Hans van der Beek. Beeld Artur Krynicki

Chef Ron Blaauw spreekt in de koptelefoon van de dj

Schuim

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: opening Central Station.

Het is erg makkelijk om grapjes te maken over Diemen. Ik ben daar niet van. Vertel mij, met mijn zachte g, wat over makkelijke grapjes. Ook zitten daar nogal wat abonnees.

Maar goed, Diemen. Veertig minuten volgens 9292ov, zie ik, het laatste stuk lopen. Veertig minuten; met de auto ben je bijna in Zaltbommel. Ik stap alsnog achter het stuur en tik: Verrijn Stuartweg.

Maar goed, Diemen. Je kunt er nu ook lekker eten.

Ron Blaauw opent zijn zoveelste zaak en ditmaal doet hij dat in Diemen. Daar is vast over nagedacht, denk ik onderweg.

In Diemen willen ze ook uiteten en dit scheelt weer een uurtje oppas. Het restaurant ligt ongetwijfeld op een gezellig stukje, ergens lekker in de loop.

Inmiddels rij ik door een verlaten industriegebied. Ik moet een parkeerterrein op, bij een bedrijvenpark. Achter in een hoek is het.

Dit is niet lekker in de loop.

Zijn nieuwe restaurant heet Central Station. Dat is weer erg grappig.

Binnen is het druk, maar dat is het altijd tijdens de opening. Een man staat nog een muur te schilderen. Dat lijkt me ook humor. Ik vraag hem of dit een act is.

“Nee,” zegt Selwyn Senatori. “Ik ben een goede vriend van Ron. Ik schilder al zijn tenten en hier kan het wel wat kleur gebruiken.”

Een bijzondere indeling heeft de zaak ook. Meer keuken dan restaurant. Gasten zitten als toeschouwers om die keuken heen, deels aan een zitbar, deels op een houten drietrapstribune met zware kussens.

Het werkt wel. Ik zit gefascineerd te kijken naar een man die mini­patatjes bakt. Hij schudt het mandje voortdurend en zijn ogen laten de patat geen moment los. Die worden inderdaad langzaam bruin.

Ron Blaauw neemt de microfoon. Of beter: hij spreekt in de koptelefoon van de dj. Die werkt nu als microfoon. De techniek staat weer eens voor niets.

Blaauw vertelt ons waar we terecht zijn gekomen. Zelf kwam hij hier op zoek naar extra ruimte voor opslag en de mise-en-place. Een verbouwing volgde.

“Maar wat is dit eigenlijk? Ik kreeg al allemaal appjes van mensen die gewoon naar Centraal Station zijn gegaan en daar de locatie niet konden vinden. Mensen lezen niet.”

Zijn Central Station is een kookstudio, ook om af te huren voor workshops, en is tevens kantoor, opslag, en plek voor de praktijk­lessen van het Ron Blaauw College, een koksopleiding voor mensen die, zoals dat heet, vastzitten in het uitkeringscircuit.

Blaauw: “En een tipje van de ­sluier. We zijn bezig met een schitterende locatie in Laren.”

“Wéér rijden!?” roept iemand.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat opening Central Station
Waar Central Station, Verrijn Stuartweg, Diemen
Wie Ron Blaauw, Marco Wins, Laura Lizier, Dolf Bohncke, Tim Bultstra, Selwyn Senatori, Sammy Berendsen, Pebles van Noorden
Wanneer vrijdag 25 oktober, 18.00 tot 21.00 uur

Drank en spijs ****
Sfeer ***
Hans maakte een omweg waard

Chef Ron Blaauw in zijn nieuwe Central Station: "Maar wat is dit eigenlijk?" Goede vraag. Beeld Hans van der Beek
Laura Lizier en Marco Wins van het Ron Blaauw College. De fotobom is van leerling Cees Hauwert. Beeld Hans van der Beek
Fons Hesseling, van slagerij Hesseling, moeder Nel Blaauw en broer Sjors Blaauw. Beeld Hans van der Beek
Schilder Selwyn Senatori, geen act: "Nee hoor, ik wil gewoon dat het af is." Beeld Hans van der Beek
De verbouwers: Dolf Bohncke (Bohncke Bouw) en Tim Bultstra (TB Tec). Bohncke: "Wat kan Ron trots kijken, hè." Beeld Hans van der Beek
Sammy Berendsen en Pebbles van Noorden, van de Frietboutiek, leveren de frietjes. "Een speciale maat, extra klein." Beeld Hans van der Beek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden