Culinaire trend

Caffè sospeso: eentje voor jezelf en eentje voor een OLVG-medewerker

Wekelijks voert culinair journalist Mara Grimm ons langs noviteiten en trends. Deze week: caffè sospeso.

Beeld Shutterstock

De horeca bloedt. Het wonderlijke is: in plaats van in ellende te zwelgen, tonen chefs en restaurateurs zich opeens ware strijders. Nooit eerder was er zoveel ­creativiteit, meelevendheid en vooral solidariteit in de Amsterdamse horeca als nu.

Een van de mooiste initiatieven die ik deze week tegenkwam, is de caffè sospeso van 4850 in de Camperstraat, pal achter het OLVG in Oost. Daar kun je sinds kort een kop koffie voor jezelf afhalen en er ook eentje doneren aan een medewerker van het OLVG. Je rekent twee koppen koffie af: de ene neem je zelf mee, de andere kan op een later tijdstip door iemand worden afgehaald.

Dat is niet alleen een mooi gebaar naar de zorgverleners, maar ook bittere noodzaak. Omdat de koffiebarretjes in het ziekenhuis om veiligheidsredenen gesloten zijn, kunnen artsen, verplegers en andere medewerkers in hun pauze namelijk nergens anders terecht voor een écht lekkere kop koffie.

Het idee van deze caffè sospeso – letterlijk: uitgestelde koffie – is niet nieuw. De traditie komt uit Napels, waar koffie lang als eerste levensbehoefte werd gezien. Iemand die goed had verdiend, bestelde een sospeso: hij dronk een kop koffie, maar betaalde er twee. De barista bepaalde vervolgens naar wie die extra kop ­koffie zou gaan, want er was altijd wel iemand die het niet kon betalen.

Overigens doen ze het bij 4850 nét even anders dan in Napels, waar een caffè sospeso altijd anoniem is. Bij 4850 kun je namelijk een boodschap op een geeltje schrijven dat later op de koffie van de ziekenhuismedewerkers wordt geplakt. Toen ik er was, hingen er al tientallen briefjes klaar voor die dag: 

Houd de moed erin X Suzanne

Lekker bezig pik!

Jullie zijn te gek! X Meghan

Kop Koffie voor een Held! Pieter

Het zal ongetwijfeld aan mijn sentimentele bui van de afgelopen weken liggen, maar ik kreeg er acuut een brok in mijn keel van. Ik hoop dan ook dat dit even kleine als mooie gebaar een traditie wordt. Het schijnt dat de afgelopen decennia al verschillende Nederlandse ondernemers zich daarvoor hebben ingezet, maar zonder blijvend succes. Laten we hopen dat het de mannen van 4850 wél lukt. En dat het virus als de sodemieter verdwijnt, maar de caffè sospeso voor altijd blijft.

Mara Grimm (1979) is culinair journalist en food trendwatcher. Elke woensdag schrijft ze een column over de laatste culinaire trends. Klik hier om haar andere columns te lezen.

Mara Grimm.Beeld Imke Panhuijzen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden