Plus Proefwerk

Chiapas Taco Cartel (5)

Het houdt niet over bij Chiapas Taco Cartel: de tortilla's deugen niet, de vullingen zijn matig en de toetjes een slechte grap.

Chiapas Taco Cartel is een charmante Mexicaanse kantine met kaarsen en Mariabeelden Beeld Mats van Soolingen

Laat ik beginnen met het feit dat ik de komst van echte taco's van harte toejuich. Nederlanders hebben vaak een verkeerd beeld van wat het zijn, waarschijnlijk door de doe-het-zelf-tacopakketten van Casa Fiesta en Knorr.

Mijn moeder kocht er vroeger ook weleens een, met grote gele 'tacoschelpen' en twee zakjes sauspoeder waar je 'alleen nog maar' bonen, gehakt, rijst, groenten en kaas aan hoefde toe te voegen. Maar dan had je wel een maaltijd waarvan mijn broer en ik bekant begonnen te hyperventileren. "De grootste chips ter wereld! Als avondeten! Dit moet de hemel zijn!"

Ongerezen platbrood
Het woord taco verwijst niet naar het omhulsel, maar naar het gerecht zelf: een (zachte) mais- of bloemtortilla gevouwen rond een vulling. Er zijn een paar plekken in Amsterdam die best goede verkopen - Lima West in de Foodhallen, Louie Louie, de pop-up Best Coast - al maakt naar mijn weten niemand z'n tortilla's zelf, want dat is nogal een operatie. Maar er zijn een paar goede kleine producenten van dit ongerezen platbrood.

Chiapas Taco Cartel is een charmante Mexicaanse kantine met kaarsen en Mariabeelden. De kaart is eenvoudig: een zestal vullingen kunnen in taco's worden ­besteld (twee voor rond de €8,50, maar je kunt ze ook per stuk krijgen), of in een burrito (een tortillarol waar ook bonen en rijst in zitten, rond de €11). Er zijn verder quesa-dilla's, tacochips, fris en bier te koop, en drie toetjes.

Je moet alles aan de bar bestellen - geen enkel probleem bij een zaak als deze. Veel zorgelijker vinden we dat de boel vooral lijkt ingericht op thuisbezorging: fietskoeriers lopen af en aan.

Streetfood
Taco's zijn even geschikt om twintig minuten in een rugzak te overleven als een tosti kaas of een kroket - helemaal níet dus, en ik ben de mening toegedaan dat ­iemand die taco's thuisbezorgt niet begrijpt wat taco's zijn. Namelijk bij uitstek streetfood, dat als het goed is voor je neus in ­elkaar wordt gedraaid, om meteen te ­worden opgegeten.

Hiske Versprille Beeld Steven Dahlberg

Het grootste euvel bij Chiapas betreft de bloemtortilla's. Die zijn taai, plakkerig en zelfs een beetje muf zuur alsof ze zijn gestikt in het cellofaan - ze hebben nog wel even op de plaat gelegen, maar te kort. Als we vragen waar ze vandaan komen zegt de kok korzelig: "Euh, gewoon. Van de groothandel." Aha.

Soort diepvriespizza
Een paar van de vullingen zijn oké: de gestoofde kip met koriander en limoen (€4,50) is wat waterig, maar toch lekker met de gegrilde mais, guacamole met appel en ingemaakte ui. Het ­gestoofde rundvlees (€4,95) is smakelijk en pittig-aromatisch door gerookte pepers.

Maar dat was het dan ook. Bij de taco met gefrituurde kip (€4,50) en de Baja Skiffa Bay met gefrituurde kabeljauw (€4,95) is de vulling voorgebakken en opgewarmd in de oven: dat moet je gewoon niet doen. De vegetarische taco met knoflookchampignons smaakt naar een soort diepvriespizza.

De taco Al Pastor (€4,50) is een interessant fusiongerecht van Libanese immigranten in Mexico. Varkensvlees wordt gemarineerd in een pepermengsel en aan een verticale spies geroosterd: inderdaad, zoals shoarma.

Verkoold
Het kan zijn dat het vlees hier inderdaad ook zo is bereid, maar dan is het behoorlijk verbrand, om vervolgens in de koelkast te hebben gelegen en daarna... Het lijkt wel gefrituurd: het vlees is van buiten verkoold en heeft van binnen de structuur van die wattenrollen die je bij de tandarts in je wang krijgt geduwd. Dit kun je eigenlijk niet ­serveren. De salsa verde is in orde.

Best
De runderstoof met ­chipotle is lekker pittig-aromatisch, en wordt geserveerd met prima ­guacamole.

Minder
De toetjes lijken een slechte grap: plastic ziekenhuisbakjes met lijkstijve bavarois en geschifte pudding.

Opvallend
De El Pastor is een leuk fusionproduct, bedacht door Libanese immigranten in Mexico: een soort taco met varkensshoarma.

Aan de bar bestellen we twee toetjes: de Tropical Thunder en de Classic Mexican Flan, beide €4,50. Tot onze verbazing krijgen twee afgesloten plastic wegwerpdoosjes die we met moeite openpeuteren, waarbij in het één een soort lijkstijve kardemombavarois met fruitgelei zit en in het ander een tot roerei geschifte pudding met ­karamelgelei. Zijn dit desserts? Het lijkt meer een soort slechte grap, en €4,50 lijkt ineens heel veel.

Bij het verlaten van de zaak zien we dat er op de stoep een krijtbord staat met een karikatuur van de president-elect erop: 'Quick, come in', staat eronder, 'before The ­Donald builds a wall around us!' Gratuite hipsterhumor, eurgh, denken we: ons humeur is niet al te best meer.

Maar achteraf moet het toch gezegd worden: als een muur rond Chiapas Taco Cartel het ergste is wat Trump in de komende vier jaar voor ­elkaar krijgt, ziet de toekomst er ineens een stuk zonniger uit.

Vorige Proefwerken:
Auberge Jean & Marie (8-)
Arles (7,5)
D&A Hummus Bistro (8-)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Chiapas Taco Cartel

Van Woustraat 29
1074 AB Amsterdam

di-za 11.00-22.00 uur
zo & ma 11.00-21.00 uur

taco-cartel.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden