Aldus

Chef Robert Kranenborg deelt stamppot uit aan wie het nodig heeft

Vanwege de nieuwe pieperoogst zou chef Robert Kranenborg (69) donderdag op het Museumplein duizend gratis stamppotjes uitdelen. U raadt het al.

Dylan van Eijkeren
null Beeld -
Beeld -

Corona?

“Corona. De nieuwe maatregelen. We wilden uiteraard niet alle Amsterdammers oproepen naar het Museumplein te komen, maar nu is dat natuurlijk helemaal onmogelijk geworden. Zodoende zijn we op zoek gegaan naar een andere plek, en is het idee ook gewijzigd.”

Geen gratis stamppot meer?

“Jawel, maar we kijken nu naar wie onze stamppot het hardst nodig heeft. We zijn onder andere naar de Voedselbank gegaan en naar ouderen. Er komt nog maar een beperkt aantal genodigden, in de Westerliefde, bij de Westergasfabriek. De overige stamppotten gaan we bezorgen.”

Is de stamppot ook veranderd?

“Haha nee, die is nog hetzelfde: een stamppot met rauwe andijvie en een jus van gegrilde groenten. Je kan ’m zelf ook maken, het recept staat op aardappels.nl/stamppot. Je maakt ’m van kruimige aardappels met boter, geen melk. De andijvie maak je aan met een vinaigrette, dat heb ik zo van mijn schoonmoeder geleerd. Voor de jus gebruik je knolgewassen als pastinaak, bospeen, knolselderij en bleekselderij.”

Vanwaar deze actie eigenlijk?

“We vieren deze week de nieuwe aardappeloogst, die van 2020.”

Wat is uw lievelingsaardappel?

“Dat ligt eraan wat ik ermee wil maken. In mijn Thrill Grill-restaurants gebruiken we agria’s voor de frietjes. Voor een soep als vichyssoise neem je een eigenheimer.”

Is de aardappel nog wel hip? Hij wordt steeds meer vervangen door groenten, zelfs in chips.

“Maar niet in de gratin. Dat is het enige gerecht dat echt niet zonder aardappel kan. Je gebruikt er het best een bildtstar voor.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden