Chef John Halvemaan ontvangt Johannes van Damprijs
De Amsterdamse chefkok John Halvemaan ontvangt als eerste Nederlander de Johannes van Damprijs.
Hij ontvangt de onderscheiding vanwege zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de gastronomie in Nederland.
De Amsterdammer wordt gelauwered om zijn aandeel aan de huidge herwaardering van regionale Nederlandse ingredienten en staat volgens de jury aan de basis van de huidige bloeiende culinaire cultuur in Nederland.
Halvemaan verwierf bekendheid als chefkok bij sterrenrestaurant La Rive onder het Amstelhotel en opende in 1989 zijn eigen restaurant Halvemaan in Amsterdam-Zuid. Ook dit restaurant was een aantal jaar in het bezit van een Michelinster.
Bijdrage
De Van Damprijs - vernoemd naar culinair Parool-journalist en schrijver Johannes van Dam - is een internationale oevreprijs die door de Universiteit van Amsterdam wordt uitgereikt aan een persoon die een buitengewone bijdrage heeft geleverd aan de internationale gastronomie.
Dit is de vierde keer dat de prijs is uitgereikt. Vorige jaren namen Claudia Roden (2012), Harold McGee (2013) en Carlo Petrini (2014) de prijs in ontvangst.
De prijs wordt op 4 november aan Halvemaan overhandigd tijdens de start van de Kookboeken7daagse in Amsterdam.