café op de Noordermarkt verkoopt ze in het weekend: die heeft voor de vegetariërs zelfs een variant zonder kip maar met eggs benedict.

Zelf ben ik verkocht aan van die van Gs op de Ferdinand Bolstraat. Hun huis­gemaakte wafels zijn belegd met fried chicken en ahornsiroop. Erbij bestel je een gebakken ei, bacon of allebei. Wel snel zijn, want voor je het weet zitten we massaal aan het postlockdowndieet.

Tip

Ook lekker: fried chicken met biscuits in plaats van wafels. Bij Biscuit Baby op de Kinkerstraat doen ze er warme honing en bacon bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden