Chef John Halvemaan ontvangt Johannes van Damprijs

De Amsterdamse chefkok John Halvemaan ontvangt als eerste Nederlander de Johannes van Damprijs.

Halvemaan werkte ondermeer als chefkok van sterrenrestaurant La Rive in het Amstelhotel.Beeld Floris Lok

Hij ontvangt de onderscheiding vanwege zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de gastronomie in Nederland.

De Amsterdammer wordt gelauwered om zijn aandeel aan de huidge herwaardering van regionale Nederlandse ingredienten en staat volgens de jury aan de basis van de huidige bloeiende culinaire cultuur in Nederland.

Halvemaan verwierf bekendheid als chefkok bij sterrenrestaurant La Rive onder het Amstelhotel en opende in 1989 zijn eigen restaurant Halvemaan in Amsterdam-Zuid. Ook dit restaurant was een aantal jaar in het bezit van een Michelinster.

Bijdrage
De Van Damprijs - vernoemd naar culinair Parool-journalist en schrijver Johannes van Dam - is een internationale oevreprijs die door de Universiteit van Amsterdam wordt uitgereikt aan een persoon die een buitengewone bijdrage heeft geleverd aan de internationale gastronomie.

Dit is de vierde keer dat de prijs is uitgereikt. Vorige jaren namen Claudia Roden (2012), Harold McGee (2013) en Carlo Petrini (2014) de prijs in ontvangst.

De prijs wordt op 4 november aan Halvemaan overhandigd tijdens de start van de Kookboeken7daagse in Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden