PlusOpen tijdens corona

Café Welling wordt misschien even een museum

Bas Lubberhuizen (74), eigenaar van Café Welling, heeft etalagepoppen neergezet zodat het café toch vol lijkt.

Anna Livia de Kort
Bas Lubberhuizen, eigenaar van Café Welling Beeld Nina Schollaardt
Bas Lubberhuizen, eigenaar van Café WellingBeeld Nina Schollaardt

Wat betekent de lockdown voor uw zaak?

“Als buurtcafé missen wij het contact met de gasten. De persoonlijke ontmoetingen, de een-op-eengesprekken en de toevallige contacten: het is allemaal niet mogelijk. Een café is er niet alleen voor de gezelligheid, maar ook voor gesprekken die helpen bij het doorkomen of afsluiten van de dag. Hoewel we gesloten zijn, ziet het er binnen warm en vertrouwd uit. Dat komt doordat we een hoop etalagepoppen hebben neergezet; zo lijkt het voor voorbijgangers alsof er nog iets leeft binnen.”

Hoe gaat de komende tijd eruitzien?

“Als de musea weer open mogen, zat ik eraan te denken om van café Welling een tijdelijk museum te maken. Bij de geplaatste etalagepoppen zet ik dan café-achtergrondgeluiden aan. Zo ervaar je toch het café, maar dan zonder horecagedeelte. Ook ben ik, na een stop van een aantal weken, sinds januari weer begonnen met de verkoop van afhaalmaaltijden.”

Heeft u nog creatieve inzichten ­gekregen door de situatie?

“Als café kun je in deze periode niet zo veel. Maar in de zomer heb ik de gasten extra verwend met lekkere kaasjes en worstjes. Ik ben zelf heel tevreden met de poppen die we ­hebben geplaatst en gekleed in ­volledige outfits, inclusief hoeden en pruiken. Zo krijgt het café ondanks de sluiting toch nog een ­vrolijke uitstraling.”

Hoe houdt u de moed erin?

“Ik houd in gedachten dat de ­situatie altijd nóg erger kan zijn. We hebben gelukkig een eigen pand, dus we hoeven niet met een huurbaas te onderhandelen. Andere ondernemingen in de buurt zullen het misschien nog slechter treffen. Ik durf daarom niet te klagen.”

Wat is het eerste wat u gaat doen als de boel weer wordt versoepeld?

“Ik ga lekker het normale leven weer oppakken, waarbij ik uitkijk naar al het sociale gebeuren. Ik vind het contact met de medewerkers en klanten heel belangrijk, zo krijg je ook weer eens leuke gesprekken met mensen die je niet goed kent.”

Café Welling

Jan Willem Brouwersstraat 32
https://www.cafewelling.nl/

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden